Comuniştii din Moldova se adună cu flori la picioarele lui Lenin!

Cu prilejul împlinirii a 93 de ani de la moartea liderului revoluţiei bolşevice, Vladimir Lenin, comuniştii din Moldova şi simpatizanţii lor vor depune sâmbătă, 21 ianuarie, flori la monumentul ideologului comunismului.

Fondator al Partidului Comunist şi al statului sovietic, Vladimir Ulianov-Lenin a murit pe 21 ianuarie 1924, la Gorki, o suburbie a Moscovei, unde şi-a trăit ultimii ani.

Tradiţional, în această zi, comuniştii din Moldova se adună cu flori roşii la monumentul lui Vladimir Lenin şi evocă viaţa şi învăţăturile liderului proletariatului mondial, unul dintre organizatorii şi conducătorii revoluţiei bolşevice din octombrie 1917.

Permanentele controverse faţă de personalitatea lui Lenin fac din el şi acum unul dintre cele mai mediatizate personaje istorice. Winston Churchill, prim-ministrul britanic a scris despre Lenin: “Scopul lui Lenin este de a salva lumea. Metoda lui este de a o arunca în aer. El a subminat totul – pe Dumnezeu, pe ţar, statul, moralitatea, legile şi tradiţiile seculare.”

De notat că pe parcursul ultimilor ani politicienii ruşi au reluat vechea dispută privind mutarea mumiei fostului lider din mausoleul din Piaţa Roşie într-un cimitir.

O parte din politicieni ruşi susţin că menţinerea cadavrului îmbălsămat al lui Lenin în centrul capitalei este “blasfemiator”, numindu-l fondatorul terorismului de stat în Rusia.

Mai mult din aceştia spun că din trupul lui Lenin a mai rămas maxim 10%, restul fiind înlocuit cu alte materiale.

În replică, comuniştii declară că ă actualii politicieni sunt nişte “pigmei” care nu înţeleg măreţia operei lui Vladimir Ilici.

Decizia îmbălsămării liderului bolşevic a fost luată de Stalin şi Felix Dzerjinsky. Ulterior, în fabricile şi uzinele sovietice au apărut colţuri tematice dedicate lui Lenin, unde puteau fi văzute replici ale mausoleului moscovit.

Presa internaţională  a scris, cu referire la experţii în domeniu, că sovieticii au intenţionat iniţial să apeleze la criogenie pentru a păstra cadavrul lui Lenin. Sistemul nu a funcţionat, iar nasul, o mână, ochii şi urechile fostului lider revoluţionar au început să se deterioreze.

Îmbălsămarea a rămas singura variantă şi, prin repetarea periodică a procedeului, mumia lui Lenin a supravieţuit şi prăbuşirii regimului pe care acesta l-a instituit. Moscoviţii au salvat mumia în 1941, când armata germană se apropia de Moscova, iar în 1973, la reînnoirea documentelor de partid, primul carnet de membru i-a fost oferit nemuritorului Lenin.

Foto: Publika.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.