Circumscripția 25, Chișinău, sectoarele Centru, Botanica / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 25, Chișinău cuprinde o parte din sectoarele Centru și Botanica. Este vorba despre străzile unde au fost deschise următoarele secții de votare: 15, 31, 36, 39, 40, 53, 57, 59, 60, 62, 63, 124, 125, 127-134, 140-146, 150, 156-157.

1. Victor Mândru, candidatul Partidului Democrat

Este absolvent al Universității Tehnice din Moldova și magistru în relaţii internaţionale a Academiei de Administrare Publică pe lângă Preşedintele R.M. A ocupat mai multe funcții importante în stat în perioada guvernării comuniste. La începutul anilor 2000 a fost prim-vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, iar mai târziu şef al Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat. În 2005 devine deputat pentru câteva luni, după care, până în 2007, ocupă funcţia de viceministru al Sănătăţii. După alegerile parlamentare din aprilie şi iulie 2009 revine în Parlament, fiind pe locul patru în lista PCRM. În anul 2009 Vladimir Voronin  îl decorează cu ordinul „Gloria Muncii”

Este unul dintre cei 14 deputați comuniști care la finele anului 2015 a părăsit fracțiunea. După părăsirea fracţiunii în decembrie 2015 a fost exclus din PCRM, iar în martie 2017 a aderat la fracţiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova.

2. Alexandru Odințov, candidatul Partidului Socialiștilor

Este consilier municipal din partea PSRM în CMC din 2015. A fost primul candidat pe care PSRM l-a nominalizat pe o circumscripție uninominală. Potrivit declarației de avere pentru anul 2017, veniturile candidatului au constituit 22.000 de lei, dintre care 10 mii i-a donat partidului din care face parte. ​Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice se menționează că Odințov a cotizat la campania electorală a lui Igor Dodon pentru prezidențiale 75.000 de lei. În 2014, a vărsat în bugetul formațiunii politice din care face parte 173.000 de lei, chiar dacă a declarat că a câștigat, în doi ani, cumulativ, doar 72.000 de lei.

3. Dumitru Chitoraga, candidatul Partidului Șor

A fost un an producătorul-șef al postului de televiziune „Euro TV” și director al postului „ALT TV”. Este director la SRL Media Resurse. El administrează cele două posturi de televiziune afiliate lui Ilan Șor: Orhei TV și Televiziunea Centrală, lansate în noiembrie 2018.

4. Inga Grigoriu, candidata Blocului electoral ACUM

A absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Este vicepreședinta Platformei DA. A participat la toate acțiunile de protest ale formațiunii, ale Mișcării de Rezistență ACUM. A criticat cu vehemență partidul de guvernare. În 2014, ZdG a scris că a fost manager la ÎCS „Universul Maşinilor de Cusut” SRL, administrat de soţul ei, Adrian Grigoriu.

5. Svetlana Șandrovscaia, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Este originară din Odessa, pensionară, președinta Centrului republican chinologic.  Este una dintre fondatoarele mișcării „Vreau să trăiesc în Moldova”. Este inițiatoarea mai multor acțiuni civice. Astfel, împreună cu Aurel Bucureanu, Alexei Frolkov a organizat acțiuni de protest față de ridicarea prețului la combustibil.

6. Sergiu Urecheanu, candidatul Partidului Nostru (Nu a fost înregistrat)

Sergiu Urecheanu este născut la Tiraspol, a absolvit USMF „N.Testimițanu”. Este liderul Organizației Teritoriale Chișinău al formațiunii. Este unul dintre cei 17 candidaţi ai Partidului Nostru care vor participa la alegerile parlamentare în circumscripţiile uninominale.

7. Liudmila Boiadji, candidata Partidului Comuniștilor (Nu a fost înregistrat)

Liudmila Boiadji este jurist, șef secţiei CTAS sect. Centru mun. Chişinău. Ocupă locul 4 pe lista națională a PCRM. La parlamentare din 2014 a ocupat poziția 81 pe lista formațiunii. Este prim-secretar al Comitetului raional al PCRM din sectorul Centru. Ocupând această funcție a pledat pentru cooperarea cu organizațiile оbștești, declarând că interacționarea cu aceste trebuie folosită pentru a le explica actuala situație politică.

8. Corina Fusu, candidata Partidului Liberal (Nu a fost înregistrat)

A absolvit Facultatea de Biologie, dar este cunoscută ca jurnalistă, domeniu în care a activat mai bine de 30 de ani. Este preşedinta Organizaţiei Femeile Liberale. În perioada 2007–2009 a exercitat funcţia de consilier în Consiliul municipal Chişinău din partea PL, iar în anii 2009–2015 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În perioada iulie 2015 – mai 2017 ocupă funcţia de ministru al Educaţiei în două guverne succesive (Streleţ şi Filip). A preluat conducerea instituției după ce, timp de trei ani, Ministerul Educației a fost condus de Maia Sandu. Liberala a fost criticată de mai multe ori de opinia publică pentru faptul că ar fi oprit mersul reformei în Educație lansată de predecesoarea sa.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.