Connect with us

Reintegrare

Copiii şi tinerii din raioanele de est ale ţării, susţinuţi în continuare de Guvern

Publicat

pe

Autorităţile moldoveneşti organizează cu titlul gratuit odihna estivală în taberele din ţară pentru copiii şi adolescenţii ce domiciliază în localităţile din Zona de Securitate şi cele din stânga Nistrului, iar absolvenții instituţiilor de învăţământ din regiune, subordonate Ministerului Educaţiei vor beneficia de burse de studii.

Acţiunile în cauză sunt finanţate din bugetul de stat şi se încadrează în priorităţile obiectivului guvernamental de reintegrare a ţării.

Astfel, în sezonul estival 2017 au fost achiziționate 300 de bilete pentru elevii din instituţiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi mun. Bender subordonate Ministerului Educaţiei şi 100 de bilete pentru copiii din instituțiile de învățământ din partea de est a Republicii Moldova şi mun. Bender, fiind acoperite şi cheltuielile de transport tur-retur până la destinație, dar şi asigurate servicii de odihnă și întremare a sănătății în taberele de vară din țară.

De asemenea, în anul 2017, Guvernul a prevăzut locuri cu finanţare bugetară şi a planificat pentru înmatriculare în instituțiile de învățământ universitar de pe malul drept la studii superioare de licență 269 de locuri cu destinație specială pentru candidații-absolvenţi din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

La aceste locuri vor putea candida absolvenţii instituţiilor de învăţământ preuniversitar din localităţile de est ale ţării şi din mun. Bender, inclusiv, absolvenții liceelor care au studiat după programele de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova și absolvenţii liceelor originari din localităţile situate în perimetrul liniei administrative de lângă r. Nistru.

Din cele 269 de locuri, 40% se vor acorda absolvenților instituţiilor de învăţământ preuniversitar din raioanele de est ale ţării şi din mun. Bender, care au studiat după programele de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei al R. Moldova, precum şi absolvenților originari din localităţile menţionate care au studiat în liceele situate în perimetrul liniei administrative de lângă r. Nistru.

60% vor fi acordate absolvenților instituţiilor de învăţământ preuniversitar din regiunea transnistreană care au studiat după programa școlii de 11 clase.

La fiecare cotă de admitere acordată se va organiza un concurs separat. Selectarea candidaţilor se va realiza în ordinea descrescătoare a mediilor de concurs.

Absolvenţii liceelor din localităţile de est ale ţării şi din mun. Bender care au studiat după programele de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei, precum şi absolvenţii, originari din regiunea transnistreană care au urmat studiile în liceele situate în perimetrul liniei administrative de lângă r. Nistru pot participa şi la concursul pentru cota de 15 la sută, stabilită prin pct. 40 al Regulamentului-cadru privind organizarea admiterii în ciclul I – studii superioare de licență pentru anul universitar 2017-2018.

La distribuirea pe cote a locurilor de înmatriculare, instituțiile de învăţământ superior vor opera cu numărul de locuri repartizate pentru fiecare specialitate, rămase după alocarea locurilor destinate pentru candidații din raioanele de est ale ţării şi din mun. Bender.

În lipsa solicitărilor din partea candidaţilor eligibili, locurile neacoperite se vor redistribui, în sesiunea suplimentară, candidaților participanți la concursul general.

Totodată, în continuarea practicilor inițiate în anul 2011, a fost aprobată acordarea unor ajutoare materiale unice pentru cele 8 instituţii de învăţământ cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană în sumă de 600 mii lei, a câte 75 mii lei pentru fiecare instituţie, întru asigurarea bunei funcţionări a acestora şi modernizarea tehnico-materială.

