Connect with us

Opinii

Creșterea remitențelor completează pușculița BNM

Publicat

pe

Ultimele date ale Băncii Naționale a Moldovei arată că moldovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă echivalentul a 116 milioane USD în luna octombrie cu 19% mai mult față de aceiași lună a anului precedent, iar de la începutul anului 2017 suma totală a transferurilor a însumat echivalentul a 988 milioane USD.

Acest lucru ar putea favoriza majorarea rezervelor valutare ale BNM, care în prezent se ridică la 2,7 miliarde USD. Este opinia exprimată de către jurnalistul Victor Ursu în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic„.

Deși remiterile cresc, observăm  că volumul tranzacţiilor cu valută în casele de schimb valutar din Moldova s-a redus, în luna octombrie curent, faţă de luna precedentă, cu 9,4 la sută – pana la 341,6 mil USD. Potrivit Băncii Naţionale, volumul achiziţiilor valutei străine în cadrul CSV contra MDL s-a redus cu 12,3 la sută – pana la 245,9 mil USD în echivalent, iar volumul vânzărilor s-a redus cu 1%, la 95,7 mil USD.

În octombrie în raport cu luna precedentă, s-a redus atât oferta netă de valută de la persoanele fizice, cât și cererea netă de valută din partea agenților economici, cu 34.9 mil. USD (17.9 la sută) și cu 34.4 mil. USD (24.2 la sută), respectiv. O cerere și o ofertă redusă a dus la aprecierea dolarului cu 1,5% până la 17,43 lei.

Or, majorarea ofertei de la valută străină se va accentua în luna decembrie ca urmare a sărbătorilor de iarnă când o parte din moldovenii care muncesc în străinătate vor reveni acasă și vor face cumpărături schimbând valută. Pe de altă parte cererea de valută se va majora și din partea furnizorilor de resurse energetice în condițiile în care aceștia vor cumpăra valută pentru a plăti importurile de gaze și curent electric.

Deși în piață se atestă o reducere a ofertei cât și a cererii de valută străină BNM în luna octombrie a cumpărat din piață 80 milioane USD, iar rezervele au atins cota de 2,69 miliarde USD, în luna noiembrie banca centrală a mai cumpărata din piață 20 milioane USD, iar rezervele valutare au atins nivelul de 2,7 miliarde USD majorându-se cu 29 milioane USD. Cumpărările din piața a valutei străine au loc ca urmare a prevenirii aprecierii excesive a leului moldovenesc față de dolar si euro.

Dacă BNM va continua intervențiile pe piața valutară prin cumpărările de valută rezervele valutare ar putea depăși maximul istoric 2,8 miliarde din anul 2014. În prezent, rezervele valutare sunt suficiente pentru a absorbi eventuale șocuri valutare. Suma totală a acestora acoperă peste șase luni de importuri.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Opinii

VIDEO / Congresul Mondial al Familiilor s-a încheiat. Ce zic participanții

Publicat

pe

De către

A 12-a ediție a Congresului Mondial al Familiilor, organizată în premieră la Chișinău, s-a încheiat. Ce-i drept, cu mai puțini clerici decât în prima zi și în absența patriarhului Kiril, anunțat cu fast anterior, cu mai puține discuții și paneluri, dar nu fără prezența dramatică a lui Igor Dodon și nici fără fetițe în rochițe albe care să încheie festiv congresul.

Absența patriarhului rus, însă, nu a fost singura chestie ce nu a mers conform planului. În cadrul discursurilor din a doua și ultima zi, Alexii Chutashvili, protoereul georgian școlit la București, a criticat dur „unele acțiuni” ale Rusiei pe teritoriul Georgiei.

„În anul 2008, Georgia iarăși a avut un alt război deja în provincia georgiană Osetia de Sud. Ambele războaie au fost provocate, susținute și conduse de guvernul și armata Federației Ruse. În urma acestor războaie, aproape 400 de oameni au fost izgoniți din casele lor.”

Conceptul familiei, drepturile copilului și păcatul avortului, problema demografică, cine sunt „dușmanii” familiei și ai credinței, care sunt tendințele în presă și ce impact au acestea asupra vieții, căsniciei și familiei în epoca rețelelor sociale, consolidarea relațiilor dintre Est și Vest au fost doar câteva subiecte discutate în cadrul Congresului.

