Connect with us

Politică

Comisia Europeană constată îndeplinirea de către R.Moldova a criteriilor pentru regimul fără vize cu UE

Publicat

pe

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că astăzi, la 20 decembrie, a fost publicat primul Raport anual al Comisiei Europene privind Mecanismul de Suspendare a Regimului de Vize, care evaluează de o manieră complexă şi detaliată nivelul de implementare a condiţionalităţilor aferente regimului fără vize cu Uniunea Europeană pentru ţările din Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic.

Raportul constată că Republica Moldova continuă să îndeplinească criteriile care au stat la baza liberalizării regimului de vize cu UE şi include un set de recomandări pentru consolidarea politicilor țării noastre, în special în domeniul prevenirii și combaterii corupției și spălării banilor.

“Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene apreciază înalt evaluarea Comisiei Europene, care confirmă prin fapte și statistici calificativul de implementare eficientă a regimului fără de vize cu RM atribuit la nivelul politic la Summit-ul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie 2017”, se arată într-un comunicat al instituției.

Totodată, MAEIE reiterează disponibilitatea autorităților naționale să coopereze în continuare cu Comisia Europeană în vederea punerii în aplicare a recomandărilor înaintate, luând în considerare că acestea în mare parte deja se regăsesc şi în Agenda de Asociere RM – UE pentru anii 2017 – 2019.

Călătoriile fără vize au facilitat semnificativ contactele interumane și au contribuit la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Către finele primului an în spațiul Schengen au călătorit 241.415 cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice, către finele celui de-al doilea an – 577.058, către finele anului trei – 982.764, iar către 10 decembrie 2017 – 1.328.083.

În același timp, potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), s-au înregistrat doar aproximativ 0,3% cazuri de refuzuri de intrare și 0,5% de cazuri de ședere ilegală. Astfel, cetățenii moldoveni au avut și continuă să aibă o atitudine responsabilă față de această libertate.

Posibilitatea de a călători fără vize este deschisă pentru toți 2.059.358deținători de pașapoarte biometrice, inclusiv pentru cei din regiunea transnistreană (144.128).

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Igor Dodon a plecat la Sankt Petersburg

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru la Sankt Petersburg, unde va participa la Forumul Economic Internaţional -2018, care îşi va ţine lucrările în perioada 24-26 mai, în Centrul pentru Congrese şi Expoziţii „Expoforum”.

În cadrul evenimentului șeful statului are preconizate mai multe întrevederi cu persoane oficiale, inclusiv cu preşedintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Veaceslav Volodin, cu preşedintele Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Rusiei, Valentina Matvienko, cu preşedintele Consiliului de Administrare “Gazprom”, Aleksei Miller, președintele ”Sberbank” din Rusia, Gherman Gref.

Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg este un eveniment ce se desfășoară sub egida şi cu participarea preşedintelui Federaţiei Ruse.

Forumul din anul curent se va desfăşura sub sloganul „Creând o economie a încrederii”.

La eveniment este preconizată participarea a circa 15 mii de oaspeţi din peste 140 de ţări ale lumii, printre care Germania, Elveţia, Suedia, Grecia, Italia, India, Arabia Saudită, Qatar, Israel, Vietnam, SUA, Canada, ţările din Africa. Printre participanţi la Forum sunt prezenți reprezentanţi ai comunităţilor de afaceri, conducători ai organizaţiilor internaţionale, persoane oficiale, experţi, savanţi şi jurnalişti.

Citește mai departe

Politică

Pe 3 iunie va avea loc turul II al alegerilor locale noi în Chișinău. Care va fi ordinea înscrierii candidaților în buletinele de vot

Publicat

pe

De către

Al doilea tur al alegerile locale noi în municipiul Chișinău vor avea loc la data de 3 iunie. Comisia Electorală Centrală a adoptat în cadrul ședinței de astăzi o decizie în acest sens.

Potrivit acesteia, înscrierea candidaților în buletinele de vot se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabile acumulate de către cei doi concurenți electorali.

Deci, primul în buletinul de vot va figura candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, iar al doilea – candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Autoritățile electorale vor activa în aceeași componență ca și în primul tur.

Precizăm că la scrutinul din 20 mai candidatul PSRM Ion Ceban  a acumulat 40,97% și candidatul PPPDA Andrei Năstase – 32,12%.

Citește mai departe

Politică

Cele mai bune studente ale Universității din Bălți au fost premiate de Președinte Parlamentului

Publicat

pe

De către

Patru, cele mai bune studente ale Universității de Stat din Bălți ”Alecu Russo” au primit de Bursa Președintelui Parlamentului în valoare de 8 mii de lei pentru rezultate academice remarcabile și poziție civică activă.
Câștigătoarele bursei sunt patru studente desemnate de administrația Universității din Bălți. Potrivit unui comunicat de presă, inițiativa de a acorda bursă celor mai buni studenți din Nordul țării a venit de la Președintele Parlamentului Andrian Candu în timpul vizitei la Bălți în toamna anului trecut.
Câștigătorii burselor Președintelui Parlamentului în anul 2018 sunt:
  • Valeria Crudu, studentă la Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului, este voluntar, premiant la multiple olimpiade.
  • Cuculescu Ana, studentă la Facultatea de Drept și Științe Sociale, este activ implicată în proiectul pentru Recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist.
  • Daniela Trincă, studentă la  Facultatea limbă și literatură Germană și Engleză, a participat activ la diverse proiecte științifice și sociale.
  • Plotinicu Ana, studentă la Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Arte, a reușit să obțină o bursă prin programul Erasmus în Pitești.
Menționăm că Andrian Candu pentru al doilea an consecutiv acordă bursă tinerilor cu merite academice și implicați activ în diverse activități extra-curriculare de importanță socială la 23 mai de Ziua Parlamentului.
Anul trecut de bursa Președintelui Parlamentului au beneficiat cei mai buni elevi de la liceul republican de muzică ”Ciprian Porumbescu”.
Ziua Parlamentului este sărbătorită pe 23 mai, când în 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, fosta republică unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.
Citește mai departe