Condiţii inumane de detenţie pentru fosta preşedintă a Băncii Centrale de la Tiraspol

La momentul actual în regiunea transnistreană au loc încălcări masive şi sistematice ale drepturilor omului, care deja au devenit o normă pentru regiune, iar dosarul fostei preşedinte a Băncii Centrale din Transnistria, Oxana Ionova, reprezintă un exemplu elocvent în acest sens, au declarat avocaţii acesteia, Veaceslav Ţurcan şi Igor Guriţanu, într-o conferinţă de presă.

„Oxana Ionova este ilegal, absolut arbitrar şi fără probe trasă la răspundere penală. La moment, aceasta este deţinută în penitenciarul din oraşul Tiraspol în condiţii antisanitare, riscul de contaminare cu boli periculoase pentru viaţă fiind enorm”, a declarat Veaceslav Ţurcan, unul avocaţi.

„Aşa noţiune ca independenţă a instanţei de judecată, a anchetatorilor, procurorilor şi avocaţilor este străină actualului regim. Se recurge la fabricare de dosare penale, reţineri arbitrare şi ilegale, deţinuţii fiind stabiliţi în condiţii inumane şi degradante, ceea ce în conformitate cu standardele internaţionale de apărare a drepturilor omului reprezintă nimic altceva decât una din formele torturii. Iar dosarul Ionova urmează să fie transformat în unul de model”, au menţionat avocaţii.

Din cauza interdicţiei, practicată încă de pe timpurile sovietice, de a transmite nu mai mult de 30 de kg de produse alimentare pe lună pentru o persoană (inclusiv apă), Ionova este practic supusă torturii prin foame. Toată corespondenţa îi este interceptată, inclusiv cea cu organele de drept şi avocaţii.

„Pe parcursul lucrului pe dosarul Ionova, am constatat existenţa unui vacuum juridic total în practica judiciară cotidiană din regiunea transnistreană şi lipsa oricăror mecanisme efective pentru apărarea drepturilor fundamentale şi ale libertăţilor omului. Ionova a solicitat să fie transmis un mesaj societăţii că Evghenii Şevciuc a promis în campania sa electorală să facă ordine, dar în eforturile sale a uitat de dreptate, lege şi prezumţia nevinovăţiei”, a declarat avocatul Veaceslav Ţurcan.

„La momentul actual, noi am epuizat toate posibilele mecanisme eficace de apărare şi unica modalitate de a proteja drepturile Oxanei Ionova este adresarea cu cerere către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) împotriva Federaţiei Ruse. Mai ales că deja a şi fost creat precedent în acest sens prin hotărârea CtEDO pe dosarul Ilaşcu şi alţii contra Moldovei şi Rusiei”, a menţionat cel de-al doilea avocat al fostului preşedinte al Băncii Centrale din Transnistria, Igor Guriţanu.

Acesta a adăugat că recent a fost expediată o adresare către persoanele-cheie din conducerea Federaţiei Ruse, dar şi către Ambasada Rusiei în Moldova, cu depunerea copiilor adresării la oficiile Preşedintelui Republicii Moldova, Procurorului General, misiunii OSCE şi Consiliului Europei privind încălcarea drepturilor Oxanei Ionova. Depunerea acestei adresări reprezintă ultimul pas înainte de apelare la CtEDO.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare