Comunitatea internationala a semnat o declaratie comuna ca raspuns la scrisoarea deschisa a PCRM cu privire la Coalitia-2005

Comunitatea internationala nu sustine vreun partid sau candidat anume in alegerile parlamentare din Republica Moldova, se arata intr-o declaratie a diplomatilor acreditati la Chisinau, difuzata ca raspuns la scrisoarea deschisa a Partidului Comunistilor din R.Moldova din 9 februarie, in care a fost criticata activitatea Coalitiei-2005.

Declaratia mentionata este semnata de catre Ambasada Frantei, Ambasada Germaniei, Ungariei, Olandei, Poloniei, Suediei (Sectia Cooperare cu Republica Moldova), Marii Britanii, SUA, Misiunea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa si de catre Reprezentantul Special al Secretarului General al Consiliului Europei.

"Programele legate de alegeri care sunt sponsorizate de comunitatea internationala in R.Moldova fac parte dintr-un efort mai mare de sustinere a democratiei, destinat promovarii mass-mediei independente, a suprematiei legii, a dezvoltarii societatii civile si a proceselor politice deschise si transparente. Noi avem toata increderea ca Coalitia civica pentru alegeri libere si corecte Coaltia-2005 este devotata acestor principii", se subliniaza in declaratia ambasadorilor.

"Noi ne concentram asupra procesului electoral si suntem gata sa lucram cu orice guvernare aleasa legitim in cadrul unui proces electoral liber si corect", se mentioneaza in declaratie.

Potrivit sursei citate, "de aproape un an de zile comunitatea internationala a declarat clar, atit public, cit si in discutii private, ca noi vom urmari indeaproape scrutinul parlamentar din R.Moldova si ca il consideram un indicator al angajamentului Moldovei pentru democratie. Si noi continuam sa speram ca Moldova nu va esua la acest test".

PCRM a difuzat acum trei zile o scrisoare deschisa, semnata de secretarul partidului, Victor Stepaniuc, in care acuza Coalitia-2005, organizatie care monitorizeza campania electorala, finantata din exterior, de "monitorizare cu caracter subiectiv si partinitor" de "nivel scazut de observare si analiza a procesului electoral, rezultatele finale fiind unilaterale", precum si de "partizanat politic fatis in favoarea Blocului "Moldova Democrata".

Prima reactie a parvenit din partea Ambasadei SUA la Chisinau, care s-a aratat "foarte dezamagita" de scrisoarea deschisa a PCRM. Aceasta, in opinia reprezentantilor misiunii diplomatice, "acuza direct Statele Unite si alti donatori internationali de incalcarea legislatiei electorale a R.Moldova prin sustinerea unui partid politic anume. Este o acuzatie lipsita de temei./…/ Coalitia-2005 a fost intotdeauna deschisa pentru toate OGN-urile care sustin alegerile libere si corecte. Chiar faptul ca in componenta Coalitiei sunt incluse 152 de organizatii ar trebuie sa arate clar ca ea nu este afiliata nici unui partid. Nu avem motive sa punem la indoiala eforturile depuse de Coalitia-2005 pentru a monitoriza si a raporta obiectiv despre procesul electoral", se subliniaza in declaratia Ambasadei SUA la Chisinau.

PCRM si-a exprimat surprinderea in legatura cu reactia Ambasadei SUA la scrisoarea adresata "Coalitiei-2005".

"Ambasada SUA dezminte niste pretinse acuzatii la adresa sa, desi scrisoarea noastra nu continea, si nici nu putea sa contina, asemenea acuzatii. Prin declaratia sa, PCRM ofera structurilor care finanteaza activitatea "Coalitiei-2005" posibilitatea de a-si forma un tablou veridic al situatiei create, dar nu lanseaza acuzatii la adresa lor", se arata intr-un comunicat al PCRM.

Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte a calificat drept "lipsite de orice temei si rationament" acuzatiile lansate de catre PCRM si "absolut aberante acuzatiile cu privire la sustinerea acordata regimului ilegal de la Tiraspol". "Coalitia-2005 deruleaza activitatile de monitorizare in baza principiilor si standardelor acceptate la nivel international", se subliniaza in declaratia coalitiei.

in luna mai 2004, 12 organizatii neguvernamentale din diverse domenii au format Coalitia civica pentru alegeri libere si corecte menita sa "contribuie la desfasurarea alegerilor libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului Republicii Moldova, la consolidarea societatii civile, /…/ la respectarea drepturilor alegatorilor si principiilor egalitatii participantilor la procesul electoral", potrivit declaratiilor membrilor Coalitiei.

La moment, Coalitia-2005 este constituita din 152 de organizatii nonguvernamentale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.