Comisia de la Veneția și-a făcut public astăzi avizul comun pe marginea proiectului de modificare a legislației electorale în Republica Moldova. Documentul atrage atenția la faptul că proiectul privind modificarea sistemului electoral nu se bucură de un consens larg în societate, dar și presupune mai multe riscuri, inclusiv acela ca deputații aleși în circumscripții să fie vulnerabili influenței unor interese de afaceri.

De asemenea, documentul atrage atenţia că proiectul privind trecerea la sistemul mixt de vot nu prevede criterii clare în privința organizării votului în regiunea transnistreană și în diasporă. De asemenea, proiectul PSRM-PDM nu contribuie la îmbunătățirea reprezentării femeilor și minorităților în Parlament.

“”În lumina acestor îngrijorări,având în vedere lipsa unui consens în această problemă, atât de polarizată, o astfel de schimbare fundamentală, chiar dacă este prerogativa suverană a republicii, nu este recomandabilă în acest moment”, se arată în documentul făcut public.

Textul integral al avizului poate fi citit AICI.

Reamintim: Parlamentul a aprobat vineri, 5 mai, comasarea proiectului votului uninominal, elaborat de PDM, și cel al sistemului electoral mixt al PSRM. Ca bază a fost luat proiectul sistemului mixt, iar drept urmare 51 de deputați vor fi aleși în circumscripții electorale, iar 50 pe liste de partid.

Deputaţii vor fi aleşi fără posibilitatea de a fi revocaţi, iar 51 de deputaţi vor fi aleşi în cadrul actualului sistem de reprezentare proporţional pe liste de partid într-o singură circumscripţie naţională.