Comisia Europeană: Scrisorile trimise Ministerului Finanțelor RM vizează doar o parte din evaluarea noastră pentru prima tranșă din cele 100 de milioane de euro

Comisia Europeană vine cu clarificări asupra schimbului de scrisori cu Ministerul Finanțelor Republicii Moldova în legătura cu îndeplinirea condiționalităților pentru acordarea primei tranșe din cele 100 milioane euro (parte din Asistența Macro-Financiară).

Contactată de Moldova.org, purtătoarea de cuvânt în cadrul Directoratului General pentru Economie și Finanțe, Annikky Lamp, a declarat că scrisorile între Comisia Europeană și Ministerul Finanțelor RM au scopul de informare asupra unui număr limitat de probleme:

Schimbul de scrisori între Ministrul Finanțelor a Moldovei și serviciile Comisiei au servit scopul de a primit informații adiționale asupra implementării măsurilor care au fost prestabilite de ambele părți ca condiții pentru Moldova să beneficieze din programul de asistență macro-financiară.

Scrisorile vizează doar un număr limitat de probleme curent și nu reprezintă toate aspectele care sunt luate în calcul în evaluarea noastră”, ne-a spus ofițerul de presă a Comisiei.

În același timp, Comisia informează că, împreună cu Serviciul European de Acțiune Externă, încă evaluează gradul de implementare a primelor 10 condiții pentru disbursarea primei tranșe din cele 100 de milioane. Mai mult, Comisia spune că va informa publicul despre nivelul de implementare a condiționalitărilor printr-o notă publică după disbursarea primei tranșe:

“Serviciile Comisiei, în cooperare cu SEAE, evaluează în prezent îndeplinirea condițiilor asistenței macro-financiare cu perspective a posibilei disbursări a primei tranșe. Decizia va fi bazată pe o analiză detaliată a îndeplinirii de către Moldova a condițiilor de politică economică, a pre-condițiilor politice și în baza progresului în programul FMI”, adaugă Lamp.

În martie 2018, ministrul Finanțelor Octavian Armașu declara că Moldova îndeplinise deja cele 10 condiții pentru disbursarea primei tranșe din cele 100 milioane de euro de asistență macro-financiară. Mai mult, făcând referire la scrisori cu note de apreciere din parte Comisiei Europene, Armașu susținea că o parte din condițiile necesare pentru disbursarea celorlalte două tranșe sunt disponibile.

Celor de la CPR Moldova și Newsmaker le-a fost refuzat dreptul de a vedea acele “scrisori de apreciere” din cauza principiului “secretului de stat”, invocat de ministrul Armașu.

Acordul privind asistența macro-financiară de 100 milioane euro (40 milioane în formă de granturi, 60 milioane- credit) a fost semnat la 23 noiembrie 2017 la Bruxelles. Așa-numita asistanța macro-financiară a fost solicitată de către autoritățile moldovenești în august 2015 și martie 2016. După lungi dezbateri asupra condiționalităților și în contextul introducerii controversatului sistem electoral mixt, Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la acord să ofere Moldovei această asistență pentru 2 ani jumătate în trei tranșe, condiționate de niște criterii. Conform memorandului de înțelegere, Comisia Europeană monitorizează îndeplinirea condiționalităților împreună cu Fondul Internațional Monetar.


Răspunsul complet al Comisiei Europene:

Correspondent reporter of Moldova.org Focus: Transnistrian conflict settlement, Eastern Partnership. Inquiries at [email protected]

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.