Circumscripția 28, Chișinău, sectorul Râșcani / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 28 din sectorul Râșcani al Capitalei cuprinde secțiile de votare 202 – 210, 224 – 239.

1. Nicolae Balaur, candidatul Partidului Democrat

Are doar 30 de ani și a făcut deja o avere considerabilă. A deținut funcția de consilier la primăria din Stăuceni și s-a regăsit pe lista de candidați ai Partidului Liberal la alegerile parlamentare din noiembrie 2014. În 2017 a fost numit în funcția de șef al Preturii sectorului Râșcani în baza unei dispoziții semnată de Dorin Chirtoacă. A fost consilier al deputatului liberal Iurie Dârda și a lucrat în două dintre companiile acestuia, Dansicons și D&D Companie SRL. Potrivit anticorupție.md, Balaur locuiește într-o casă de 200 metri pătrați, are mai multe automobile și a primit donații de sute de mii de lei de la apropiați. Între timp, pretorul a părăsit rândurile liberalilor și s-a alăturat democraților.

Declarații de avere.

2. Vlad Batrîncea, candidatul Partidului Socialiștilor

Până în 2011 a făcut parte din Partidul Comuniștilor din R. Moldova. Din decembrie 2014 este deputat în Parlament din partea socialiștilor. Este unul din cei mai activi membri ai PSRM. Pe 10 decembrie 2015, în aplauzele colegilor săi de fracțiune, Batrîncea a rupt harta României Mari la ședința parlamentului, în semn de protest față de un ordin al Ministerului Educației prin care respectiva hartă urma să fie distribuită în sistemul de educație pentru a fi utilizată la lecțiile de istorie. A studiat Dreptul, fiind jurist de profesie și este pasionat de șah.

Declarații de avere.

3. Alexandru Slusari, candidatul ACUM

Este născut în anul 1974 și are două facultăți în spate, una de Drept și alta de Istorie. Este președintele Asociaţiei Republicane a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, pe care a fondat-o și pe care o administrează până în prezent. Deține funcția de vicepreședinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.  Este fondatorul și administratorul unei întreprinderi individuale.

Declarații de avere.

4. Reghina Apostolova, candidata Partidului Șor

S-a născut în Siberia, regiunea Irkutsk, deoarece părinții ei au fost deportaţi. De când s-a întors acasă, la vârsta de 4 ani, a trăit în orașul Chișinău. Timp de aproape 50 de ani a lucrat la școala generală nr. 14 din Capitală, actualmente Liceul Teoretic „Natalia Gheorghiu”. A ocupat mai multe funcții ajungând în cele din urmă directoarea instituției. Pe parcursul a opt ani a fost consilier în Consiliul municipal Chișinău din partea fracțiunii comuniștilor. A mai ocupat funcția de pretor al sectorului Râșcani pentru o perioadă de câteva luni. În 2015, Ilan Șor i-a propus funcția de viceprimar al orașului. Tot în 2015 a fost desemnată candidata Partidului Șor la funcția de primar general al Capitalei, dar nu a fost înregistrată în cursă. Numele acesteia figurează în raportul Kroll. Apostolova a deținut 4,75% acțiuni la Unibank, una dintre cele trei bănci implicate în frauda bancară.

Declarații de avere.

5. Dumitru Ciubașenco, candidatul Partidului Nostru

S-a născut pe 14 august 1963 la Chișinău. A studiat la facultatea de jurnalism a Universității de Stat din Chișinău, apoi s-a transferat la secția internațională a Universității de Stat din Moscova, pe care a absolvit-o în anul 1985. A lucrat în presă peste 30 de ani. În perioada sovietică a fost angajat la agențiile ATEM/TASS, APN/RIA, iar după prăbușirea URSS a fondat și a fost vicedirectorul agenției „Infotag”. A scris pentru agenția de presă Reuters. În 2016 a participat la alegerile prezidențiale reprezentând formațiunea politică Partidul Nostru, condusă de Renato Usatîi. Ciubașenco este și vicepreședintele partidului.

6. Ion Cebanu, candidatul Partidului Liberal

În 2009, pe când avea doar 25 de ani, a fost numit ministru al Tineretului și Sportului, devenind astfel cea mai tânără persoană care a ocupat această funcție. A ocupat fotoliul de ministru până în 2013. Din 2009 până în prezent este președintele Fracțiuniii Partidului Liberal în Consiliul Municipal Chișinău. A fost director al Agenției „Moldsilva” și șef al Minei din Chișinău.

7. Andrei Zapșa, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Se numără printre cei mai tineri candidați la alegerile parlamentare din 24 februarie. Are doar 22 de ani. A scris cinci cărți în rusă, engleză și română, a compus câteva lucrări muzicale, a creat și dirijează două orchestre – una în R. Moldova și alta în Indonezia. Este licențiat în științe politice și masterand în studii diplomatice. De mai bine de doi ani este profesor la Colegiul Financiar-Bancar.

8. Dumitru Cebotărescu, candidat independent

Are 48 de ani și este implicat în afaceri. De profesie este inginer-mecanic. A făcut un masterat în psihologie. Deține acțiuni în capitalul social al mai multor agenți economici printre care „Star Kebab”, „Trattoria” și este proprietarul mai multor restaurante.

Declarații de avere.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.