CNA despre reţinerile de la Camera de Licenţiere: Cinci angajaţi ar fi cauzat prejudicii de 15 000 000 lei

Cinci angajaţi ai Camerei de Licenţiere de Stat au fost reţinuţi, sâmbătă dimineaţă, 22 octombrie, în urma unei operaţiuni desfăşurate de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA.

Funcţionarii, printre care directorul-adjunct al instituţiei, sunt bănuiţi de comiterea unui şir de fraude la eliberarea sau prelungirea licenţelor pentru agenţii economici, ce prestează servicii în domeniul jocurilor de noroc, fapt ce a cauzat prejudicii de 15 000 000 de lei bugetului de stat.

Potrivit datelor preliminare ale urmăririi penale, angajaţii menţionaţi ar fi manipulat sistemul electronic e-Licenţiere, prin introducerea informaţiilor eronate despre eliberarea, reperfectarea sau prelungirea licenţelor pentru patronii de cazinouri sau săli de jocuri de noroc. În urma unei inspecţii financiare, s-a stabilit că deşi agenţii economici prezentau pachete incomplete de acte pentru obţinerea sau prelungirea licenţei, unele documente având chiar şi termenul expirat, în sistemul electronic e-Licenţiere figura o rezoluţie favorabilă.

Nereguli s-au depistat şi la încasarea plăţilor pentru eliberarea/prelungirea licenţelor. În urma auditului, s-a stabilit că, deşi  taxele nu erau achitate în termen, agenţii economici nu plăteau penalităţile pentru întârziere. Din această cauză, pe parcursul a 10 luni ale anului curent,  bugetul de stat a fost prejudiciat cu 15 000 000 de lei.

În acest caz a fost iniţiată o urmărire penală, iar bănuiţii riscă pedepse cu închisoare de până la  10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Cauza se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.