Circumscripția 32, Chișinău, Suburbii Nord / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 32 cuprinde suburbiile de nord ale Capitalei : Bubuieci, Budești, Ciorescu, Colonița, Condrița, Cricova, Cruzești, Ghidighici, Grătiești, Stăuceni, Tohatin, Vadul lui Vodă, Vatra.

1. Nina Costiuc, candidata Partidului Democrat

S-a născut pe 21 iunie 1956, Budeşti. A studiat la Colegiul Financiar Bancar, Institutul Juridic din Moscova și Academia de Administrare Publică de pe lângă Guvern. Pe când avea 19 ani era déjà secretară a Sovietului Sătesc. Este la al șaselea mandat de primar al comunei Budești.

2. Svetlana Popa, candidata Partidului Socialiștilor

Svetlana Popa a fost deputată în Parlament pe listele PCRM. A ocupat și funcția de președintă a fracțiunii PCRM în Consiliul Municipal Chișinău. În 2009 a ajuns în lista neagră a candidaților pentru alegerile parlamentare din iulie. Potrivit presei, Popa a utilizat poziţia de serviciu în interes de partid prin promovarea privatizării posturilor municipale de televiziune „Euro TV” şi radio „Antena C”. În martie 2010 ziarul Timpul a scris că Popa a fost implicată în scheme dubioase de acaparare a mai multor imobile, care au adus prejudicii de zeci sau sute de milioane de lei bugetului public. În 2015, Svetlana Popa a candidat pe listele PSRM la funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. În campania electorală din același an, a făcut donații în valoare totală de 85.000 de lei.

3. Serghei Cebotari, candidatul Partidului Șor

Este specialist în domeniul securității și are 45 de ani.

4. Mihai Popșoi, candidatul ACUM

S-a născut în Kirov, Rusia în 1987. Este vicepreședinte PAS. Din 2014 până în prezent este analist în cadrul Fundației Jamestown. A fost analist politic la Ambasada SUA în R. Moldova și manager de proiect în cadrul Centrului NATO.  A făcut un masterat la Budapesta și Universitatea din York, Marea Britanie. Între 2016-2019 și-a făcut studiile de doctorat la Universitatea din Milano.

5. Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal

În 2007 devine primar general al municipiului Chișinău, obținând victoria cu 61,17% în fața candidatului comunist Veaceslav Iordan. Astfel, la ai săi 29 de ani pe atunci, Dorin Chirtoacă era cel mai tânăr primar al unei capitale europene. Cei 10 ani petrecuți la cârma primăriei au fost zbuciumați. De exemplu, în 2007, bradul instalat de Primărie a „dispărut” peste noapte din Piața Marii Adunări Naționale, iar în locul respectiv, Guvernul comunist a adus un alt brad. Înainte să fie primar, Chirtoacă a fost redactor-șef al emisiunii „Surprize surprize” de pe TVR 1. Între 2003–2005 a fost coordonator de proiecte la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din R. Moldova. A câștigat alegerile pentru primărie și în anii următori. În 2011 l-a învins pe Igor Dodon, iar în 2015 pe Zinaida Greceanîi. A pierdut, însă, fotoliul de primar în 2017, când a fost arestat de CNA în legătură cu scandalul parcărilor cu plată. A fost suspendat din funcția de edil conform unei decizii judecătorești. În decembrie 2018, Chirtoacă a fost ales președinte al Partidului Liberal.

6. Gheorghii Mocan, candidatul Partidului Comuniștilor

S-a născut în anul 1960. În prezent, muncește într-un SRL în calitate de electrogazosudor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.