Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 18 include localitățile Brăviceni, Cucuruzeni, Ghetlova, Isacova, Mălăiești, Mitoc, Morozeni, Pelivan, Niculăieuca, Puțintei, Seliște, Vatici, Zorile, Bravicea, Frumoasa, Păulești, Pitușca, Răciula, Săseni, Vărzăreștii Noi.

 1. Vasile Costin, candidatul Partidului Democrat

Are 56 de ani, iar în perioada anilor 2007-2011, a deţinut mandate de consilier orăşenesc din partea Alianța Moldova Noastră. În perioada 2011-2015 a ocupat acceași funcție trecând însă în tabăra democraților. Vasile Costin a fost șef al Inspecției Teritoriale a Muncii Orhei începând cu anul 2012. În februarie 2018 a devenit șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat. Presa locală menţionează că în rapoartele financiare ale PD, prezentate la CEC în ultimii ani, Vasile Costin figurează cu donaţii generoase.

2. Mihail Catraniuc, candidatul Partidului Socialiștilor

S-a născut în anul 1952 și, în prezent, este liderul organizației teritoriale a partidului. În 2015, a candidat la funcția de primar al Orheiului, dar a obținut un număr mic de voturi. A fost director al Centrului de Telecomunicații din oraș și consilier local. A mai ocupat funcția de director al Filialei Orhei a Societăţii pe Acţiuni „Moldtelecom”, pe care a dat-o în judecată, în 2012, din motiv că a fost concediat și a cerut o compensație. Cerințele i-au fost respinse. Fostul președinte comunist al țării, Vladimir Voronin l-a decorat cu medalia „Meritul Civic”. Catraniuc l-a susținut pe Dodon în campania sa electorală pentru șefia statului din 2016 și i-a donat peste 30.000 de lei.

3. Ilan Șor, candidatul Partidului Șor

Ilan Șor este primarul orașului Orhei și președintele partidului care îi poartă numele. S-a născut  pe 6 martie în 1987 la Tel Aviv și a crescut într-o familie înstărită. Într-un interviu acordat unei reviste de la noi, Șor a spus că la vârsta de 13 ani avea deja prima afacere proprie – trei magazine de telefoane mobile, iar la 16 ani deținea o minitipografie. În 2015, Șor a făcut un autodenunț la Centrul Național Anticorupție în care a spus că i-ar fi dat aproximativ 250 milioane de USD fostului premier Vlad Filat în schimbul unor anumite service. Șor a mai dezvăluit că ar fi fost partener cu Filat în câteva afaceri, inclusiv în operațiunile de devalizare a mai multor bănci din țară. În timp ce ex-premierul a fost condamnat definitive la nouă ani de închisoare cu executare,  Șor a primit o sentință de 7 ani și 6 luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, doar în prima instanță. Hotărârea de condamnare va fi una definitivă după ce se vor exprima și judecătorii Curţii de Apel și a Curții Supreme de Justiție.  Opoziţia de la Chişinău a acuzat reprezentanții justiției că ar tărăgăna dosarul primarului degrevat al Orheiului, anume pentru a-i permite să ajungă în funcţia de deputat. Șor s-a remarcat și prin amenințările aduse jurnaliștilor și atitudinii sale ostile față de reprezentanții mass-media din țară.

Declarația de venit.

4. Valeriu Munteanu, candidatul ACUM

Este născut în anul 1980 în satul Floreni, raionul Anenii Noi. A ocupat diverse funcții, începând cu cea de primar al satului de baștină, deputat în Parlamentul R. Moldova între 2009-2014 și culminând cu cea de ministru al Mediului între 2015-2017. Munteanu a făcut parte din Partidul Liberal din 2008 până în 2018. A părăsit formațiunea anul trecut, pentru că cei din conducerea partidului au ezitat să facă front comun cu forțele de opoziție de dreapta în apropierea alegerilor parlamentare. Astfel, fostul ministru s-a alăturat blocului ACUM. În timpul aflării Partidului Liberal în opoziție (2013—2015), Munteanu a fost autorul celor mai multe sesizări la Curtea Constituțională (circa 25), printre care constituționalizarea limbii române, contestarea neutralității R. Moldova, constatatarea prezenței trupelor militare ruse în stânga Nistrului și altele.

Declarația de venit.

 5. Svetlana Căpățină, candidata Partidului Comuniștilor

Membră a Partidului Comuniștilor, Svetlana Căpățină este de profesie pedagog. Este administratoarea unui SRL din Orhei.

6. Dorin Zghibarța, candidatul Partidului Liberal

S-a născut în 1968 în comuna Morozeni, raionul Orhei  și a devenit primarul localității în 2007, funcție pe care a deținut-o până în 2015. Și-a făcut studiile la Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău, apoi a studiat Dreptul la USM, iar mai apoi a făcut un master în Administrare publică. A activat în Consiliul Județean Orhei și în domeniul agriculturii. Din 2015 și până acum este vicepreședintele raionului Orhei responsabil de problemele sociale. Vorbește fluent limba rusă și mediu – franceza.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.