Connect with us

Important

Consecințele ploilor: vântul a descoperit mai multe locuinţe din diferite raioane

Ploaia torențială cu vânt puternic înregistrată pe data de 6 august a afectat mai multe localități din țară. În localitatea Avdarmar, UTA Găgăuzia vântul a smuls peste 500 m2  de țiglă de pe acoperișul unui depozit agricol, iar ploaia a afectat 6 hectare de vii.

În localitatea Hârcești, raionul Ungheni, vijelia a afectat trei depozite, unde au fost deteriorate 130 m2 de țiglă și 70 foi de ardezie de pe acoperișurile acestora.

Ploaia a făcut ravagii și în nordul țării unde de pe liceul teoretic din satul Baraboi, raionul Dondușeni au fost smulse mai multe foi de ardezie, iar în localitățile Moșana și Elizavetovca, același raion, vântul a descoperit mai multe case.

În municipiul Chișinău în urma vijeliei de pe un bloc locativ cu 13 nivele din strada Nicolai Sulac nr.8 au fost distruse 40 m2   de țiglă metalică.

Comisiile pentru situații excepționale teritoriale urmează să estimeze prejudiciile cauzate.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Curtea Constituțională a dat undă verde pentru Limba Română în Constituție

Curtea Constituțională a avizat proiectul de modificare a sintagmei „limba moldovenească” din art 13 din Constituție.

Curtea Constituțională (CC) a declarat astăzi constituțională inițiativa legislativă a celor 34 de deputați care propun redenumirea limbii din Constituție în limba română.

Astfel, potrivit magistraților Înaltei Curți, acest proiect este unul tehnic și vine să implementeze hotărârea CC din 5 decembrie 2013, prin care a stabilit că Declarația de Independență face corp comun cu textul Constituției și prevederile acesteia prevalează asupra textului Constituției.

. „Având în vedere cele menționate, CC reține că proiectul de lege, fiind elaborat în scopul executării hotărârii din 5 decembrie 2013 nu conține inexactități și urmează a fi prezentată Parlamentului pentru adoptare”, a  declarat președintele CC, Tudor Panțîru.

Deputatul Tudor Deliu, unul din autorii proiectului a declarat că proiectul de modificare a art.13 va fi înaintat în Parlament și supus procedurilor parlamentare

“Hotărârea din 2013 trebuie să fie executată. Astăzi a fost făcut un prim pas privind restabilirea adevărului istoric. Credem că cei care astăzi reprezinta poporul vor vota pentru acest proiect. Avem nevoie de 68 de voturi”, a spus Tudor Deliu, deputatul din fracțiunea PLDM.

Citește mai departe

Important

Serviciul Nord al Biroului Migrație și Azil – cu sediu renovat și dotat cu echipament performant// FOTO

Serviciul regional Nord al Biroului Migrație și Azil al MAI, dispune de astăzi de un sediu renovat, modernizat și dotat cu echipament performant necesar pentru activitatea zilnică.

Sediul renovat va asigura activitatea Biroului în regiune prin extinderea capacităților de acordare a serviciilor la Ghișeul unic de documentare a străinilor. De asemenea, va susține mecanismele de integrare a străinilor care se află în țară și incluziunea lor socială.

Totodată, acest proiect va contribui la consolidarea capacităților de combatere a migrației ilegale, depistarea, identificare și îndepărtarea străinilor care au încălcat regimul de ședere pe teritoriul țării noastre.

Lucrările de renovare ale sediului au avut loc grație finanțării oferite de către Uniunea Europeană în cadrul Suportului Bugetar, cu aproximativ 6 mln. lei și a contribuției în valoare de 1 mln. 450 mii lei, din partea Ambasadei SUA în R. Moldova.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a acordat asistență în elaborarea design-ului modern, confecționarea mobilierului și procurarea unui set de calculatoare în valoare de circa 900 mii lei.

Activitățile de consolidare a capacităților serviciilor MAI în teritoriu, țin de un program vast de reformare a Ministerului, care au menirea de a oferi susținere populației din regiune, precum și a străinilor, care își creează o impresie despre Republica Moldova, reieșind din modalitatea în care sunt ajutați și deserviți de angajații noștri”, a menţionat ministrul de Interne Alexandru Jizdan.

