Connect with us

Social

Cod Galben de vreme geroasă și intensificări ale vântului! Noaptea se va înregistra până la -20°C

Publicat

pe

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de vânt și vreme geroasă. Avertizarea este valabilă pentru zilele de 1 și 2 martie.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat se va menține vreme geroasă cu temperatura medie a aerului mai scăzută față de normele climatologice cu 10-12°C.

Astăzi 28 februarie și pe 1 martie se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de 15-20 m/s.

Prognozele arată că pe parcursul zilei de 1 martie va ninge pe tot teritoriul țării, iar temperatura aerului va varia între -8..-13°C, noaptea -13..-18°C. Pentru ziua de 2 martie sunt prognozate valori termice ale aerului  -5..-10°C, noaptea mercurul termometrelor va arăta -15..-20°C.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Accident pe traseul Ialoveni-Costești. Un microbuz plin cu pasageri s-a răsturnat// VIDEO

Publicat

pe

De către

Un microbuz plin cu pasageri s-a răsturnat pe traseul Ialoveni- Costești. Microbuzul a derapat și s-a răsturnat într-un șanț de la marginea drumului. Potrivit primelor informații, victime nu sunt, doar câteva persoane s-au ales cu traume.

Una din pasagerele microbuzului a declarat pentru Moldova. ORG că accidentul s-a produs la 14.30, în apropiere de localitatea Costești. Potrivit ei, șoferul microbuzului, care circula de la Ialoveni spre Costești, se deplasa pe traseu, când deodată în față a apărut un alt autovehicul.

Pentru a evita impactul, conducătorul auto ar fi virat într-o parte, iar microbuzul s-a pomenit răsturnat în șanț.

Pasagera a spus că șoferul a ieșit pe ușă din microbuz, în timp ce pasagerii au rămas blocați înăuntru. După producerea accidentului, mai mulți șoferi care circulau prin apropiere le-au sărit în ajutor oamenilor. Aceștia au încercat să spargă  geamul din față pentru a scoate pasagerii, însă șoferul se arăta revoltat.

“În final, geamul a fost spart, iar pasagerii au ieșit. Un tânăr avea un picior rănit, iar o doamnă nu își putea mica piciorul. De asemenea, o pasageră probabil de spaimă nu putea respira”, a relatat pasagera.

Potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, accidentul s-a produs din cauza condițiilor meteo. Au avut de suferit cinci persoane, care sunt în stare stabilă.

Potrivit ei, imediat la fața locul au venit două ambulanțe, care au transportat răniții.

Citește mai departe

Social

Peste 180 de soldaţi au depus jurământul militar la Chişinău şi Cahul. Ce le-a declarat ministrul Apărării

Publicat

pe

De către

Circa 100 de tineri, încorporaţi în Armata Naţională în luna ianuarie curent, au depus jurământul militar în garnizoana Chişinău. Tinerii, care au depus astăzi jurământul în Batalionul de Gardă, sunt printre ultimii care au fost încadraţi în serviciul militar obligatoriu.

Prezent la evenimentul desfăşurat în Tabăra Militară, ministrul Apărării Eugen Sturza i-a felicitat pe soldaţii care urmează să execute serviciul militar în termen în Batalionul de Gardă şi le-a solicitat responsabilitate maximă în executarea misiunilor stabilite de superiori.

„De astăzi pentru dumneavoastră începe o nouă etapă a vieţii – etapa provocărilor frumoase, a responsabilităţii, a camaraderiei ostăşeşti. Bucuraţi-vă de fiecare moment pe care îl veţi trăi aici, în Armata Naţională!”, a spus Eugen Sturza.

De asemenea, Eugen Sturza a menţionat că soldaţii Batalionului vor avea parte de condiţii mult mai bune de instruire.

“Voi sunteţi mult mai norocoşi decât alţi tineri care au făcut serviciul militar anterior în Armata Naţională. Şi asta pentru că din acest an, în Tabăra militară am început un proces amplu de reconstrucţie şi modernizare, pentru ca voi să beneficiaţi de condiţii adecvate de antrenament, cazare şi alimentaţie”, a spus ministrul Apărării.

