Connect with us

Social

Companiile de taxi vor fi obligate să aibă în dotare automobile adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii

Publicat

pe

Persoanele cu dizabilități locomotorii vor putea importa mai ușor mijloace de transport. Acestea vor avea dreptul să importe un mijloc de transport o dată la 7 ani, fără a achita taxe fiscale și vamale. Subiectul a fost discutat astăzi, în cadrul grupului de lucru instituit la indicația premierului Pavel Filip, în urma mai multor sesizări din partea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

În acest scop, vor fi făcute modificări în legislație. În prezent, au facilități la importul automobilelor doar persoanele cu dizabilități locomotorii severe, dacă mijlocul de transport este acordat cu titlu gratuit (donaţie) și reutilat corespunzător. Proiectul va fi în scurt timp definitivat și prezentat Guvernului spre aprobare.

Urmează a fi creat și un Centru tehnic specializat pentru reutilarea autovehiculelor, conform necesităților persoanelor cu nevoi speciale.

Grupul de lucru a solicitat, de asemenea, Agenției Naționale de Transport Auto să oblige companiile de taxi să aibă în dotare mașini adaptate pentru transportarea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

Vor fi intensificate și acțiunile de dotare a clădirilor publice cu rampe speciale pentru persoanele cu nevoi speciale. Actualmente, la intrările în Casa Guvernului, din străzile Pușkin și Bodoni, au loc lucrări de instalare a ascensoarelor speciale pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Acestea urmează să fie date în folosință în luna septembrie curent.

În Republica Moldova locuiesc aproximativ 15 mii de persoane cu dizabilități locomotorii.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

UE și Guvernul Austriei alocă 6 milioane euro pentru infrastructura de alimentare cu apă în Cantemir. Unde vor merge banii

Publicat

pe

De către

Uniunea Europeană și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare vor aloca șase milioane de euro pentru realizarea unui proiect de consolidare a infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în orașul Cantemir.

Un acord de cooperare în acest sens a fost semnat astăzi între Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și autoritățile locale din orașul Cantemir.

Proiectul prevede construcția unei stații moderne de epurare a apelor uzate, construcția unui sistem de colectare și canalizare a apelor uzate pe o distanță de circa 12 km, inclusiv stații de pompare.

De asemenea, va fi optimizat sistemul existent de alimentare cu apă și vor fi dezvoltate capacitățile operatorului economic ce oferă servicii în acest sens.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a precizat în cadrul ceremoniei de semnare a acordului că este vorba despre un proiect de dezvoltare regională ce va îmbunătăți condițiile de sanitație pentru circa 2500 de persoane din orașul Cantemir și va crea un mediu sigur de epurare a apelor uzate.

„Activitățile proiectului corespund obiectivelor Guvernului de alimentare cu apă și sanitație a localităților din țară. Mulțumim partenerilor pentru susținerea și deschiderea în cooperare”, a menționat oficialul.

Șeful Biroului Agenției Austriece pentru Dezvoltare în Chișinău, Alexander Karner și-a reconfirmat disponibilitatea de a susține țara noastră în contextul acțiunilor comune prevăzute de Strategia bilaterală de cooperare a Austriei cu Republica Moldova pentru perioada 2016-2020.

La rândul lor, autoritățile publice locale au comunicat că oamenii așteaptă cu nerăbdare realizarea unui proiect planificat încă în perioada anilor 90.

Semnatarii documentului au confirmat că vor depune eforturi ca activitățile proiectului să deruleze în timp și să nu fie admise întârzieri de lucrări. Proiectul urmează a fi finalizat în anul 2021.

Citește mai departe

Social

Explozia din sectorul Râșcani: O femeie de 33 ani, în stare gravă. Alte două persoane au suferit traumatisme

Publicat

pe

De către

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a informat astăzi despre starea de sănătate a persoanelor care au avut de suferit în urma exploziei din sectorul Râșcani al capitalei. Potrivit instituției, o femeie se află în stare gravă, alte două au suferit traumatisme, iar o persoană este internată cu reacții post-stres.

Astfel, la Institutul de Medicină Urgentă, în secția Reanimare rămâne internată o pacientă în vârstă de 33 de ani, diagnosticată cu politraumatism și combustie termică în regiunea membrelor superioare și inferioare. La moment starea de sănătate este gravă, dar stabilă.

Un alt pacient în vârstă de 32 de ani, care a suferit traumatism asociat, contuzia toracelui și traumatism abdominal închis, este internat în secția Traume Asociate pentru monitorizare și continuarea tratamentului. În prezent starea pacientului este stabilă.

La data de 7 octombriet, s-a adresat pentru asistență medicală o altă pacientă care a avut de suferit în urma aceleași explozii. Femeia a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral, starea de sănătate este de gravitate medie, fiind internată pentru continuarea tratamentui conservativ.

La fel, la spitalul Municipal Sfânta Treime este internată o persoană, cu reacții post-stres și care se află sub supravegherea medicilor.

La solicitarea Ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, toate persoanele care au rămas fără locuințe în urma exploziei, au fost cazate la spitalul Clinic al MSMPS (fostul spital al Căii Ferate), unde beneficiază de asistență medicală și psihologică. La moment acolo sunt cazate 8 persoane.

Citește mai departe

Social

Explozia din sectorul Râșcani: A patra victimă a fost scoasă de sub dărâmături

Publicat

pe

De către

A patra victimă decedată, în urma exploziei într-un bloc de locuit din sectorul Râșcani al capitalei, a fost depistată sub dărâmături. Este vorba despre o femeie, care a fost găsită de salvatori la etajul 14.

Corpul neînsuflețit a fost recuperat în astăzi, în jurul orei 09:45.

Ieri seara, la ora 22:30, salvatorii și pompierii au recuperat corpurile neînsuflețite ale unei femei și a unui copil, identitatea cărora a fost stabilită. Femeia decedată în urma exploziei era profesoară la Universitatea Ion Creangă din Chișinău. Copilul său avea patru ani.

De asemenea, în urma deflagrației pe patul de spital a murit un bărbat de 77 de ani.

În seara zilei de 6 octombrie într-un bloc locativ de pe strada Bulevardul Moscovei 11/5 din mun. Chișinău a avut loc o deflagrație. Explozia a afectat apartamentele de la etajele 14,15,16,17 din scara nr. nr.6 a blocului.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com