Comuniștii cer demiterea președintelui AȘM Gheorghe Duca, acuzându-l de unionism!

Partidul Comuniştilor consideră „inoportună şi nefastă”, aflarea în continuare a lui Gheorghe Duca în funcţia de preşedinte al Academiei de Ştiinţe, după ce academicianul a estimat, într-o cuvântare de-a sa, actul unirii Basarabiei cu România din 1918 drept „marele proiect”, care merită a fi renovat.

Astfel, formaţiunea lui Vladimir Voronin se arată indignată de faptul că recent, în cadrul unei şedinţe a Academiei de Ştiinţe din România, Gheorghe Duca a declarat că: „Basarabia şi-a găsit locul său firesc în cadrul statului unitar românesc şi plenar a participat în viaţa culturală şi ştiinţifică a României”, totodată estimând actul unirii Basarabiei cu România drept „ marele proiect”, care merită a fi renovat.

„O astfel de declaraţie, din toate punctele de vedere, înseamnă un apel spre lichidarea Republicii Moldova”, se arată într-o declaraţie a Comitetului Central al PCRM.

Comuniştii, la rândul său, califică actul unirii Basarabiei cu România ca „un act de cotropire militară a Basarabiei de către România şi instaurarea unui regim de ocupaţie în care populaţia a fost lipsită de drepturi şi libertăţi politice, a fost supusă batjocurilor, despuierii şi umilirii”.

Mai mult, PCRM vorbeşte despre „genocidul comis pe pământul moldav de către autorităţile române” şi despre degradarea ”economiei şi culturii Basarabiei”.

„Comitetul Central al PCRM apreciază declaraţia domnului Gh. Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe, drept anticonstituţională şi insultătoare. Aceste afirmaţii denotă incompetenţa ştiinţifică şi angajamentul politic al domnului Gh.Duca. Comitetul Central al PCRM consideră inoportună şi nefastă, pentru ştiinţă şi ţară, aflarea în continuare a domnului Gh.Duca în funcţie de preşedinte al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova”, se arată în declaraţia Comitetul Central al PCRM.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.