Corman, la Oslo, despre echilibrul între majoritate și opoziție în Republica Moldova

Președintele Parlamentului, Igor Corman, a vorbit la Oslo despre relația dintre putere și opoziție în Republica Moldova. Discursul a avut loc în cadrul Conferinței Europene a Președinților de Parlament, la care participă 59 de președinți și vicepreședinți ai parlamentelor statelor membre ale Consiliului Europei.

Corman a menționat că asigurarea și menținerea echilibrului între putere și opoziție nu este un lucru ușor nici în democrațiile avansate sau în cadrul coalițiilor de guvernare, cu atât mai mult într-o democrație tânără precum este Republica Moldova. „Echilibrul între majoritate și opoziție depinde de gradul de democrație din societate, de cultura politică, de experiența actorilor politici, precum și de evoluțiile din regiune”, a subliniat Președintele Parlamentului, precizând că cele câteva exemple de cooperare și realizări legislative comune sunt mai mult o excepție.

Potrivit șefului Legislativului, agenda partidelor politice din țara noastră, inclusiv relațiile dintre majoritate și opoziție sunt influențate de contextul geopolitic și situația din regiune, sancțiunile economice impuse Republicii Moldova de Federația Rusă, evoluțiile dramatice din Ucraina. „Există forțe politice care își propun schimbarea agendei europene a Republicii Moldova după alegerile parlamentare care vor avea loc la sfârșitul lunii noiembrie. Este o încercare de a obține voturi pe baza propagandei anti-europene”, a declarat Președintele Parlamentului. Igor Corman și-a exprimat regretul că aceste lucruri se întâmplă tocmai acum, după ce țara noastră a obținut regim liberalizat de vize și a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană – obiective pe care atât guvernarea, cât și opoziția și le-au asumat încă în 2005.

„În pofida acestor dificultăți procesul de asociere a Republicii Moldova cu UE a fost lansat. Semnarea și ratificarea Acordului de Asociere este un fundament solid pentru viitorul Republicii Moldova, pentru democratizarea și modernizarea țării”, a subliniat oficialul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.