Combatantii sunt decisi sa opuna rezistenta in cazul in care puterea va continua persecutarea oponentilor

Cel putin 15 mii de participanti la conflictul armat de pe Nistru sunt decisi sa opuna rezistenta in cazul in care membrii Comitetului pentru Apararea Democratiei (CAD) si alti oponenti ai guvernarii comuniste vor continua sa fie intimidati, maltratati sau retinuti. Presedintele CAD si membrul Consiliului Uniunii Nationale a Veteranilor Razboiului pentru Independenta, Mihai Tomacinschi, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca decizia combatantilor este alimentata de dezvaluirile facute publice astazi, de catre ofiterul de urmarire penala de la Centrul de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), Grigore Gorea, care a adus dovezi ca dosarele Sarban si Urecheanu au fost fabricate la comanda presedintelui Voronin si realizate de conducerea Procuraturii Generale si a CCCEC.

Presedintele Comitetului pentru Apararea Democratiei a declarat ca recent a fost creat un stat major din fosti colaboratori de politie, care au detinut functii de comisari de politie ai judetelor, municipiilor, raioanelor, din ex-sefi ai departamentelor de forta, fosti viceministri si ministri de Interne. Activitatea statului major include asigurarea securitatii personale din punct de vedere juridic, analiza situatiei create, a informatiilor operative, vizand inclusiv dosare penale clasate ale unor demnitari de stat.

Potrivit sursei citate, actiunile combatantilor au capatat conturul unei miscari organizate dupa 3 decembrie, cand sustinatorii primarului capitalei, care au blocat bd. Stefan cel Mare in semn de protest fata de retinerea, pe durata a 5 ore, a primarului la CCCEC, au fost ulterior intimidati si cercetati penal. Prin ordinul comisarului de Buiucani, a fost creat un numeros grup, constituit din 13 colaboratori de politie, care ancheteaza acest caz.

Potrivit lui Tomacinschi, combatantii din capitala asigura, din proprie initiativa, paza lui Serafim Urecheanu care este identificat de ei cu simbolul schimbarii si debarcarii pe cai legale a actualului regim comunist. Ei sustin ca asigurarea securitatii primarului este oportuna in conditiile in care organele de forta au ordin sa-l aresteze pe acesta. Astfel, la 15 decembrie, aproximativ la ora 16.45, in incinta Primariei au intrat 7 persoane, 2 dintre care purtau sub hainele de iarna uniforma de procurori, dar au refuzat sa se legitimeze. Acestia au incercat sa intre in sala de sedinte, unde se intrunea Consiliul municipal, dar au fost opriti de paza primarului. Tomacinschi spune ca a citit raportul unuia dintre ei despre care seful CCCEC sustine ca a fost maltratat, in raport nepomenindu-se insa nimic despre acest lucru. Mai mult, la 17 decembrie, aceeasi angajati ai CCCEC au batut la usa locuintei primarului, aflat in concediu de boala, au intimidat familia acestuia, au filmat scara, casa si au plecat doar in momentul in care au venit combatantii, care, la randul lor, i-au filmat cu camera de luat vederi.

Din numele veteranilor Razboiului de pe Nistru, ai fostilor politisti, Mihai Tomacinschi a declarat ca, prin actiunile lor represive, guvernantii ii pun in situatia de a se apara, inclusiv prin opunerea rezistentei. Tomacinschi a facut apel catre comandantul Brigazii de Interventie Rapida “Fulger”, Grigore Cojocaru, catre seful Departamentului de Combatere a Crimei Organizate al MAI, Ion Turcanu, catre colegii din Regimentul de Patrula si Santinela “Scut” cu care au impartit greutatile razboiului de independenta, sa nu se lase confruntati cu fostii camarazi. “Va rog insistent sa intelegeti ceea ce se intampla si incotro mergem, sa nu va lasati indusi in eroare, caci istoria nu va va ierta”, a spus Tomacinschi.

Combatantii au mai cerut demisia presedintelui Voronin si punerea pe post la Televiziunea Nationala a dezvaluirilor ofiterului de urmarire penala al CCCEC, Grigore Gorea. /Info-Prim/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.