Conducerea clubului FC Dacia Chișinău, suspectată de evaziune fiscală de peste 10 milioane de lei

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu Inspectoratul Național de Investigații, au descins astăzi, 19 aprilie, la factorii de decizie și angajații clubului de fotbal FC Dacia Chișinău în baza unei cauze penale de comitere a evaziunii fiscale în proporții deosebit de mari.

Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada ianuarie 2014 – februarie 2017, factorii de decizie ai clubului de fotbal au prejudiciat bugetul public național cu peste 10 milioane de lei.

Aceasta prin includerea în documentele contabile, fiscale sau financiare a unor date denaturate privind veniturile sau cheltuielile și efectuarea achitărilor neoficiale către staff-ul tehnic și jucătorii clubului în sumă de circa 3 000 000 euro (circa 60 000 000 lei).

În urma perchezițiilor au fost depistate dispoziții de încasare a numerarului, acte de evidență contabilă dublă, înscrisuri care reflectă cheltuielile realizate de către conducerea clubului de fotbal, precum și înscrisuri care confirmă procurarea unui alt club de fotbal de la factorii de decizie ai acestuia contra sumei de 350 000 euro.

După efectuarea perchezițiilor, procurorii PCCOCS au audiat personalul clubului și fotbaliștii sub aspectul salariilor în plic și a meciurilor trucate cu numirea unui control fiscal la Serviciul Fiscal de Stat.

Concomitent, pentru recuperarea mijloacelor financiare de aproximativ 10 000 000 lei, va fi aplicat sechestru asupra unui lot de 7 ha sub formă de clădiri, care aparține clubului de fotbal.

Directorul clubului de fotbal din 27 septembrie 2017 nu se află pe teritoriul Republicii Moldova.

În conformitate cu rezultatele controlului fiscal, cauza penală în privința factorilor de decizie a clubului va fi remisă în instanța de judecată.

Făptuitorii riscă pedeapsa cu închisoare de până la 6 ani sau amendă în mărime de la 167500 la 267500 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.