Cine a beneficiat de amnistie: un fost procuror-șef, un avocat, infractori, interlopi şi chiar violatori// RISE

Materia primă a venit de la Guvern. Deputații au tras de text până l-au făcut lege. Au numit-o #amnistia. Apoi s-a format coadă. Libertate, gratis!

În primele rânduri s-au îmbulzit: un judecător, un procuror-șef, un polițist călău din „Dosarul 7 aprilie”, un gardian, un avocat, infractori în devenire, interlopi cu vechime, violatori și proxeneți de minore, iar lista nu are sfârșit. Încă se stă la coadă.

E rândul gulerelor albe.Fostul Procuror General Interimar, Andrei Pântea, se numără printre beneficiari. RISE Moldova a aflat că acest procuror, judecat penal pentru că a reformat Procuratura în favoarea unei autorități criminale, și-a semnat cererea de amnistie la data când legea nici nu exista.

Procurorii Anticorupție l-au prins și l-au scăpat de închisoare pe primarul șpăgar de la Rădulenii Vechi. Un pas în față l-a făcut și Ilan Șor, primarul „Miliardului dispărut”. „Fabricat în Parlament” este un proiect de investigație. Timp de un an, RISE Moldova a urmărit #amnistia, răspândită cu viteză în lumea penalilor.

CUM S-A DAT LEGEA?

18 februarie 2016. Cinci deputați socialiști înregistrează în Parlament „Proiectul legii privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXV-a de la adoptarea Declarației de Independență a Republicii Moldova”. Motivul de bază declarat este „tendința negativă de creștere a numărului deținuților”.

11 iulie 2016. Guvernul Filip înregistrează la Parlament un alt proiect de lege privind amnistia, cu numărul și textul diferit decât cel al socialiștilor, însă cu o denumire asemănătoare. Prim-ministrul Pavel Filip roagă Parlamentul să examineze proiectul „în mod prioritar”.

21 iulie 2016. În mod prioritar, peste 10 zile, deputații discută ambele proiecte de lege și decid aprobarea lor în prima lectură. Deputata democrată Raisa Apolschii a propus în plen, pentru lectura a doua, ca proiectul de lege al deputaților socialiști să fie comasat cu cel al Guvernului – care va fi de bază.

29 iulie 2016. Ultima ședință a Parlamentului din sesiunea de primăvară. Fără multe discuții și dezbateri, proiectul de lege al Guvernului este votat în lectură finală de 83 de deputați. Parlamentarii pleacă în vacanță.

9 septembrie 2016. Legea intră în vigoare. Documentul prevede că în anumite condiții, amnistia poate fi aplicată în cazul deținuților aflați după gratii, dar și atunci când procesul penal se află pe masa procurorului și a judecătorului – persoanele eligibile sunt acelea care au săvârșit infracțiunea până la intrarea legii în vigoare.

BENEFICIARII

Procurorul amnistiat de judecător

Andrei Pântea a lucrat aproape 20 de ani în Procuratură.

În ianuarie 2013, funcția de Prim-adjunct al Procurorului General, pe care o deținea, și demisia fostului Procuror General, Valeriu Zubco, l-a catapultat pe Pântea direct în vârful instituției, în funcția de șef interimar al Procuraturii.

Acolo nu a stat mult. Aproape trei luni, timp în care a reușit să reorganizeze Procuratura, prin crearea Secției control și investigare a infracțiunilor de criminalitate organizată.

Prin această secție nou-creată, Pântea a dispus ca dosarul penal al autorității criminale Grigore Caramalac, alias „Bulgaru” – cu profilul activ pe Interpol, să fie transmis autorităților din Federația Rusă.

În 2015, procurorii ruși au clasat dosarul lui Caramalac, iar Pântea și-a depus demisia „în legătură cu plecarea onorată din funcție”.

În august 2016, în timp ce Pântea se afla în orașul turistic Antalya (Turcia), procurorii moldoveni i-au deschis dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, în cazul Caramalac.

Întors la Chișinău, Pântea a fost surprins în cadrul unei întâlniri private cu fostul Procuror General, Corneliu Gurin.

În octombrie 2016, Pântea a fost arestat. O lună mai târziu, procurorii Anticorupție au transmis dosarul în instanța de judecată. Învinuirea – „depășirea atribuțiilor de serviciu”, infracțiune incompatibilă cu Legea amnistiei.

Însă, pe 4 ianuarie 2017, procurorii Anticorupție îi modifică învinuirea lui Pântea din „depășirea atribuțiilor de serviciu” în „amestecul în înfăptuirea justiției şi în urmărirea penală” – infracțiune pentru care Pântea, deja, putea fi amnistiat. Doar că, pentru încetarea procesului penal, mai era nevoie de acordul său în scris.

Textul integral al investigaţiei RISE Moldova poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.