Copiii şi tinerii din raioanele de est ale ţării, susţinuţi în continuare de Guvern — Moldova.org
Connect with us

Reintegrare

Copiii şi tinerii din raioanele de est ale ţării, susţinuţi în continuare de Guvern

Publicat

pe

Autorităţile moldoveneşti organizează cu titlul gratuit odihna estivală în taberele din ţară pentru copiii şi adolescenţii ce domiciliază în localităţile din Zona de Securitate şi cele din stânga Nistrului, iar absolvenții instituţiilor de învăţământ din regiune, subordonate Ministerului Educaţiei vor beneficia de burse de studii.

Acţiunile în cauză sunt finanţate din bugetul de stat şi se încadrează în priorităţile obiectivului guvernamental de reintegrare a ţării.

Astfel, în sezonul estival 2017 au fost achiziționate 300 de bilete pentru elevii din instituţiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi mun. Bender subordonate Ministerului Educaţiei şi 100 de bilete pentru copiii din instituțiile de învățământ din partea de est a Republicii Moldova şi mun. Bender, fiind acoperite şi cheltuielile de transport tur-retur până la destinație, dar şi asigurate servicii de odihnă și întremare a sănătății în taberele de vară din țară.

De asemenea, în anul 2017, Guvernul a prevăzut locuri cu finanţare bugetară şi a planificat pentru înmatriculare în instituțiile de învățământ universitar de pe malul drept la studii superioare de licență 269 de locuri cu destinație specială pentru candidații-absolvenţi din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

La aceste locuri vor putea candida absolvenţii instituţiilor de învăţământ preuniversitar din localităţile de est ale ţării şi din mun. Bender, inclusiv, absolvenții liceelor care au studiat după programele de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova și absolvenţii liceelor originari din localităţile situate în perimetrul liniei administrative de lângă r. Nistru.

Din cele 269 de locuri, 40% se vor acorda absolvenților instituţiilor de învăţământ preuniversitar din raioanele de est ale ţării şi din mun. Bender, care au studiat după programele de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei al R. Moldova, precum şi absolvenților originari din localităţile menţionate care au studiat în liceele situate în perimetrul liniei administrative de lângă r. Nistru.

60% vor fi acordate absolvenților instituţiilor de învăţământ preuniversitar din regiunea transnistreană care au studiat după programa școlii de 11 clase.

La fiecare cotă de admitere acordată se va organiza un concurs separat. Selectarea candidaţilor se va realiza în ordinea descrescătoare a mediilor de concurs.

Absolvenţii liceelor din localităţile de est ale ţării şi din mun. Bender care au studiat după programele de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei, precum şi absolvenţii, originari din regiunea transnistreană care au urmat studiile în liceele situate în perimetrul liniei administrative de lângă r. Nistru pot participa şi la concursul pentru cota de 15 la sută, stabilită prin pct. 40 al Regulamentului-cadru privind organizarea admiterii în ciclul I – studii superioare de licență pentru anul universitar 2017-2018.

La distribuirea pe cote a locurilor de înmatriculare, instituțiile de învăţământ superior vor opera cu numărul de locuri repartizate pentru fiecare specialitate, rămase după alocarea locurilor destinate pentru candidații din raioanele de est ale ţării şi din mun. Bender.

În lipsa solicitărilor din partea candidaţilor eligibili, locurile neacoperite se vor redistribui, în sesiunea suplimentară, candidaților participanți la concursul general.

Totodată, în continuarea practicilor inițiate în anul 2011, a fost aprobată acordarea unor ajutoare materiale unice pentru cele 8 instituţii de învăţământ cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană în sumă de 600 mii lei, a câte 75 mii lei pentru fiecare instituţie, întru asigurarea bunei funcţionări a acestora şi modernizarea tehnico-materială.

Acţiunile se încadrează în iniţiativele care contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, la susţinerea activităţilor comune în domeniul educaţional, onorarea angajamentelor pozitive faţă de drepturile şi libertăţile copiilor şi tinerilor, precum şi la restabilirea spaţiului unic din sfera învăţământului.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Reintegrare

Militarii ruși patrulează ilegal în Zona de Securitate

Publicat

pe

De către

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) semnalează un nou caz de aflare ilegală în Zona de Securitate a militarilor din Grupul operativ al trupelor ruse (GOTR).

În legătură cu aplicațiile militare desfășurate ilegal în ajun pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din s.Târnauca și în preajma podului de pietoni peste r. Nistru din or. Tiraspol, șeful militar superior al Forțelor de Menținere a Păcii din partea Republicii Moldova împreună cu reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova s-au deplasat, în dimineața zilei de 15 august, la fața locului pentru a monitoriza situația pe acest segment al Zonei de securitate.

Deși aceștia se deplasau cu automobile cu simbolica Forțelor de Pacificare și a OSCE, în apropierea locului desfășurării aplicațiilor recente, au fost stopați de o ”patrulă militară” compusă din 7 persoane fără însemne de apartenență, care le-a îngrădit mișcarea.

În discuție, membrii patrulei au recunoscut că fac parte din GOTR. După o perioadă de circa 30 de minute, suficientă pentru a ascunde alte eventuale prezențe militare în zonă, patrula s-a retras, iar șeful militar superior al FMP din partea Republicii Moldova împreună cu reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, continuându-și mișcarea în teren, nu au fost în măsură să constate situația reală.

