Connect with us

Social

Covor, realizat din 200 de mii de flori, aranjat în scuarul Catedralei ”Nașterea Domnului” din Chișinău// FOTO

Publicat

pe

Un covor, realizat din 200 de mii de flori, a fost aranjat în scuarul Catedralei ”Nașterea Domnului” din Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa primarului interimar Silvia Radu, a costat 1.800.000 de lei, fiind proiectat după modelul unui covor autentic moldovenesc.

Rondul de flori gigant are o suprafață de 15×30 metri (450m pătrați), fiind amenajat de către muncitorii de la Asociația de gospodărire a spațiilor verzi. Florile se numesc panseluțe și sunt în număr de 200 de mii de fire.

“Anterior se cumpărau flori, dar nu se prea vedeau. Iată că în acest an florile sunt cumpărate şi sunt aici, vedeţi acest covor de flori. E un covor din flori autentic moldovenesc. S-a făcut licitaţie şi acest covor de flori costă 1.800.000de lei”, a menționat Silvia Radu.

Ea a spus că vrea ca amenajarea acestei compoziții să devină o tradiție anuală în Chișinău, ”Săptămâna Florilor”, în perioada sărbătorilor de Paști și care ar putea fi un punct de atracție turistică în oraș. Potrivit ei, astfel de festivaluri se desfășoară şi în Europa.

Silvia Radu a precizat că acest covor va sta în Scuarul Catedralei până marţi, apoi florile vor fi plantate în parcuri.

Foto: Privesc.eu, Chisinau.md

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un pădurar din Căuşeni a depistat 24 de obiecte explozive din cel de-al Doilea Război Mondial. Muniţiile, distruse de genişti

Publicat

pe

De către

Geniştii din Batalionul ”Codru” au neutralizat miercuri, 11 aprilie, un arsenal de muniţii din perioada celui de-al Doilea Război Mondial în satul Plop-Ştiubei, raionul Căuşeni.

Potrivit şefului Serviciu Geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, obiectele explozive au fost descoperite de pădurarul din localitate, care imediat a anunţat autorităţile.

La solicitarea acestora, o echipă de genişti, condusă de locotenentul major Ivan Cornegruţa, s-a deplasat în pădurea din apropierea satului Plop-Ştiubei.

În urma cercetării terenului, militarii au identificat 24 de obiecte explozive — proiectile de artilerie de calibru 45 mm cu tuburi cartuş, mine antitanc şi grenade de mână RGD-33. Muniţiile au fost evacuate şi distruse în condiţii de maximă securitate.

El a menţionat că, în aceeaşi zi, echipa de genişti a Batalionului ”Codru” a intervenit în satul Cobusca Veche, Anenii Noi, unde a identificat şi distrus o grenadă de mână F-1, depistată de un localnic în grădina sa, în timpul lucrărilor agricole de primăvară.

De la începutul anului, geniştii Armatei Naţionale au neutralizat 80 de obiecte explozive pe întreg teritoriul ţării.

Ministerul Apărării atenţionează că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii, cetățenii sunt rugaţi să anunțe autorităţile locale.

În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea focoaselor sau a altor componente.

Citește mai departe

Social

Operațiune PCCOCS – INI: Descinderi soldate cu destructurarea unei grupări criminale în sudul țării

Publicat

pe

De către

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Oficiul Sud, în comun cu ofițеrii de investigații ai Inspectoratului Național de Investigații au destructurat un grup criminal organizat, care se ocupa cu circulația ilegală ale drogurilor în sudul Republicii Moldova.

Doi bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și respectiv 45 de ani, membri ai grupului, au fost reținuți, aceștia au mai fost judecați pe infracțiuni similare.

Astfel, la 11 aprili, au fost desfășurate patru percheziții în domiciliile persoanelor bănuite, în urma cărora au fost depistate și ridicate droguri în proporții deosebit de mari, în special marijuana.

Totodată, au fost depistate și ridicate mijloace de comunicare și o unitate de transport, folosite la comiterea infracțiunilor.

Susecții sunt reținuți pentru 72 de ore.

Gruparea criminală a fost documentată timp de aproximativ 3 luni, iar forțele de ordine întreprind măsuri pentru stabilirea a tuturor persoanelor care fac parte din această grupare criminală.

Pentru acțiunile comise, bănuiții riscă pedeapsa sub forma de închisoare pe un termen de până la 15 ani.

Citește mai departe

Social

Militarii Armatei Naţionale desfăşoară exerciţii tactice

Publicat

pe

De către

Militarii Armatei Naţionale participă în perioada 11-12 aprilie la un exerciţiu tactic complex, care are loc la Centrele de instruire din toate garnizoanele Armatei Naţionale.

Potrivit şefului Marelui Stat Major, Comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, scopul exerciţiului este evaluarea interoperabilităţii operaţionale dintre structurile de sprijin de luptă.

Sursa a specificat că în cadrul aplicaţiilor, circa 400 de ofiţeri şi subofiţeri din subdiviziunile de infanterie, artilerie, apărare antiaeriană, logistică, medicală şi comunicaţii execută misiuni comune cu implicarea tehnicii militare din dotarea unităţilor Armatei Naţionale.

Exerciţiul tactic se desfăşoară în conformitate cu planul pregătirii de luptă al Armatei Naţionale pentru anul 2018.

Citește mai departe