Companiile publice ale audiovizualului nu intrunesc rigorile prevazute de statutele ce li se atribuie

"Programele de stiri de la TV "Moldova 1", "Euro TV Chisinau", Radio "Moldova" si "Antena C" probeaza atasamentul nesemnificativ fata de informarea impartiala, echilibrata si exhaustiva a cetateanului si, deci, fata de valorile unor institutii publice", se arata in cel de-al treilea raport "Monitorizarea activitatii Companiei "Teleradio Moldova" in procesul ei de transformare in institutie publica" prezentat, joi, de Asociatia Presei Electronice (APEL).

Potrivit reprezentantilor APEL, in perioada monitorizata a fost evidentiat un grup de teme prioritare, carora li s-a acordat spatii mult peste masura caracterelor evenimentelor si proceselor din aceste arii tematice in raport cu cele care "au constituit un real obiectiv al interesului opiniei publice, dar care au ramas submediatizate". Compania "Teleradio Moldova" a fost tentata sa focalizeze atentia publicului, in mod special, asupra unor anumite domenii ale vietii sociale, iar atare practici risca sa degenereze in prezentarea neechilibrata si asimetrica a realitatii si, prin urmare, sa conduca la distorsionarea ei.

Expertii APEL constata faptul ca preferintele politice ale acestor institutii continua sa se manifeste, spre regret, in detrimentul informarii corecte si echilibrate. Favorizand in buna parte aceiasi actori personalizati, compania "Teleradio Moldova" a aplicat in mediatizarea lor un diapazon politic mai nuantat. Presedintele Republicii Moldova a ramas primul in topul celor mai mediatizati actori de toate aceste institutii publice. Spre deosebire de "Moldova 1", "Euro TV Chisinau" prezinta ierarhia importantei persoanelor in stat si capitala in proportii mai echilibrate si mai rezonabile. Radio "Moldova" si "Antena C" au adoptat, in perioada de referinta, modalitati aproape similare de reflectare a evenimentelor. Astfel, ambele institutii au dat prioritate reflectarii evenimentelor din perspectiva unei singure surse de documentare. La toate institutiile audiovizuale se atesta preferinta reporterilor pentru maniera neutra de expunere a informatiei, lipsa insistentei de a cauta in fiecare eveniment componenta lui conflictuala.

De asemenea, raportul constata ca stirile si emisiunile in materie de eradicare a saraciei, combatere a coruptiei si de ajutorare a copiilor in dificultate, care au servit obiectul monitorizarii, arata o prezenta irelevanta a problematicii date. Programele de stiri si emisiunile care reflecta aceste teme sunt in disonanta cu opiniile cetatenilor.

Solicitati sa comenteze declaratiile administratiei Companiei "Teleradio Moldova", potrivit carora rapoartele de monitorizare ale APEL nu corespund realitatii si sunt irelevante, reprezentantul APEL, Vasile Croitoru, a declarat ca organizatia pe care o reprezinta este deschisa oricaror critici, dar ca acestea trebuie sa fie obiective.

Raportul "Monitorizarea activitatii Companiei "Teleradio Moldova" in procesul ei de transformare in institutie publica" a fost realizat in perioada 7-31 martie curent. // FLUX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.