Connect with us

Reintegrare

Copiii şi tinerii din raioanele de est ale ţării, susţinuţi în continuare de Guvern

Publicat

pe

Autorităţile moldoveneşti organizează cu titlul gratuit odihna estivală în taberele din ţară pentru copiii şi adolescenţii ce domiciliază în localităţile din Zona de Securitate şi cele din stânga Nistrului, iar absolvenții instituţiilor de învăţământ din regiune, subordonate Ministerului Educaţiei vor beneficia de burse de studii.

Acţiunile în cauză sunt finanţate din bugetul de stat şi se încadrează în priorităţile obiectivului guvernamental de reintegrare a ţării.

Astfel, în sezonul estival 2017 au fost achiziționate 300 de bilete pentru elevii din instituţiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi mun. Bender subordonate Ministerului Educaţiei şi 100 de bilete pentru copiii din instituțiile de învățământ din partea de est a Republicii Moldova şi mun. Bender, fiind acoperite şi cheltuielile de transport tur-retur până la destinație, dar şi asigurate servicii de odihnă și întremare a sănătății în taberele de vară din țară.

De asemenea, în anul 2017, Guvernul a prevăzut locuri cu finanţare bugetară şi a planificat pentru înmatriculare în instituțiile de învățământ universitar de pe malul drept la studii superioare de licență 269 de locuri cu destinație specială pentru candidații-absolvenţi din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

La aceste locuri vor putea candida absolvenţii instituţiilor de învăţământ preuniversitar din localităţile de est ale ţării şi din mun. Bender, inclusiv, absolvenții liceelor care au studiat după programele de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova și absolvenţii liceelor originari din localităţile situate în perimetrul liniei administrative de lângă r. Nistru.

Din cele 269 de locuri, 40% se vor acorda absolvenților instituţiilor de învăţământ preuniversitar din raioanele de est ale ţării şi din mun. Bender, care au studiat după programele de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei al R. Moldova, precum şi absolvenților originari din localităţile menţionate care au studiat în liceele situate în perimetrul liniei administrative de lângă r. Nistru.

60% vor fi acordate absolvenților instituţiilor de învăţământ preuniversitar din regiunea transnistreană care au studiat după programa școlii de 11 clase.

La fiecare cotă de admitere acordată se va organiza un concurs separat. Selectarea candidaţilor se va realiza în ordinea descrescătoare a mediilor de concurs.

Absolvenţii liceelor din localităţile de est ale ţării şi din mun. Bender care au studiat după programele de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei, precum şi absolvenţii, originari din regiunea transnistreană care au urmat studiile în liceele situate în perimetrul liniei administrative de lângă r. Nistru pot participa şi la concursul pentru cota de 15 la sută, stabilită prin pct. 40 al Regulamentului-cadru privind organizarea admiterii în ciclul I – studii superioare de licență pentru anul universitar 2017-2018.

La distribuirea pe cote a locurilor de înmatriculare, instituțiile de învăţământ superior vor opera cu numărul de locuri repartizate pentru fiecare specialitate, rămase după alocarea locurilor destinate pentru candidații din raioanele de est ale ţării şi din mun. Bender.

În lipsa solicitărilor din partea candidaţilor eligibili, locurile neacoperite se vor redistribui, în sesiunea suplimentară, candidaților participanți la concursul general.

Totodată, în continuarea practicilor inițiate în anul 2011, a fost aprobată acordarea unor ajutoare materiale unice pentru cele 8 instituţii de învăţământ cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană în sumă de 600 mii lei, a câte 75 mii lei pentru fiecare instituţie, întru asigurarea bunei funcţionări a acestora şi modernizarea tehnico-materială.

Acţiunile se încadrează în iniţiativele care contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, la susţinerea activităţilor comune în domeniul educaţional, onorarea angajamentelor pozitive faţă de drepturile şi libertăţile copiilor şi tinerilor, precum şi la restabilirea spaţiului unic din sfera învăţământului.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Reintegrare

Peste o sută de copii de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la Festivalul fotbalistic „ÎMPREUNĂ suntem o echipă!”

Publicat

pe

De către

Peste o sută de copii din opt comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru au participat, în perioada 12-13 mai, la Festivalul fotbalistic „ÎMPREUNĂ suntem o echipă!”. Evenimentul s-a desfășurat la Complexul Școlii Sportive pentru Copii și Juniori din Grigoriopol, stânga Nistrului.

La eveniment au participat echipe din localități în care, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, au fost modernizate instituții educaționale și sportive: Varnița, Șerpeni, Roșcani, Tănătari, Chircăiești, precum și Grigoriopol, Blijnii Hutor și Dubăsari.

Evenimentul a fost inaugurat de către Marco Gemmer, șef adjunct al secției proiecte și cooperare tehnică a Delegației UE în Republica Moldova: „Oriunde ai juca fotbal, regulile sunt mereu aceleași. Cel mai important lucru pe care vi-l oferă acest eveniment este posibilitatea de a vă lega prietenii”.

„Acest festival nu are învingător. Fiecare echipă a fost premiată cu medalie, diplome și cupe. Astfel, vrem să le transmitem copiilor principiile fundamentale ale fotbalului: respectul, prietenia și solidaritatea”, a menționat Valentin Chicu, coordonator de proiecte Grassroots din cadrul FMF.