Cât Palatul Republicii găzduia evenimentul, Moldova.org a stat pe scările acestuia și a discutat cu participanții, în încercarea de a afla viziunile personale ale acestora, care uneori contraziceau dezideratele promovate de CMF… Totuși, conceptul de familie, și anume că aceasta e musai să fie formată dintre un bărbat și o femeie, nu a fost pus la îndoială de niciun vorbitor.

Mai multe urmăriți în reportajul video.

Citește mai departe

Opinii

Alex Cosmescu: „Tradițional – încă nu ne spune mare lucru despre caracterul dezirabil sau indezirabil al unui lucru”

Publicat

pe

De către

Filosoful Alex Cosmescu face o „mică analiză” despre folosirea cuvintelor „familie tradițională” în cadrul Congresului Mondial al Familiilor care s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 14-15 septembrie 2018.

„Avem un concept – familie tradițională. Dacă folosești conceptul acesta, admiți că există și alte tipuri de familii: non-tradiționale. Adică faptul că nu sunt tradiționale nu înseamnă că nu sunt familii. Deci, implicit, cei care folosesc conceptul ăsta afirmă că familia tradițională este un tip posibil de familie. Ceea ce par să aibă în vedere ei e că așa trebuie să fie familia. În genere, dacă asta vor, conceptul de familie tradițională e unul nepotrivit pentru scopul lor, dar nu știu ce concept aș putea să le sugerez.

În plus, în sensul cuvântului „tradițional” este „ceva ce a fost făcut mult timp”. Dacă ceva a fost făcut mult timp, asta nu spune nimic nici despre faptul că e bun, nici despre faptul că e rău. Așa că e un concept nediferențiat, asupra căruia mulți proiectează un sens pozitiv (dacă e „tradițional”, înseamnă că e valoros – înseamnă că e parte a unei „moșteniri” – înseamnă că ajută la definirea identității unui grup), iar alții, mai puțini, unul negativ (dacă e „tradițional” – înseamnă că e o formă osificată perpetuată din generație în generație, fără să se chestioneze dacă e adecvat situației prezente sau nu). Adică „tradițional”, în sine, încă nu ne spune mare lucru despre caracterul dezirabil sau indezirabil al unui lucru și trebuie nuanțat de ce, de exemplu, ar fi prin definiție ceva bun”, susține Cosmescu.

Citește mai departe

Opinii

Ion Andronache: „Creștinii au inventat dușmani și pericole, astfel dând sens luptei pentru apărarea familiilor”

Publicat

pe

De către

Ion Andronache, vlogger la Ortodoxia – „pentru că așa trebuie”, se întreabă de ce mulți creștini au idealizat atât de mult familia și de ce au pornit o luptă pentru așa-zisa apărare a ei?

„Creștinii primari nu prea aveau dorința de a se cupla, mai ales de a se căsători oficial pentru a forma acea familie pe care creștinii de azi o apără. Majoritatea apostolilor care l-au cunoscut pe Hristos (nu doar din acei 12) nu aveau „familie”, adică nu erau căsătoriți și nici nu aveau copii. Pentru creștinii primari familia era ceva mai mult decât „mama, tata și copiii”, pentru ei familia însemna întreaga comunitate care credeau și îl mărturiseau pe Hristos…

De asemenea creștinii primari, mai ales cei care l-au cunoscut pe Hristos, după înălțarea Lui la ceruri, așteptau a doua venire a lui Iisus cât mai curând și nu își făceau mari planuri de cuplare și înmulțire. Ei cu toții așteptau sfârșitul lumii. Vedeți cum se sfârșește Noul Testament: „Vino, Doamne Iisuse!”

Astăzi, majoritatea creștinilor sunt speriați de apocalipsă și nu își doresc sfârșitul lumii. Respectiv au idealizat și instituția familiei care le dă un sens în această viață și îi leagă la maxim de cele pământești.

Concluzia: creștinii de azi s-au îndepărtat de mesajul Evangheliei. Ei nu mai au încredere în Hristos și chiar au frica de o posibilă întâlnire cu El. Iar pe Hristos l-au înlocuit cu chestii secundare, care au fost idealizate. Pentru a întări aceste idealuri noi, creștinii au inventat dușmani și pericole, astfel dând sens luptei pentru apărarea lor”, opinează Andronache, în contextul celui de-al XII-lea Congres Mondial al Familiei care are loc la Chișinău, în perioada 14-16 septembrie, sub patronajul președintelui Igor Dodon.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com