Acţiunile se încadrează în iniţiativele care contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, la susţinerea activităţilor comune în domeniul educaţional, onorarea angajamentelor pozitive faţă de drepturile şi libertăţile copiilor şi tinerilor, precum şi la restabilirea spaţiului unic din sfera învăţământului.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Reintegrare

A avut loc prima din acest an întrevedere a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană

Publicat

pe

De către

La sediul Misiunii OSCE din Chișinău, astăzi, a avut loc prima şedinţă de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, cu participarea Cristinei Lesnic în calitate de nou reprezentant politic şi a lui Vitalii Ignatiev, la care au asistat reprezentanţii participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă realizările înregistrate în implementarea celor 5 decizii protocolare semnate în procesul de negocieri în anul 2017, fiind consemnate progresele obținute pe marginea a 3 documente (funcționalitatea podului din preajma localităților Gura Bâcului și Bâcioc, buna desfășurare a procesului educațional în școlile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, aplicarea apostilei pe actele de studii ale Universității “Taras Șevcenko” din Tiraspol) și punctate măsurile în desfășurare întru a asigura aducerea la îndeplinire și a înțelegerilor convenite pe terenurile agricole din r-nul Dubăsari și pe organizarea interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor.

Pe tema pământurilor amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, reprezentantul politic de la Chișinău Cristina Lesnic a intervenit cu rugămintea de a urgenta procesul pentru a fi deblocat accesul fermierilor la terenuri și a fi inițiate primele lucrări agricole de primăvară, reamintind că pachetele de documente necesare sunt pregătite pentru a fi depuse, în acest sens impunându-se concretizarea de către partea transnistreană a locului, perioadei și responsabililor de colectarea și examinarea acestora.

La întrevedere au fost abordate și unele aspecte ce se conțin în Protocolul reuniunii oficiale a formatului de negocieri „5+2” de la Viena, în special subiectul ce ține de definitivarea unui mecanism viabil de stabilire a regulilor de acces în traficul rutier internațional a mijloacelor de transport cu plăci din regiunea transnistreană.

În context, partea moldovenească a specificat și necesitatea reluării activității subgrupurilor de lucru pe probleme bancare și pentru drepturile omului, care de mai bine de 4 ani nu au fost funcționale, fiind exprimată deplina deschidere a ambelor părți întru a continua interacțiunea în aceste platforme tehnice de dialog, în mod prioritar, pe filiera drepturilor omului care cuprinde un spectru larg de probleme actuale.

Citește mai departe

Reintegrare

A fost lansată campania „O carte pentru educația ta” în sprijinul elevilor și altor copii din stânga Nistrului

Publicat

pe

De către

Biroul politici de reintegrare a lansat astăzi campania „O carte pentru educația ta” cu genericul „Donează o carte, investește în viitor”, care își propune să vină în sprijinul elevilor și altor copii din stânga Nistrului. Campania va dura până la sfârșitul lunii martie 2018.

Astfel, toți doritorii de a susține copiii de la școlile moldoveneşti din stânga Nistrului  sunt invitați să contribuie cu donații de cărți, manuale și alte materiale didactice.

Este de menționat și faptul că acțiunea vine întru implementarea prevederilor pct.6 din Decizia protocolară „Cu privire la asigurarea funcționării școlilor moldovenești cu predare în grafia latină” din 25 noiembrie 2017, semnată de către reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului și care prevede posibilitatea aprovizionării nestingherite a acestor instituții de învățământ cu manuale, materiale didactice și alte mijloace necesare pentru desfășurarea calitativă a procesului educațional.

Cărțile pot fi donate celor opt școli moldoveneşti care studiază în grafie latină din regiunea transnistreană, prin intermediul Biroului politici de reintegrare al Cancelariei de Stat, care se află în incinta Casei Guvernului.

Persoana de contact de cadrul Biroului este dl Ivan Țurcan, tel.: (022) 250 378, mail: [email protected].

În cadrul acţiunilor de promovare a campaniei „O carte pentru educația ta” Biroul politici de reintegrare în colaborare cu lectorul universitar Ruben Agadjanean,  studenții masteranzi ai Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova, Maria Căldare și Cristina Vizitiu precum și studenții Facultății Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Adrian Moscalu și Eugen Garaz, au realizat un spot video la acest subiect.