La rândul său, Serghei Ursul,  manager al Oficiului Regional de Dezvoltare “EST” al FMF, a subliniat că speră ca acest festival să devină unul anual. De menționat că fiecare instituție care a participat la competiție a primit inventar sportiv în sumă de peste 13 mii de lei.

Programul Festivalului a inclus și activități distractive. Seara, după competiție, copiii au avut parte de un rug de tabără și concursuri.

„Când am fost anunțați de antrenorul nostru că vom pleca în stânga Nistrului la un turneu de fotbal, am fost foarte încântați! Suntem pentru prima dată aici și ne simțim foarte bine! Ne-am făcut deja mulți prieteni și sper să ne mai revedem la astfel de competiții sportive. Cel mai mult aici mi-a plăcut să joc fotbal și să particip la concursuri”, a spus Igor Cîrlig, elev la Gimnaziul „P. Erhan”, s. Tănătari (raionul Căușeni).

Festivalul fotbalistic „ÎMPREUNĂ suntem o echipă!” a fost realizat de Federația Moldovenească de Fotbal în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Principalul obiectiv al proiectului a constat în crearea unor condiții optimale de dezvoltare, promovare și monitorizare a sportului în localitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru prin intermediul evenimentelor sportive comune.

Citește mai departe

Reintegrare

Agenții economici din regiunea transnistreană vor beneficia de noi facilități la exportul de mărfuri prin punctul comun Cuciurgan-Pervomaisc

Publicat

pe

De către

Certificatul de origine preferențială va putea fi eliberat odată cu depunerea declarației vamale de export. De această facilitate vor beneficia, în premieră, agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați conform prevederilor legale, care operează exporturi prin punctul comun de trecere a frontierei ”Cuciurgan-Pervomaisc”.

Astfel, aceștia vor economisi timp și resurse considerabile, fiind exclusă necesitatea deplasării în cadrul unui post vamal intern pentru obținerea certificatelor de origine.

Procedura este stabilită de Regulamentul cu privire la procedura de autentificare şi eliberare a certificatelor de origine preferențială a mărfurilor exportate din Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisc.

Controlul în comun la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc a demarat la 17 iulie 2017.

Potrivit acordurilor, etapa inițială a controlului comun presupunea efectuarea controlului și vămuirii mărfurilor doar asupra operațiunilor de export și reexport. Ulterior, la data de 18 aprilie, controlul comun a fost aplicat și asupra operațiunilor de import, reimport și tranzit.

Până astăzi, prin acest punct de trecere, au fost operate 97 de exporturi și 461 de importuri.

Serviciul Vamal menționează că, controlul în comun în Cuciurgan-Pervomaisc are menirea de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri și unități de transport.

Prin urmare, aplicarea unui singur filtru de control la traversarea frontierei va favoriza stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă, a distanțelor de parcurs și respectiv, a cheltuielilor de transport.

Citește mai departe

Reintegrare

Profesorii de limbă engleză de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la un workshop la Universitatea Internațională din Veneția

Publicat

pe

De către

Profesorii de limbă engleză de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la un workshop organizat la Universitatea Internațională din Veneția, Italia. Training-ul, desfășurat în perioada 24-26 aprilie, a fost organizat de către Consiliul Europei (CoE) şi Universitatea Internațională din Veneția.

Pentru a asigura o reprezentare proporţională la seminar au fost implicaţi câte 12 profesionişti de pe malul drept şi stâng al r.Nistru, inclusiv, câte un exponent de la oficiile reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului.

Astfel, pentru a familiariza participanții cu experiența predării limbii engleze în Italia, aceștia au fost divizați în grupuri de 4-6 persoane și au asistat la lecții deschise în clasele de elevi cu diferite limite de vârstă (10-11, 14-16 și 18-19 ani) din cadrul Institutului Cavanis din Veneția.

Pe parcursul lucrărilor training-ului au fost abordate și discutate teme de actualitate în procesul de predare a limbilor moderne în instituțiile de învățământ cum ar fi varietatea stilurilor de predare, adaptarea mesajelor la cursanții cu diferite capacități și abilități lingvistice, elaborarea planurilor individuale de învățare a limbilor străine, ș.a.

Evenimentul s-a încadrat în componenta promovării măsurilor de consolidare a încrederii în contextul implementării Planului de acţiuni RM – CoE 2017-2020, precum şi s-a axat pe diseminarea bunelor practici europene în materia teoriei şi practicii predării limbilor moderne în şcoli, licee şi universități, urmând ca finalitatea sporirea cooperării dintre cadrele didactice din Republica Moldova și cele din regiunea transnistreană a țării.

Este de menționat că acesta este cel de-al 3-lea workshop de acest gen, primele două având loc la Centrul European de Limbi Moderne (CELM) din or.Graz, Austria, în perioada 23-25 august și 28-30 noiembrie 2017, în aceiași componență de grup întru a fi asigurată continuitatea activităților inițiate.

La finele seminarului nr.3 participanții au fost informați despre existența interesului din partea Consiliului Europei de a continua interacțiunea pe această dimensiune, cu examinarea posibilității organizării unei vizite de studiu a experților CELM în or.Chișinău și Tiraspol (preventiv în luna septembrie curent) pentru a se documenta cu procesele didactice promovate de către profesorii-participanți în instituțiile de învățământ respective.

Citește mai departe