Connect with us

Politică

Comentariul MAEIE cu privire la Concluziile privind Republica Moldova adoptate de Consiliul Afacerilor Externe al UE

Publicat

pe

La 26 februarie 2018, Consiliul Afacerilor Externe al UE a adoptat Concluziile privind Republica Moldova, în care sunt trecute în revistă principalele domenii de cooperare între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Aprobarea Concluziilor a fost precedată de o discuție la nivelul Miniștrilor de Externe din Statele Membre, fapt care denotă importanța acordată de UE cooperării cu țara noastră.

Ministerul salută reafirmarea de către Statele Membre ale UE a angajamentului pentru consolidarea asocierii politice și integrării economice între Republica Moldova și UE printr-un parteneriat strâns în baza Acordului de Asociere.

În evaluarea sa Statele Membre ale UE au avut drept punct de referință Concluziile din februarie 2016, fiind recunoscute acțiunile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova pînă în prezent, în vederea realizării reformelor prioritare.

Printre acestea se numără stabilizarea situației macro-economice, consolidarea sectorului bancar, cooperarea constructivă cu FMI, implementarea angajamentelor aferente regimului fară vize, adoptarea unor pachete de legi importante în domeniul energetic și in sfera combaterii spălării banilor.

A fost, în egală măsură, apreciat angajamentul țării noastre în cadrul Parteneriatului Estic, interesul pentru dezvoltarea cooperării cu UE pe dimensiunea securității, precum şi notată dinamica pozitivă în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Textul Concluziilor relevă de asemenea domeniile unde este necesară continuarea unui ritm sporit al transformărilor, în special în sectorul justiției, mass-mediei, combaterii corupției, investigației fraudei bancare. Notăm ca aceste domenii constituie prioritățile agendei de reforme realizate de autorități în baza Acordului de Asociere.

În cadrul întrevederilor purtate la Bruxelles, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Tudor Ulianovschi a apreciat Concluziile drept un document echilibrat și cuprinzător care va ajuta să prioritizeze acțiunile autorităților pe termen scurt și mediu. Recomandările expuse în textul Concluziilor vor fi discutate în cadrul reuniunilor tematice de către autoritățile executive și legislative ale Republicii Moldova.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Ministrul de Externe Tudor Ulianovschi va inaugura Ambasada Republicii Moldova în EAU

Publicat

pe

De către

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, întreprinde, în perioada 8 – 10 mai, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite (EAU), în cadrul căreia va fi deschisă Ambasada Republicii Moldova în această țară. Ceremonia de inaugurare a misiunii diplomatice este programată pentru data de 10 mai, ora 19.30, în capitala Adu Dhabi.

Agenda de lucru a Ministrului Ulianovschi, pe lângă ceremonia de inaugurare, include un șir de întrevederi bilaterale cu membrii Guvernului EAU, oficiali de diferit rang din emiratele Dubai și Abu Dhabi, participarea la Forumul economic moldo-emirian, precum și o reuniune cu conaționalii stabiliți în acestă țară.

În cadrul discuțiilor vor fi abordate aspectele extinderii dialogului politic între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, intensificarea relațiilor comercial-economice, culturale, juridice, etc.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite au fost stabilite la 21 decembrie 1995, fiind semnate în prezent 7 tratate bilaterale.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2017 volumul exporturilor moldoveneşti în Emiratele Arabe Unite a însumat 2,47 mln dolari (comparativ cu  788,22 mii dolari în anul 2016), iar volumul importurilor a constituit 1,89 mln dolari (comparativ cu 1,08 mln dolari în anul 2016).

Citește mai departe

Politică

Ion Ceban și Silvia Radu ar ajunge în turul II, obținând aproape același număr de voturi// SONDAJ

Publicat

pe

De către

Candidatul Partidului Socialiștilor Ion Ceban și candidata independentă Silvia Radu ar ajunge în turul doi la alegerile locale noi din 20 mai, obținând aproape același număr de voturi. Cel puțin aceasta arată datele unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Potrivit acestuia, pentru candidatul PSRM, Ion Ceban, ar vota 27,6% dintre chișinăuieni, iar pentru Silvia Radu – 27,1%. Cei doi ar fi urmați de candidatul comun al PAS, PLDM și Platforma DA, Andrei Năstase, care ar acuma 13,2% din voturi.

Candidatul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu ar acumula 3,8%, iar candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu cu 2,0%.

De notat că 13,3% dintre locuitorii capitalei au declarat că nu știu pentru cine ar vota la alegerile locale, iar 8,3% dintre respondenți au menționat că nu vor merge la vot.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 aprilie – 2 mai, pe un eșantion de 1182 de respondenți din Chișinău.

Citește mai departe

Politică

Politiciana care face slalom printre amenințări și intimidări

Publicat

pe

„Sunt de-o vârstă cu Republica Moldova și independentă de la naștere”, așa răspunde Victoria Butuc când este întrebată câți ani are. De mai mult de șase ani este implicată în politica moldovenească și a depășit deja perioada „luatului peste picior” că ar fi tânără, femeie și că locul ei ar fi acasă.

Victoria Butuc este consilieră locală în satul Dănceni, consilieră raională Ialoveni și asistenta unui deputat în Parlamentul Republicii Moldova. „Să te impui în fața seniorilor este foarte greu. Să demonstrezi că meriți să ai un loc de frunte în lista candidaților pentru consilieri, la fel, este complicat”, povestește tânăra.

Interviul integral îl găsiți pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG

Citește mai departe