Consiliul de Observatori al Teleradio-Moldova a constatat “un salt calitativ al dezbaterilor electorale”

Consiliul de Observatori (CO) al Companiei Publice “Teleradio-Moldova” considera ca dezbaterile, care s-au desfasurat la audiovizualul national in perioada campaniei electorale, au fost de o “calitate imperfecta”, desi mai buna decat in alegerile locale.

Presedintele CO, Iurie Tabarta, a salutat miercuri, in cadrul unei sedinte, faptul ca jurnalistii de la audiovizualul national au dat dovada de "echidistanta si impartialitate, astfel facand un salt calitativ in comparatie cu alegerile locale din 2003".

In acelasi timp, Tabarta sustine ca nu s-a acordat destula atentie alegerii moderatorilor acestor dezbateri, astfel incat sa fie asigurata independenta concurentilor politici. “Imi exprim dezacordul fata de restrictiile impuse in cadrul dezbaterilor privind cronometrarea timpului, fapt care nu a permis participantilor sa-si expuna clar opinia sau platforma electorala. Pledez pentru liberalizarea acestui proces si modificarea formei de organizare a dezbaterilor electorale”, a mai spus Tabarta.

La randul sau, presedintele Companiei “Teleradio-Moldova”, Ilie Telescu, a reiterat fatul ca dezbaterile electorale au lasat de dorit. Pe de alta parte, Telescu a afirmat ca este inutil sa se acorde timp egal de emisie tuturor concurentilor electorali. Potrivit lui, ar fi mai rezonabil ca partidele mici si candidatii independenti sa-si faca cunoscute platformele electorale in cadrul intalnirilor cu alegatorii, dupa care sa primeasca timp de emisie la audiovizualul national egal cu cel al partidelor deja cunoscute. Telescu a motivat aceasta idee prin faptul ca, in cadrul dezbaterilor electorale curente, multi din candidatii independenti nu si-au folosit eficient timpul de emisie.

Reprezentantul societatii civile in CO, Alexandru Dorogan, a fost de parere ca, in aceasta campanie electorala, “Teleradio-Moldova” a privat publicul de difuzarea unor emisiuni interactive cu participarea larga atat a alegatorilor, cat si a concurentilor electorali.

In concluzie, Telescu a afirmat ca “Teleradio-Moldova” a dat dovada de "maxim profesionalism si exigenta, iar rezultatele monitorizarii mai multor ONG-uri sunt neclare si neargumentate".

In campania electorala pentru alegerile parlamentare din 6 martie, totalul timpului de emisie acordat de catre “Teleradio-Moldova” destinat publicitatii electorale gratuite si cu plata a constituit 1444 minute 8 secunde. In aceiasi perioada, TV nationala a pus pe post 188 spoturi electorale, iar Radioul national a difuzat 1500 de spoturi cu caracter electoral. Cheltuielile pentru acordarea timpului gratuit de emisie in campania electorala constituie peste 350 mii lei. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.