Circa 18% din familiile din Moldova au depus actele pentru obţinerea paşaportului roman

Moldova.ORG — 17,9% din familiile din Moldova au depus actele pentru obţinerea paşaportului roman, se arată în «Barometrul de Opinie – 2006», realizat de către Centrul de Sociologie a Comunităţilor şi Studii de Gen (CSCSG), la comanda Institutului de Politici Publice.

38,3% dintre familii au depus cerere pentru obţinerea cetăţeniei române pentru un membru al familiei, 36,9% – pentru doi, 11,7% – pentru trei, 8,7% – patru, 1,5% – pentru cinci şi tot atâtea pentru şase membri.

Mai mult de 84% dintre respondenţi au spus că membrii familiei lor nu posedă paşaport românesc, 10,4% au spus că posedă, iar 2,5% nu ştiu sau nu au dat răspuns. Din cei care au răspuns afirmativ, 66,4% susţin că au un membru al familiei cetăţean al Românei, 24,4% – doi membri, 5,9% – trei, 1,7% – patru, iar 1,6% – cinci membri.

41% dintre cei chestionaţi au spus că introducerea vizelor pentru România îi va afecta într-o măsură foarte mică, 19,4% – în măsură mică, 19% – în mare măsură, iar 16%- în foarte mare măsură. Cca 73% din populaţia Moldovei nu a călătorit deloc în România, în 2006, 5,6% au fost mai mult de 3 ori, 7,3% – de 2-3 ori, iar 11,4% – o singură dată.

Sondajul a fost efectuat în perioada 25 martie – 8 aprilie 2006, pe un eşantion de 1506 persoane din 99 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene), eroarea maxima de eşantionare fiind de ± 2.6%.

In alta ordine de idei, in cadruil unei conferinţe organizată în preajma Zilei Naţionale a României Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în R. Moldova, Filip Teodorescu, a atras atenţia asupra unei probleme importante ce apare în relaţiilor bilaterale odată cu aderarea României la UE – cea legată de regimul vizelor.

Regula de bază pentru cetăţenii R. Moldova este viza pe un an, cu intrări nelimitate în România. „Modalităţile în care vor fi acordate acestea vor asigura posibilitatea ca cetăţenii moldoveni, care doresc să călătorească în România, să aibă cât mai puţine dificultăţi administrative”, a menţionat Filip Teodorescu.

Oficialul roman a declarat că Tratatul privind regimul de vize prevede maximum de facilităţi, permise de cerinţele Schengen. Este un sistem de vize simplu şi foarte flexibil, în regim de gratuitate totală. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României vor răspunde solicitărilor de vize de scurtă şedere, formulate de cetăţenii R. Moldova, într-un termen de două-cinci zile lucrătoare, de la data depunerii acestora şi a documentelor aferente.

“Autorităţile române implementează un proces de programare on-line în condiţii cât mai favorabile. Depunerea cererilor de viză va fi posibilă doar prin Internet, modalitate civilizată pentru evitarea cozilor”, a menţionat Teodorescu.

Partea română a transmis solicitările oficiale autorităţilor moldovene pentru deschiderea a două consulate, la Bălţi şi Cahul. Deocamdată, este în aşteptarea răspunsului. „Suntem pregătiţi să facem întregul efort material şi de organizare astfel, încât cele două consulate să poată să funcţioneze, cât mai repede”, a mai spus Filip Teodorescu. // MOLDOVA.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.