Comisia de la Veneția: Sistemul electoral din R.Moldova a fost modificat împotriva recomandărilor sale

Comisia de la Veneția reiterează faptul că sistemul electoral din Republica Moldova a fost modificat împotriva recomandărilor sale și că nu a fost găsit consensul în societate pe marginea acestui subiect, scrie Radio Chișinău.

Astăzi a fost publicată opinia comună a misiunii Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului (ODIHR), ca urmare a unei vizite de documentare la Chișinău, în ianuarie 2018.

Experții menționează că nu au fost înlăturate lacunele formulate încă în iunie 2017, atunci când reprezentanții  celor două instituții au subliniat lipsa de consens privind trecerea la sistemul electoral mixt și existența riscului ca unii candidați să poată fi influențați de oameni de afaceri și grupuri de interese.

Recunoscând decizia suverană a parlamentarilor moldoveni cu privire la sistemul electoral, s-a recomandat ca în contextul actual al Republicii Moldova, sistemul electoral să rămână neschimbat, iar Comisia de la Veneția și Oficiul OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului regretă că această recomandare fundamentală nu a fost respectată.

Rămâne de văzut cum va fi pus în practică sistemul mixt la viitoarele alegeri, se mai arată în opinia comună.

Experții europeni mai subliniază că independența comisiei privind delimitarea circumscripțiilor electorale ar fi fost afectată de faptul că Guvernul a avut o discreție prea largă la determinarea componenței sale.

Recomandările lor se mai referă la necesitatea de a reduce pragul de acces în Parlament, la revizuirea periodică a limitelor circumscripțiilor uninominale și la necesitatea de a formula mecanisme de contestare a deciziilor organelor electorale, mai precizează Radio Chișinău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.