Connect with us

Economie

Circa o sută de acţiuni incluse în Planul naţional de facilitare a comerţului pentru anii 2018-2020

Publicat

pe

Guvernul aprobat, în ședința de astăzi, Planul naţional de facilitare a comerţului pentru anii 2018-2020. Documentul include circa o sută de acţiuni de dezvoltare a sectorului.

Principalele măsuri se referă la optimizarea procedurilor administrative aplicabile comerţului, inclusiv prin simplificarea procedurilor de vămuire, implementarea ghişeului unic pentru comerţ, dezvoltarea conceptului de Agent Economic Autorizat și a sistemului de tranzit electronic.

Totodată, va fi îmbunătăţită infrastructura necesară realizării sau controlului comerţului extern, vor fi aplicate tehnologii informaţionale moderne în procedurile de control de stat şi pentru interacţiunea cu mediul de afaceri (vămuirea electronică, folosirea documentelor electronice).

Documentul mai prevede asigurarea accesului la informaţie și a transparenţei în reglementarea comerţului, precum și a predictibilităţii regulilor de desfăşurare a acestui gen de activitate.

De implementarea planului vor fi responsabile 14 autorităţi publice şi instituţii, fiind necesară şi colaborarea cu sectorul privat, în special cu asociaţiile de afaceri.

Bugetul estimat pentru realizarea tuturor acțiunilor se cifrează la 137 milioane de euro, mijloace ce vor fi alocate din bugetul autorităţilor responsabile, precum şi din contul suportului financiar al partenerilor externi.

 

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Economie

Expert despre programul „Prima Casă 3”: Sistemul bancar NU poate fi utilizat în scopuri sociale și mai ales electorale

Publicat

pe

De către

Problemele sociale, cât de stringente nu ar fi ele, se soluționează prin intermediul sistemului de protecție socială. Sistemul bancar, ca și alte sectoare ale economiei, NU poate fi utilizat în scopuri sociale și mai ales electorale. Astfel a comentat directorul Centrului Analitic „Expert-Grup” Adrian Lupușor lansarea programelor „Prima Casă 3” de către guvernare.

Expertul atenționează că creditarea în baza garanțiilor guvernamentale, prin definiție, alimentează în mod artificial pofta de risc din partea băncilor, ceea ce poate părea frumos pe termen scurt (creșterea creditării în favoarea grupurilor vulnerabile), însă periculos pe termen mediu și lung (acumularea de credite neperformante care se transformă în pierderi acoperite din bugetul de stat, adică din contul nostru).

Totodată, Adrian Lupușor a precizat că nu a văzut o analiză ex-ante cu privire la resursele alocate de la bugetul de stat, impactul scontat, costurile de oportunitate. De unde vor fi realocate resursele bugetare pentru a acoperi garanțiile pentru acest program.

„Pe scurt: creșterea electorală a creditării este cea mai scurtă cale spre dezastru financiar. După distracția electorală, vine și mahmureala post-electorală, să nu uităm de asta…”, a mai spus expertul.

Precizăm că ieri președintele PDM Vlad Plahotniuc a anunțat lansarea Programului „Prima Casă 3” destinat familiilor cu copii. Potrivit lui, acesta va fi lansat în timpul apropiat și va aduce noi facilități la procurarea locuințelor.

Premierul Pavel Filip a precizat că în cadrul programului, familiile care au un copil vor obține o compensație de 10% din costul apartamentului. Cei cu 2 copii vor obține o compensație de 20 %., iar cei cu 3 copii vor obține o compensație de 50% din partea statului.

Celor cu 4 copii, statul le va achita 100% din costul apartamentului.

Citește mai departe

Economie

Ministrul Economiei și directorul Oficiului BERD au discutat despre proiectele energetice și de infrastructură rutieră

Publicat

pe

De către

Derularea proiectelor BERD în Republica Moldova privind creșterea gradului de securitate energetică a țării și modernizarea infrastructurii drumurilor, precum și posibilitățile de extindere şi dezvoltare în continuare a acestora au fost examinate astăzi în cadrul întrevederii ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu directorul Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), Angela Sax.

Referindu-se la Acordul de împrumut cu BERD, pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, ministrul Chiril Gaburici a afirmat că ratificarea acestuia ar putea fi votată de Legislativ până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.

Banii vor fi utilizați pentru construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, , constând din: o stație Back-to-Back în Vulcănești; o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău; consolidarea/creșterea capacității stației de la Chișinău, precum și a celei de la  Vulcănești.