Eugen Sturza a specificat, totodată, că tinerii, care au depus astăzi jurământul în Batalionul de Gardă, sunt printre ultimii care au fost încadraţi în serviciul militar obligatoriu.

“Recent am lansat un proces amplu de reformă şi profesionalizare a Armatei. Eu îmi doresc ca cei mai buni dintre voi să se regăsească ulterior în noua Armată Naţională”, a declarat Eugen Sturza.

Alţi 90 ostaşi au jurat credinţă Patriei joi, 22 martie, în Brigada de infanterie motorizată “Dacia” din Cahul. La ceremonie au fost prezenţi reprezentanţi ai corpului de comandă al Armatei Naţionale şi rudele tinerilor soldaţi.

De notat că după depunerea jurământului militar, soldaţii vor beneficia de patru zile de concediu.

Serviciul militar în termen durează 12 luni.

Citește mai departe

Social

Actele de violență asupra lucrătorilor medicali vor fi sancționate

Publicat

pe

De către

Actele de violență asupra lucrătorilor medicali vor fi sancționate. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, completări la Codul contravențional, cu votul a 79 de deputați din cei prezenți.

Astfel, ultragierea lucrătorului medical, adică jignirea premeditată a onoarei, demnităţii sau reputaţiei profesionale a acestuia în exerciţiul obligaţiilor de serviciu va fi sancționată cu amendă de la 500 la 1 250 de lei.

De asemenea, ultragierea lucrătorului medical, însoţită de acţiuni huliganice şi vătămare corporală, va fi sancționată cu amendă de până la 7 500 de lei sau cu arest contravenţional de până la 15 zile.

Potrivit autorilor, aceste modificări legislative vor crea mecanisme eficiente de protejare a sănătății și drepturilor lucrătorilor medicali.

Conform unor date statistice estimative, anual sunt înregistrate circa 100-120 de cazuri de diferite forme de violență asupra cadrelor medicale, inclusiv abuz verbal, psihologic și chiar fizic.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social14 minute în urmă

Accident pe traseul Ialoveni-Costești. Un microbuz plin cu pasageri s-a răsturnat// VIDEO

Un microbuz plin cu pasageri s-a răsturnat pe traseul Ialoveni- Costești. Microbuzul a derapat și s-a răsturnat într-un șanț de...

Social1 oră în urmă

Peste 180 de soldaţi au depus jurământul militar la Chişinău şi Cahul. Ce le-a declarat ministrul Apărării

Circa 100 de tineri, încorporaţi în Armata Naţională în luna ianuarie curent, au depus jurământul militar în garnizoana Chişinău. Tinerii, care au...

Politică1 oră în urmă

Eugen Carpov a fost desemnat copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE

Prim-vicepreședintele PPEM și liderul Grupului Parlamentar Popular European, Eugen Carpov, a fost ales cu votul majorității deputaților în funcția de...

Economie3 ore în urmă

Documentele de investigație Kroll au fost transmise Procuraturii Anticorupție

Banca Națională a Moldovei (BNM) a informat astăzi că urmare vizitei reprezentanților Kroll în Republica Moldova a primit în mod...

Social3 ore în urmă

Actele de violență asupra lucrătorilor medicali vor fi sancționate

Actele de violență asupra lucrătorilor medicali vor fi sancționate. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, completări la Codul contravențional,...

Economie3 ore în urmă

Chișinău Arena: 69,2 ha din comuna Stăuceni au fost trecute în categoria de terenuri destinate construcțiilor

Proiectul de lege care prevede trecerea unui teren de 69,2 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de terenuri...

Justiție4 ore în urmă

10 milioane de lei, confiscați în beneficiul statului într-un caz de contrabandă cu cazane

Un agent economic din capitală, implicat în contrabandă cu cazane, a fost condamnat la o amendă în mărime de 160...

Advertisement

Opinii