Şcolile de iarnă organizate de AGROinform pentru fermieri îşi reiau activitatea

Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova „AGROinform” a lansat joi, 8 noiembrie, la Drochia, prima din anul curent şcoală de iarnă pentru fermieri. În total, pe parcursul a şase luni, vor activa 11 cercuri de studiu, organizate în cadrul Programului „Dezvoltarea comunităţilor rurale” /DCR/. Programul este implementat cu asistenţa organizaţiei pentru dezvoltarea cooperării „Centrul Cooperativelor Suedeze”, în parteneriat cu Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională.

În cadrul şcolilor de iarnă, fermieri vor avea posibilitatea de a-şi perfecţiona cunoştinţele în domeniile cultivării legumelor, dezvoltării viticulturii, pomiculturii, aviculturii, apiculturii etc. Un subiect aparte îl constituie dezvoltarea abilităţilor de lider ale femeilor.

Elementul de bază al activităţii şcolilor de iarnă îl constituie transferul de cunoştinţe dintre membrii grupurilor implicate care include un proces dinamic şi participativ de învăţare, bazat pe experienţa participanţilor.

Şcolile de iarnă sunt organizate în cadrul organizaţiilor regionale AGROinform (Cantemir, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Glodeni, Hânceşti, Făleşti, Niorcani, r-n Soroca, Nisporeni, Râşcani, Peresecina, r-n Orhei, Ungheni) şi vor întruni un număr de peste 140 de fermieri.

Programul „Dezvoltarea Comunităţilor Rurale” are drept scop dezvoltarea abilităţilor fermierilor de a participa cu forţe proprii la procesul de creare a bunăstării în spaţiul rural şi este implementat din 2005. În cadrul programului, deja au fost create 33 cercuri de studii, inclusiv cinci constituite din femei din localităţi rurale, orientate spre desfăşurarea unor activităţi economice şi sociale comune, precum şi pentru dezvoltarea antreprenoriatului agricol. Aceste grupuri reunesc în prezent 387 de participanţi, inclusiv 217 femei.

Printre rezultatele obţinute de participanţii la şcolile de iarnă din anii precedenţi sunt de menţionat creşterea productivităţii culturilor legumicole cu 8-10%, stabilirea de contacte comerciale cu antreprenori locali, inclusiv reţele de supermarkete, precum şi cu cei din străinătate, achiziţionarea de echipament de irigare pentru utilizarea în comun etc.

Federaţia Agricultorilor AGROinform este o reţea de organizaţii obşteşti regionale orientate spre dezvoltarea economică a localităţilor rurale prin oferirea asistenţei complexe în dezvoltarea afacerilor, marketing, aplicarea tehnologiilor avansate.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.