Citește mai departe

Reintegrare

Ședința Comisiei Unificate de Control a fost blocată de către delegația transnistreană

Publicat

pe

De către

Comisia Unificată de Control s-a întrunit pe 8 februarie, în orașul Bender, într-o ședință condusă de delegaţia Federației Ruse.

Pe agendă a fost pus subiectul privind activitățile Comisiei Unificate de Control și Comandamentului Militar Întrunit în legătură cu redeschiderea, la 18 noiembrie 2017, a podului din preajma satelor Gura Bâcului și Bâcioc să fie monitorizate doar de către participanții operațiunii de pacificare de pe r. Nistru (Federația Rusă, Ucraina, OSCE).

În cadrul ședinței majoritatea componentelor Comisiei au prezentat propuneri rezonabile menite să contribuie la adoptarea unei decizii comune pentru identificarea soluțiilor în problema vizată.

Ca urmare a discuțiilor destul de îndelungate, în pofida eforturilor depuse și argumentelor aduse de membrii delegațiilor Federației Ruse și Republicii Moldova, de reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Republica Moldova, delegația Tiraspolului s-a opus categoric proiectului deciziei susținut unanim de către ceilalți participanți la ședință.

Astfel, delegația Tiraspolului nu a dorit să accepte ca activitatea posturilor structurilor de forță și a organelor de drept în adiacentul podului „Gura Bâcului –  Bâcioc” să fie monitorizată doar de către reprezentanții intermediarilor în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană (Federația Rusă, Ucraina și OSCE), fără implicarea Chișinăului și Tiraspolului.

Propunerea respectivă a fost formulată de către delegațiile Republicii Moldova și Federației Ruse și agreată de reprezentanții Ucrainei și OSCE.

Pentru a-și justifica poziția neproductivă, Oleg Beleakov, conducătorul delegației transnistrene a invocat, de o manieră devenită deja tradițională, motive irelevante, distorsionate, rupte de realitate și nefondate.

De notat că, potrivit Regulamentului Comisiei Unificate de Control din 8 aprilie 2003, deciziile în cadrul Comisiei se adoptă pe bază de consens.

În lipsa consensului, ședința Comisiei Unificate de Control a fost întreruptă și va continua pe data de 15 februarie 2018.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social7 minute în urmă

Un șofer vitezoman a ajuns cu mașina într-o casă din Cimișlia// FOTO

Un tânăr de 19 ani, locuitor al satului Horești, raionul Ialoveni, aflat la volanul unui Renault, a ajuns cu mașina...

Social31 de minute în urmă

O moldoveancă de 18 ani sechestrată într-un apartament din Turcia și obligată să se prostitueze

Un membru al unui grup criminal organizat va fi trimis în judecată pentru trafic de ființe umane. Acesta a identificat,...

Social1 oră în urmă

Republica Moldova pe locul 122 în clasamentul Indicelui Percepției Corupției 2017

În 2017, Republica Moldova a înregistrat un scor al IPC de 31 puncte, plasându-se pe locul 122 din 180 ţări...

Justiție2 ore în urmă

Un bărbat din Taraclia, condamnat la 17 ani de detenție. A încercat să violeze o minoră

Un locuitor al raionului Taraclia a fost condamnat la 17 ani privaţiune de libertate pentru tentativă de viol şi acţiuni...

Social2 ore în urmă

Directorul Institutului Oncologic urmează să-l suspende pe medicul urolog, care a cerut 7000 lei de la un pacient incurabil

Procurorii au cerut directorulu Institutului Oncologic să-l suspende provizoriu din funcţie pe medicul urolog, reţinut săptămâna trecută de CNA şi...

Social15 ore în urmă

Tragic! Patru persoane au fost găsite moarte într-o locuință din Bălți

O familie formată din patru persoane a fost găsită moartă în propria locuință în seara de 20 februarie în orașul...

Politică16 ore în urmă

Andrian Candu: Când vorbim despre viitorul Republicii Moldova apar amenințări că vine iarna

Ca să trecem prin toate transformările în fiecare domeniu trebuie ca fiecare dintre noi, fiecare cetățean, să înțeleagă că de...

Advertisement

Opinii