Comitetul de ministri al Consiliului Europei a condamnat actiunile autoritatilor separatiste Transnistrene

Miercuri, 19 octombrie, Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a adoptat in unanimitate un text ce vizeaza functionarea scolilor moldovenesti din raioanele de est ale Republicii Moldova care functioneaza pe baza grafiei latine, informeaza MOLDPRES.

Comitetul de Ministri al CE a raspuns unei interpelari in scris a deputatului moldovean Vlad Cubreacov, membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, referitor la masurile intreprinse pentru asigurarea functionarii normale a acestor scoli si in context a declarat, intre altele, urmatoarele.

Comitetul de Ministri saluta faptul ca, in urma negocierilor dintre partile interesate pentru a se ajunge la o intelegere pe termen lung asupra statutului acestor scoli, ultimele au fost inregistrate pe baza permanenta, ceea ce a permis sa se inceapa normal anul de invatamint.

Mentionam, insa, ca ramine deschisa chestiunea privind eliberarea licentelor acestor scoli, iar scoala din Ribnita nici pina astazi nu poate functiona in propriul sediu. De aceea, Comitetul de Ministri va tine in continuare situatia sub control. in context, Federatia Rusa a fost de acord intru totul cu o astfel de evaluare a situatiei, precum si cu faptul ca este inacceptabila tergiversarea de catre Tiraspol a solutionarii definitive a problemelor existente, se arata in declaratia Comitetului de Ministri al CE.

La o alta intrebare a lui Vlad Cubreacov referitor la neonorarea de catre Rusia a angajamentelor privind evacuarea trupelor si a armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova, pe care si le-a asumat in anul 1996, cind Rusia a fost admisa in Consiliul Europei, Comitetul de Ministri nu a reusit sa elaboreze un raspuns, din cauza pozitiei neconstructive a Federatiei Ruse.

Reprezentantul Rusiei a incercat sa dea intreaga vina pentru neevacuarea trupelor si a armamentului pe Republica Moldova insasi, care, chipurile, potrivit diplomatului rus, "…a intrerupt negocierile pentru solutionarea diferendului in anul 2003". Astfel, Rusia a incercat iarasi sa lege retragerea trupelor de procesul de negocieri pentru aplanarea conflictului. Acest principiu, care mai este denumit sincronizarea proceselor, a fost respins de catre membrii Comitetului de Ministri al CE.

Argumentul potrivit caruia Rusia nu isi poate retrage trupele si armamentul din regiunea transnistreana deoarece se impotriveste populatia a fost calificat drept neserios si necorespunzator realitatii. Deoarece Comitetul de Ministri nu a reusit sa adopte acest text prin consens, conform practicii, raspunsul la interpelarea parlamentarului moldovean il va da Presedintele Comitetului de Ministri, noteaza MOLDPRES. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.