De notat că patrula militară a GOTR se afla în Zona de securitate ilegal, fără acceptul / coordonarea cu CUC și Comandamentul Militar Întrunit.

Aceste acțiuni ale GOTR, care continuă șirul de încălcări ale mecanismului stabilit de monitorizare a situației și de asigurare a regimului în Zona de Securitate, dar și cel al desfășurării misiunii de pacificare, nu pot fi calificate altfel decât o provocare repetată ce generează noi tensiuni în Zona de Securitate.

Delegația Republicii Moldova în CUC cheamă insistent toate componentele Comisiei să respecte obligațiunile privind regimul în Zona de Securitate pe malurile râului Nistru, care decurg din Acordul cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului militar în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992.

Foto: Poză simbol

Citește mai departe

Reintegrare

O nouă sfidare în Zona de Securitate: Pe malul stâng al Nistrului a fost stabilită concentrarea tehnicii blindate de tip TAB

Publicat

pe

De către

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) își exprimă îngrijorarea şi nedumerirea în legătură cu desfăşurarea neautorizată a unor exerciții militare cu forțarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

În dimineața zilei de 14 august, pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din s.Târnauca, raionul Slobozia și în apropiere de podul de pietoni peste r.Nistru din or. Tiraspol, a fost stabilită concentrarea tehnicii blindate de tip TAB (,,БТР70”) și a autocamioanelor militare fără numere de înmatriculare și însemne de apartenență.

Conform rapoartelor, se auzeau bine motoarele blindatelor, iar tehnica și echipamentul militar special au fost observate intrând în apele râului Nistru.

Comandamentul militar al Contingentului Forțelor de Menținere a Păcii al Republicii Moldova (FMP al RM) a inițiat măsuri de verificare a teritoriului în cauză, însă, șefului militar superior al FMP al RM i s-a interzis de către persoane necunoscute accesul la fața locului, ultimul fiind nevoit să solicite ieșirea grupului de observatori militari, la sosirea cărora s-a constatat deja plecarea tehnicii blindate și a autocamioanelor.

De notat că patrula militară a GOTR se află în Zona de Securitate ilegal, fără acceptul Comandamentului Militar Întrunit.

De notat că încă la 13 august pe site-ul oficial al Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse a apărut informaţia precum că GOTR, dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, și-a pregătit maşinile de luptă blindate pentru eventuale aplicaţii cu traversarea barierelor de apă.

Acţiunile menţionate, la fel ca şi alte precedente similare întreprinse în Zona de Securitate de către trupele militare ale Federaţiei Ruse, precum și modul prin care aceste acțiuni au fost comunicate le calificăm drept provocatoare şi sfidătoare. Aceste acțiuni încalcă mecanismul existent de asigurare a regimului în Zona de Securitate, dar și cel al desfășurării misiunii de pacificare. Reprezentanţii uneia din componentele CUC manifestă incapacitatea de a-şi respecta obligaţiunile asumate, ignorând totalmente documentele de bază ale Comisiei”, se arată într-un comunicat al Delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

Citește mai departe

Reintegrare

GOTR se pregătește intensiv pentru aplicații militare cu forțarea râului Nistru

Publicat

pe

De către

Grupul operativ de trupe ruse, aflat ilegal în regiunea transnistreană, se pregătește intensiv pentru aplicațiile militare cu forțarea râului Nistru. În acest sens este pregătită tehnica blindată, TAB-urile și altă tehnică blindată, se arată într-un comunicat de presă al Districtului Militar Vest al Federației Ruse.

Expertul IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi, menționează pe blogul său că, potrivit legendei, dar și planurilor de pregătire de luptă ale Districtului Militar Vest a Federației Ruse, sarcina principală este în a „distruge forțele inamicului de pe malul drept al Nistrului”. Totodată, la aceste exerciții vor fi antrenate și forțele paramilitare separatiste, numărul total de forțe de ocupație antrenate ajungând la 300-400 militari din trupele de ocupație.

Rosian Vasiloi amintește că asemenea exerciții se desfășoară al treilea an consecutiv – în 2017 exercițiul s-a desfășurat la începutul lunii august, în regiunea „plajei soldăţeşti” din preajma satului Ternovca, raionul Slobozia unde a fost stabilită concentrarea tehnicii şi a echipamentului militar special, astfel sfidând în cel mai obraznic mod Republica Moldova și cetățenii țării.

În martie curent IDIS Viitorul a făcut publică analiza „Menţinerea trupelor Ruse de ocupaţie în regiunea transnistreană: eșec al diplomaţiei de ‘caviar’ și dispreţ faţă de dreptul internaţional”  în care prezenta o informație amplă despre trupele de ocupație și rolul lor destabilizator în Republica Moldova. Totodată,  au fost prezentate un set de concluzii și recomandări cum am putea depăși situația cu impunerea unor sancțiuni și mecanisme de descurajare.

În iunie curent la ONU a fost adoptată Rezoluţia privind retragerea „trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, însă atât timp cât nu există o strategie de reintegrare a Republicii Moldova şi niciuna despre implementare a acestei Rezoluții, înseamnă că există anumite înţelegeri pe sub masă sau interese promovate de către actuala guvernare. Altfel spus autoritățile susțin atât prezența trupelor de ocupație, cum și separatismul (asta este cel puțin un caz din multe altele) în Republica Moldova”, scrie pe blogul său Rosian Vasiloi.

Citește mai departe