Codreanu: România este dispusă să susțină restaurarea clădirii Sfatului Țării. Îndemn Chișinăul să facă demersuri oficiale

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit asigurări oficiale din partea ministrului Afacerilor Externe și celui pentru Românii de Pretutindeni privind disponibilitatea susținerii restaurării clădirii Sfatului Țării din Chișinău, monument istoric de importanță națională aflat într-o stare avansată de degradare.

Astfel, potrivit lui Codreanu, într-un răspuns acordat acestuia de ministrul de Externe Teodor-Viorel Meleșcanu a menționat că  în prezent, partea română este concentrată, în principal, pe finalizarea cu succes a obiectivelor pentru care au fost deja angajate fonduri.

În acest sens au fost menționate obiective culturale importante, precum Muzeul Național de Artă al Moldovei și Sala cu Orgă – care au fost finalizate. De asemenea, este în curs de finalizare construcția Teatrului ”B. P. Hașdeu” din Cahul. Chiar și unele proiecte aferente renovării Cetății Soroca au beneficiat de finanțare din România.

”Totodată, în contextul dialogului bilateral permanent, partea română a exprimat deschidere pentru analizarea unor eventuale noi proiecte pentru care Executivul de la Chișinău ar necesita asistență financiară”, se arată în răspunsul acordat de ministrul de Externe.

În același timp, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a declarat c,ă până în acest moment, MRP nu a primit nicio solicitare de sprijinire a lucrărilor de restaurare și conservare a clădirii din strada Alexei Mateevici nr. 111, din municipiul Chișinău (Republica Moldova), în care, în anul 1918, a funcționat Sfatul Țării.

În acest context, deputatul Constantin Codreanu a salutat disponibilitatea Guvernului României de a susține restaurarea clădirii Sfatului Țării și a îndemnat Guvernul de la Chișinău să întreprindă toate demersurile oficiale necesare în acest scop.

”Clădirea în care Sfatul Țării a votat Actul istoric al Unirii Basarabiei cu România are statut oficial de monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură al municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe a Moldovei. În prezent clădirea Sfatului Țării se află într-o stare avansată de delăsare și degradare, în pofida faptului că autoritățile Republicii Moldova îi recunosc formal statutul de monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor alcătuit de Academia de Ştiinţe a Moldovei”, a arătat Constantin Codreanu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.