„Acest Acord este foarte important pentru Republica Moldova și trebuie să începem implementarea lui imediat ce va fi ratificat de către Parlament.Trebuie să ne mișcăm rapid, să stabilim care sunt următorii pași ce trebuie întreprinși, astfel încât să conectăm consumatorul moldovean la rețelele și, implicit, la piața românească și cea europeană a energiei electrice”, a subliniat Chiril Gaburici.

De asemenea, ministrul a menționat că Republica Moldova mizează în continuare pe suportul BERD în desfășurarea proiectelor de susținere a integrării în piețele energetice europene, diversificare a surselor de energie, inclusiv a celor regenerabile, precum și cele de reabilitare a infrastructurii drumurilor locale.

În context, au fost prezentate rezultatele Proiectului de Susținere a Programului în Sectorul Drumurilor, Chiril Gaburici menționând că au fost reziliate contractele cu agenții economici care nu și-au onorat obligațiile contractuale, iar lucrările de reparație deja au fost sau urmează să fie scoase din nou la licitație.

Este vorba de sectoarele de drum Comrat-Vulcănești, Bălți – Sîngerei – R6, Hîncești-Leova; Leova-Cantemir; Soroca-Otaci și Vulcănești – Giurgiulești. 

La rândul său, Angela Sax a reconfirmat disponibilitatea BERD de a sprijini implementarea eficientă a proiectelor demarate în Republica Moldova.

„Apreciem că proiectele în domeniile energetic și infrastructurii drumurilor au evoluat. Suntem deschiși să acordăm asistența și consultanța necesară, pentru a trece la etapa de realizare a lucrărilor planificate”, a punctat șeful Oficiului BERD în Moldova.

În anul trecut, BERD a acordat Republicii Moldova  asistență financiară în valoare de 131 milioane de euro pentru implementarea a 10 proiecte, între care, finanțarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, susținerea sectorul bancar, finanțarea măsurilor de eficientă energetică.

De la începutul activității sale în țara noastră, BERD a finanțat 122 proiecte în valoare de peste 1,2 miliarde de euro.

Citește mai departe

Economie

Chiril Gaburici a dat indicații ca pasagerii să nu aibă de suferit de pe urma reținerii angajaților de la gările auto

Publicat

pe

De către

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a cerut administratorului Î.S. „Gările și Stațiile Auto”, Sergiu Popovici, să ia toate măsurile necesare, astfel încât pasagerii să nu aibă de suferit din cauza angajaților, reținuți de Centrul Național Anticorupție. Ministrul a indicat să fie asigurată funcționarea gărilor în regim obișnuit.

„Indiferent de cele întâmplate, scopul primordial este asigurarea serviciilor calitative călătorilor. Oamenii nu trebuie să aibă de suferit în niciun fel din cauza angajaților instituției. Astfel de cazuri sunt grave și arată că gestionarea este defectuoasă, iar angajații sunt prizonierii unui sistem vechi de administrare”, a spus ministrul Economiei și Infrastructurii.

Potrivit lui, sunt necesare măsuri drastice și ordine în acest domeniu, care a fost în haos pe parcursul mai multor ani. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi, demonstrează că acțiunile și atenționările făcute de când am venit în funcția de ministru sunt în direcția corectă și trebuie urgentate toate soluțiile cu care a venit Ministerul pentru a eficientiza și revedea tot domeniul de transport”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Potrivit administratorului „Gările și Stațiile Auto”, pentru a asigura funcționarea tuturor gărilor, funcțiile persoanelor reținute de CNA au fost suplinite cu angajați aflați în concedii de odihnă sau în afara orelor de muncă. Gările funcționează în regim obișnuit, iar suspendări de curse nu sunt.

Unsprezece angajaţi ai Întreprinderii de Stat „Gările şi staţiile auto” vor rămâne, pentru 72 de ore, în custodia CNA şi a procurorilor anticorupţie, după ce azi-dimineaţă au fost reţinuţi în cadrul mai multor dosare penale, pornite pe fapte de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu.

Persoanele vizate au statut de bănuit şi sunt cercetate pentru organizarea unor scheme infracţionale de acumulare ilicită de bani de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaţionale. Pe lângă cei reţinuţi, alţi 12 funcţionari au fost escortaţi la CNA pentru audieri, având statut de bănuit în cauzele menţionate.

Citește mai departe