Circa 380 localităţi din RM au rămas fără energie electrică

Moldova.ORG — În rezultatul ploilor şi ninsorilor abundente, precum şi a vântului puternic de pe data de 3 – 4 ianuarie curent au rămas fără energie electrică circa 380 localităţi din R. Moldova, se arată într-un comunicat al serviciului de presă al Guvernului.

În cadrul şedinţei extraordinare cu factori de decizie, convocate de Primul-ministru Vasile Tarlev, Marc Remeş, directorul ÎS „Moldelectrica” a comunicat că calamităţile naturale au afectat în special zona de sud şi de centru a Moldovei. Au fost deconectate 21 de linii de tensiune înaltă de 110 kw şi două linii de 330 kw.

Fără energie electrică au rămas circa 380 localităţi. Pentru înlăturarea defecţiunilor au fost mobilizate 11 echipe de montori. Întreprinderea dispune de piloni, conducte, motorină, oameni astfel încît în mod de urgenţă situaţia să fie depăşită.

Pavel Untură, vice-ministru al transporturilor şi gospodăriei drumurilor a informat că deşi au avut loc mai multe situaţii dificile pe unele sectoare de drumuri, actualmente toate traseele naţionale funcţionează în regim normal şi se întreprind acţiuni conjugate pentru crearea accesului pe drumurile locale.

Gheorghe Ursachi, dierctorul SA „Moldtelecom” a ţinut să menţioneze că la moment circa 50 mii de abonaţi n-au legătură telefonică, în special în Cahul, Cantemir, Hînceşti, dar pe parcursul a maximum două zile toate problemele legate de conectare vor fi înlăturate.

Vasile Tarlev a dispus crearea unui grup de lucru sub conducerea ministerului industriei şi infrastructurii, care se va deplasa la faţa locului în cele mai afectate zone ale ţării, pentru a se informa de starea de lucruri şi de a mobiliza toate forţele, în restabilirea bunei funcţionări a sistemului energetic. În timp de o oră va fi elaborat un plan de acţiuni de restabilire a reţelelor electrice – în primul rând a celor de tensiune înaltă, iar apoi de tensiune medie şi joasă, astfel încât în termene record să fie restabilită aprovizionarea normală cu energie electrică a tuturor consumatorilor din ţară.
 
Referindu-se la starea drumurilor, Premierul a salutat faptul că toate serviciile de curăţare a drumurilor au reacţionat promt şi astăzi toate traseele naţionale funcţionează în regim normal. Totodată Premierul a dispus Ministerului Transportrului şi Gospodăriei Drumurilor în comun cu factorii de decizie să acorde sprijinul necesar organelor publice locale în vederea creării accesului la trafic şi pe drumurile rurale.

Ministerul Afacerilor Interne în special Departamentul Situaţii Excepţionale, comisariatele şi poliţia rutieră vor elabora şi prezenta un mecanism mai eficient de conlucrare cu ministerul drumurilor în asemenea situaţii.
 
Ministerul Dezvoltării Informaţionale şi directorul general al „Moldtelecom”, Gheorghe Ursachi vor efectua o inspectare profundă a tuturor staţiilor de telefonie, inclusiv locale şi vor elabora un plan de acţiuni eficiente de asigurare a unui grad mai înalt de responsabilitate a structurilor din subordine şi activitate a staţiunilor în situaţii de criză.

Vasile Tarlev a cerut o conlucrare eficientă din partea tuturor organelor responsabile, efectuarea unei analize a situaţiei create şi formularea unor propuneri de elaborare a unui mecanism mai performant de reacţie şi conlucrare în situaţii de criză.

În altă ordine de idei Şeful Executivului a atenţionat asupra necesităţii efectuării unui control strict a valorificării surselor financiare. „Este inadmisibil permiterea unor abuzuri în valorificarea nejustificată a banilor şi materialelor”, a concluzionat Vasile Tarlev.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.