Clădirea Institutului de Zoologie, inundată de ploi: „Apa în birourile de la etajul patru era până la genunchi”

Directorii celor patru institute științifice, care activează în blocul Institutului de Zoologie al AȘM, solicită factorilor de decizie să urgenteze alocarea banilor pentru reparația acoperișului instituției, care a fost mistuit de un incendiu în luna aprilie. Potrivit lor, ploile torențiale din ultima perioadă „au făcut ravagii în zeci de birouri, apa în birourile de la etajul patru fiind până la genunchi”.

Potrivit unui comunicat al AȘM, în timpul ploilor, echipamentele din birouri, utilaje, tehnica au fost acoperite cu peliculă, iar cu halatele cercetătorilor erau învelite mai ales aparatele scumpe, pentru ca să nu transpire de la peliculă.

„Pe post de recipiente pentru a aduna apa care curgea de peste tot, erau folosite mai toate obiectele din birouri – eprubete, căldări, sticle, ghiveciuri, acvarii, dar și lighene, cratițe…Colaboratorii au adus de acasă mai tot ce e necesar pentru a strânge apa și pentru a diminua pe cât e posibil pericolul”, arată sursa citată.

Elena Zubcov, şef al Laboratorului de Hidrobiologie şi Ecotoxicologie de la Institutul de Zoologie a mărturisit că a venit cu soțul și au strâns aproape toată noaptea apa din laboratorul, unde se află practic cel mai scump echipament din institut, obținut din proiecte.

„Am făcut tot ce ne-a stat în puteri ca să protejăm acest echipament nou, deoarece acesta coastă mai scump decât acoperișul blocului și este donat de organizațiile europene. Aici avem echipament donat de elvețieni, care, de asemenea, este foarte scump. În aceste două încăperi este concentrat echipamentul foarte scump, care necesită condiții speciale și când a început ploaia m-am gândit, în primul rând, la aceste două birouri. Acum pereții trebuie uscați, nu putem lucra la cromatografie cu pereții umezi. Facem tot posibilul ca să nu apară mucegaiul.Tocmai terminasem de șters pereții ca sa-i protejăm de ciupercă și iatăo altă ploaie a dat peste noi. Parcă ne luptăm cu morile de vânt”, a spus disperată Elena Zubcov.

Într-o situație jalnică se află și Colecția de agenți parazitari, o colecție foarte prețioasă, unică chiar, care datează cu anul 1961, practic, anul fondării Academiei de Științe a Moldovei. Dezastru și în Muzeul de Entomologie al institutului, unde se află colecţia de insecte care are mai mult de jumătate de secol. Pentru a slava colecția, cercetătorii din laborator au improvizat un tavan suspendat din peliculă, cu o scurgere către geam.

Directorul Institutului, acad. Ion Toderaș, în responsabilitatea căruia se află edificiul, a menționat că instituțiile abilitate, începând de la avizare, expertizare etc., pasează responsabilitatea de la una la alta, întrucât dosarul este încă la Procuratura Generală.

„Am reușit să salvăm echipamentul cel mai scump și să micșorăm prejudiciile care puteau fi. În Laboratorul de Biologie Moleculară, echipamentul se estimează la suma de peste 8 milioane de lei, iar în Laboratorul de Hidrobiologie şi Ecotoxicologie, la peste 30 mil. de lei. Deci, dacă inițial prejudiciul a fost estimat la 6,8 milioane lei pentru repararea acoperișului, doar pentru echipament respectiv pierderile ar fi fost de câteva zeci de ori mai mare”, a spus acad. Toderaș.

Potrivit lui,  cele 6 milioane nu vor avea nici o valoare, în comparație cu pericolul distrugerii echipamentului care este de peste 30 milioane lei, fără de care cercetătorii nu pot face nimic. „Mai mult, acesta nu poate să fie evacuat și nici nu avem dreptul să o facem, este nevoie de spațiu și montaj special și nu poate fi folosit în alte proiecte”, a punctat directorul.

Toderaș a spus că în timpul ploilor o mână de ajutor a venit de la Ministerul Apărării, care în ziua de 29 iunie, a trimis un grup de militari care au lucrat pe acoperișul blocului afectat.

Amintim că incendiul a izbucnit pe acoperişul Institutului de Zoologie, la 20 aprilie 2018. Focul a afectat trei mii de metri pătraţi din acoperiş. Potrivit expertizelor specializate, suma prejudiciului se ridică la 6, 8 mil. lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.