Ambasadorul SUA James Pettit.a adus felicitări conducerii BMA și MAI cu rezultatele obținute în urma acestor proiecte comune, menționând despre faptul că aceste realizări sunt benefice pentru cetățeni.

„Această unitate renovată va ajuta Biroul pentru Migrație și Azil să-și îndeplinească sarcinile de bază. Străinii care vin în Moldova, în căutarea unei vieți mai bune vor ști că Moldova reflectă aceleași valori occidentale care ne unesc pe toți”, a spus ambasadorul SUA, James Pettit.

La rândul său, reprezentanta PNUD, Dafina Gercheva a menționat că inaugurarea Biroului este o mare realizare, dar aceasta este abia începutul.Organizația Națiunilor Unite din Moldova va continua să sprijine Biroul pentru Migrație și Azil în eforturile sale de integrare a imigranților și refugiaților în societate, prin consolidarea capacităților și instruirea personalului și a conducerii, sprijinirea unei coordonări mai bune între ministerele de resort și a implicării comunitare”.

Prim-secretarul Delegației UE, Marco Gemmera vorbit despre importanța acestei instituții pentru oameni, instituție care, oferind servicii de calitate va deveni gazda și casă pentru ei.

Citește mai departe

Important

Trei poliţişti şi patru deţinuţi trimişi în judecată în „cazul Braguţa”

Trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi, care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa, vor compărea pe banca acuzaţilor.

Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat dosarul de învinuire a celor şapte în judecată.

Poliţiştii sunt acuzaţi de manifestarea consimţământului tacit la comiterea actelor de tortură de către codeţinuţi în privinţa lui Andrei Braguţa, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane.

În acţiunile codeţinuţilor procurorii au reţinut aplicarea, cu consimţământul tăcit şi expres al poliţiştilor din izolator, a violenţei, tratamentului inuman şi vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale, comise în privinţa cetăţeanului Braguţa.

În prezent, codeţinuţii sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, iar poliţiştii – în arest la domiciliu, iar dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, ei riscă de la 8 pînă la 15 ani închisoare.

De notat că, Procuratura Generală continuă acţiunile de urmărire penală în privinţa altor 10 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, bănuiţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa victimei, numărul acestora, potrivit procurorilor, nefiind exhaustiv.

De asemenea, procurorii investighează acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Amintim că, Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă, pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Procuratura va informa periodic despre evoluţia investgaţiilor pe acest caz.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Externe9 ore în urmă

Papa Francisc recunoaşte: Când mă rog, uneori adorm

Papa Francisc a mărturisit că, uneori, adoarme în timp ce se roagă. Totuși, spune el, nu e singurul: acest lucru...

Social11 ore în urmă

Inspectorii de patrulare au urmărit o maşină condusă de un minor beat. Automobilul se deplasa cu 76 km/h// VIDEO

Un minor beat conducea un automobil cu 76 km/h.

Politică12 ore în urmă

Parlamentul a aprobat un program de control al executării legilor

Parlamentul a aprobat un program de control al executării legilor de către comisiile permanente pentru sesiunea de toamnă 2017. Calendarul...

Economie12 ore în urmă

Politica fiscală și vamală pentru anul 2018. Modificările propuse

Mărimea scutirilor personale din venitul impozabil pentru persoanele fizice va fi majorată cu 6% în anul 2018. Modificările se conțin...

Economie13 ore în urmă

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat în satul Palanca, raionul Ştefan Vodă

Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor din Ştefan Vodă a anunţat pe 27 octombrie ANSA despre suspiciuni de pestă porcină africană...

Politică13 ore în urmă

Guvernul a rechemat patru ambasadori ai Republicii Moldova

Patru ambasadori au fost rechemaţi din misiune la solicitatea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Este vorba de Valeriu Frija,...

Diverse14 ore în urmă

Guvernul a aprobat Strategia națională de apărare, prezentată de noul ministru al Apărării

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi Strategia naţională de apărare şi Planul de acţiuni privind implementarea acesteia...

Advertisement

Opinii