Circumscripția 29, Chișinău, sectoarele Centru, Râșcani / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 29, din sectoarele Centru și Râșcani ale Capitalei, cuprinde secțiile de votare 113 – 123, 126, 200, 201, 211 – 213, 240 – 246, 248 – 253.

1. Valentin Guznac, candidatul Partidului Democrat

A absolvit cursurile Academiei de Administrare Publică de pe lângă Președintele R. Moldova și ale Institutului Baltic de Economie, Ecologie și Drept din orașul Sankt-Petersburg. În anul 1999, Valentin Guznac este desemnat în funcția de șef adjunct al Secției administrație publică locală a Consiliului județean Bălți. În luna octombrie a aceluiași an este numit în funcția de viceprimar al municipiului Bălți. A îndeplinit funcția de ministru al administrației publice locale între 2007-2009 și deputat în Parlament între 2009-2011. În 2016, Guznac a fost numit secretar general adjunct al Guvernului și a fost demis un an mai târziu.

Declarații de avere.

2. Adrian Lebedinschi, candidatul Partidului Socialiștilor

A studiat la Facultatea de Drept, specializarea anchetator penal din cadrul Academiei de poliție „Ștefan cel Mare”. Își face doctoratul la ULIM, în prezent. În perioada 1998 – 2009 a fost anchetator superior, comisar adjunct, șef de secții în mai multe comisariate din Chișinău. Are gradul special de locotenent – colonel de poliţie. Din 2010 este avocat în cadrul Biroului Asociat de Avocați „Lebedinsky & Partners”. S-a născut pe 12 august 1976, este căsătorit și are doi copii.

Declarații de avere.

3. Ruslan Verbițchi, candidatul ACUM

Este preşedintele Organizaţiei Teritoriale a PPDA din sectorul Râşcani. În luna august a anului trecut, Verbiţchi a fost reţinut în vama Palanca în timp ce se îndrepta spre Ucraina într-o deplasare de serviciu. Acesta a fost plasat în arest la domiciliu în orăşelul Belgorod-Dnestrovsc, Ucraina, fiind acuzat de contrabandă cu armament, întrucât în mașina acestuia a fost găsită muniție care se utilizează pentru mitralierele „Kalashnikov”. Verbițchi a spus atunci că i s-a întins o cursă și că nu este vinovat. Ulterior, acesta a fost eliberat.

Declarații de avere.

4. Inna Popenco, candidata Partidului Șor (Nu a fost înregistrat)

În perioada 1992-1994, Inna Popenco a lucrat în calitate de soră medicală la Policlinica centrală raională Orhei. Din 1994 și până în 2000 a studiat la Universitatea de Medicină. Mai târziu a făcut rezidențiatul în domeniul bolilor interne la Clinica de pe lângă Ministerul Sănătății. Din 2007 activează în calitate de medic terapeut  la Spitalul raional Orhei. În 2016, Inna Popenco a fost candidata din partea Partidului Șor pentru funcția de șef al statului. A fost exclusă însă din cursa electorală prin decizia Comisiei Electorale Centrale, din cauza unor acțiuni de corupere a alegătorilor. Mai exact, reprezentanții partidului au distribuit cetățenilor carduri de reducere cu care aceștia ar fi putut cumpăra produse mai ieftine în magazinele sociale deschise de Șor.

5. Erica Zucec, candidată independentă (Nu a fost înregistrat)

S-a născut în 1974 la Chișinău. Absolventă a Facultăţii de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi, Romania. Membră a Grupului consultativ al societăţii civile pe lângă UN Women, în cadrul proiectului „Femei în Politică”. Este trainer în liderism feminin și manager naţional al Reţelei Femeilor pentru Democraţie din Moldova.

6. Dumitru Jelescu, candidat al Partidului Liberal

Este jurist de profesie și muncește în Parlamentul R. Moldova. Este Doctorand al școlii doctorale în Drept de la ULIM.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.