Circumscripția 4, Râșcani/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 4, Râșcani cuprinde localități din trei raioane: Dondușeni, Drochia și Râșcani. Acestea sunt: Râșcani, Alexăndrești, Borosenii Noi, Duruitoarea Nouă, Grinăuți, Hiliuți, Horodiște, Mihăileni, Nihoreni, Pârjota, Pociumbăuți, Pociumbeni, Recea, Sturzeni, Şaptebani, Șumna, Vasileuți, Văratic, Zăicani, Antoneuca, Fîntânița, Hăsnășenii Noi, Miciurin, Nicoreni, Ochiul Alb, Pelinia, Pervomaiscoe, Ţaringrad, Baraboi, Frasin, Țârnova.

Vedeți lista secțiilor de votare în circumscripția nr. 4, Râșcani. 

1. Iurie Urzică, candidatul Partidului Democrat din Moldova

Iurie Urzică are 52 de ani, este originar din satul Zăbriceni și este președintele raionului Râșcani. A fost medic veterinar, după care, timp de peste două decenii a condus fabrica „Avicola”, amplasată în satul Corlăteni. În 2015 este ales și înaintat la funcția de președinte al raionului Râșcani. În cadrul campaniei electorale din 2016, Iurie Urzică a făcut o donație pentru PDM în valoare de 152 de mii de lei, ceea ce reprezinta mai mult din ceea ce a câștigat în acel an.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

2. Vladimir Mîzdrenco, candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova

Mîzdrenco are 30 de ani și este președintele Organizației Teritoriale Râșcani a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. El este fiul unei foste deputate socialiste, Irina Mizdrenco. În 2016, a făcut parte din lista membrilor grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor pentru susținerea lui Igor Dodon, la funcția de președinte al Republicii Moldova. A absolvit Liceul Teoretic „Liviu Damian” din localitate, iar în perioada 2006 -2009 a studiat la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.

3. Andrei Cocieru, candidatul Partidului Șor

Andrei Cocieru are 31 de ani. Este contabil și președintele Organizației Teritoriale a Partidului Șor. El lucrează la întreprinderea „Moldtelecom”.

4. Victor Bogatico, candidatul Partidului Nostru (Nu a fost înregistrat)

Victor Bogatico are 41 de ani și este primarul or. Râşcani. De meserie este inginer-tehnolog și jurist. Victor Bogatico este la cel de-al doilea mandat de primar. În 2011, a fost ales edil candidând din partea Partidului Comuniștilor, de la care a plecat în 2015 și a devenit membru al Partidului Nostru. La scurt timp după aceea, Bogatico și un cunoscut de-al său au fost reținuți de ofiţerii Centrului Național Anticorupție, fiind bănuit de trafic de influenţă. Potrivit denunţătorului, aceştia au cerut 5.000 de dolari pentru a favoriza o licitaţie privind vânzarea unui imobil din Râşcani, scria anticoruptie.md. Însă, după două zile, el a fost eliberat. Renato Usatâi a calificat această reţinerea primarului de Râşcani  – „drept o comandă politică”.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

5. Tatiana Gamețchi, candidata Blocului ACUM (Nu a fost înregistrat)

Tatiana Gamețchi are 28 de ani și este președinta organizației teritoriale Platfoma DA, Rîșcani. De asemenea, ea ocupă funcția de pedagog și consilier al comunei Braniște din r. Râșcani.

6. Petru Bărbieru, candidatul Partidului Comuniștilor din Moldova (Nu a fost înregistrat)

Petru Bărbieru este primarul satului Ţarigrad, r. Drochia.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.