Clima

  Pe teritoriul republicii circulatia atmosferica a aerului se caracterizeaza prin preponderenta maselor de aer cald, iar in anumite perioade si umed, ce vin de la Vest, dinspre Oceanul Atlantic. Periodic pe teritoriul Moldovei se deplaseaza si alte mase de aer: aerul cald si umed dinspre Marea Mediterana care aduce ploi abundente; aerul uscat, temperat continental, din estul si sud-estul Cimpiei Europei de Est conditioneaza arsita si seceta; invazia aerului arctic provoaca schimbarea brusca a vremii si scaderea temperaturii.

  Temperatura medie anuala a aerului pe intregul teritoriu al republicii are valori pozitive. Ea oscileaza de la +7,5°C la nord (Briceni) pina la +10°C la sud (Cahul).

  Teritoriul Moldovei face parte din zona cu umiditate insuficienta. Cantitatea medie anuala de precipitatii constituie 400— 550 mm, care cad de Ia 550 mm la nord-vest pina la 400 la sud-est si sud.

  Iarna incepe odata cu invazia maselor de aer rece dinspre nord-est si est, care duc la scaderea temperaturii. Temperatura medie a lunii ianuarie este de -5°C la nordul republicii (Briceni) si de -3°C la sud (Cahul). in anumiti ani, cind masele arctice de aer se mentin timp mai indelungat deasupra teritoriului, in republica se inregistreaza cele mai joase temperaturi: -30 -36°C.

  Primavara circulatia estica a maselor de aer, caracteristica pentru lunile de iarna, se substituie treptat prin circulatie vestica, iar odata cu aceasta pe teritoriul republicii patrund cicloanele. Sporeste radiatia solara, se stabilesc temperaturi diurne pozitive, care, zi de zi cresc. Timpul este instabil, determinat de invazia aerului arctic rece, care aduce dupa sine ingheturile de primavara.

  Vara este insorita, calduroasa si secetoasa. Radiatia solara atinge cote maxime. Valorile medii ale temperaturii lunii iulie sunt +19,5°C (Briceni) si +22°C (Cahul). Uneori dinspre sud patrund mase de aer tropicale, care aduc vreme secetoasa si calduroasa cu temperaturi de pina la 30 – 35°C.

  Toamna prima ei jumatate, se caracterizeaza printr-un timp linistit, insorit si cald. Treptat, in a doua jumatate, se inteteste patrunderea maselor de aer rece din nord-est si din est, ceea ce determina scaderea temperaturii aerului.

  Resursele de apa sunt de circa 6-7 mlrd m3 anual. Din ele circa 85% revin apelor de suprafata si 15% apelor subterane. Apele de suprafata sunt reprezentate in cea mai mare parte de apele riurilor Nistru si Prut o pondere mai mica revenind altor riuri si lacurilor. Volumul anual de apa consumata este in medie de 1,2 mlrd m3.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.