Circumscripția 23, Chișinău, sectorul Botanica / Portretele Candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 23 din sectorul Botanica cuprinde secțiile de votare 1-15, 20-22, 24, 27, 58, 64 – 70.

1.Valentina Rotaru, candidata Partidului Democrat

A activat în sistemul medical mai bine de 30 de ani, fiind nefrolog pediatru. A fost șefa secției de pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”. A mai ocupat funcția de medic-șef al Spitalului Clinic Central „Calea Ferată din Moldova”, dar și șefă a secției Nefrologie Pediatrică a Institutului Mamei și Copilului.  În 2015 a fost numită în funcția de viceministră a Sănătății, dar a părăsit munca în Guvern pentru a deveni deputată în Parlament, în fracțiunea Partidului Democrat. Când a devenit viceministră, Centrul de Investigații Jurnalistice scria că, Rotaru avea o firmă deschisă pe numele său, ceea ce contravenea legii, întrucât funcția de viceministru este incompatibilă cu oricare altă poziție retribuită.

Declarații de avere.

2. Oleg Lipskii, candidatul Partidului Socialiștilor

Este originar din orașul Bălți, născut în anul 1960. Este inginer mecanic de profesie. A studiat și sociologie. A fost comandant adjunct pluton în Armata Sovietică. Din 1984 până în 1988 a muncit la parcul de taxiuri din Chișinău. Mai târziu, a activat în calitate de director la câteva companii din sfera transporturilor auto. Din 2014 până în 2018 a fost deputat în Parlamentul R. Moldova în cadrul fracțiunii socialiștilor. Conform CV-ului său afișat pe siteul parlament.md cunoaște limbile moldovenească, rusă, poloneză, iar engleza și franceza o cunoaște „cu vocabular”.

Declarații de avere.

3. Petru Jardan, candidatul Partidului Șor

Are 43 de ani, a studiat Dreptul și s-a implicat în afaceri. Numele său a devenit cunoscut după ce compania „Avia-Invest”, al cărei director este, a concesionat Aeroportul Chișinău pentru o perioadă de 49 de ani, în 2013. Întreprinderea s-a angajat să modernizeze aeroportul şi să facă investiţii de sute de milioane de euro în această perioadă. Numele fondatorilor „Avia-Invest” s-au schimbat de câteva ori până acum, iar Rise Moldova a scris despre legăturile întreprinderii cu firme offshore din Cipru. Jardan câștigă bani frumoși din activitatea sa.

Declarații de avere.

4. Vasile Grădinaru, candidatul ACUM

Și-a luat licența în drept civil la Universitatea de Stat din Moldova. Este fondatorul și administratorul a două companii care activează în domeniul construcției civile. Spune că locuiește în sectorul Botanica de aproape 20 de ani și cunoaște îndeaproape celelalte cartiere. A dezvoltat proiecte pe piața europeană și parteneriate cu companii internaționale. Are 37 de ani.

5. Aurel Bucureanu, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

A fost un participant activ al manifestațiilor organizate de Platforma DA  în 2015. Este și unul din organizatorii protestelor automobiliștilor contra majorării tarifelor la carburanți.

6. Nicolai Rusol, candidatul Partidului Comuniștilor (Nu a fost înregistrat) 

Este prim-secretar al comitetului raional al PCRM din sectorul Botanica și șeful cabinetului fracțiunii comuniștilor din Parlament.

7. Oleg Rațoi, candidatul Partidului Liberal (Nu a fost înregistrat)

A fost vicepretor și apoi pretor al sectorului Botanica din 2016. Oleg Rațoi și-a dat demisia la data de 3 decembrie 2018, după mai multe „discuții amicale” cu primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.