Connect with us

Publicat

pe

Oamenii legii au destructurat un grup criminal organizat, implicat în comercializarea drogurilor în regiunile de sud a țării și anume în orașul Cahul, satul Crihana Veche, raioanele Cahul, Taraclia și alte localități.

Ca urmare a mai multor percheziții, la domiciliile persoanelor suspecte, au fost confiscate aproximativ 3 kg de droguri, în special paie de mac, marijuana și metadona, ș.a..

Totodată, au fost depistate și confiscate instalații utilizate la prelucrarea drogurilor, consumarea lor, dar și mijloace speciale de comunicare, utilizate la comiterea infracțiunii.

În total, au fost identificați și reținuți 5 membri a grupării criminale cu vârsta cuprinsă între 35-60 de ani, cărora le-au fost aplicate măsuri preventive sub forma de arest.

Persoanelor reținute riscă pedepse sub forma de închisoare pe un termen de până la 15 ani.

Gruparea criminală a fost documentată timp de aproape cinci luni. Ofițerii din cadrul  INI și procurorii PCCOCS oficiul Sud, întreprind măsuri speciale pentru identificarea și altor membri ai grupării criminale.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Senator american: SUA trebuie să susțină statele din Europa de Est în războiul declanșat de Rusia

Publicat

pe

De către

Statele Unite trebuie să susțină statele din Europa de Est, Ucraina și Moldova, care sunt în prima linie în războiul hibrid declanșat de Rusia. Declarația a fost făcută de către congresmanul Will Hurd, membru al Comitetului Camerei Reprezentanților pentru Securitate Internă, la prezentarea raportului ”Atacul asimetric al lui Putin asupra democrației în Rusia și Europa: implicări pentru securitatea națională a SUA”, elaborat de German Marshal Fund din SUA.

”Trebuie să susţinem ţările care sunt în prima linie deoarece ceea ce se va întâmpla acolo se va petrece şi în alte ţări, Moldova de exemplu, este un bun exemplu. Faptul că Rusia a reuşit să se infiltreze în anumite provincii, să susţină candidaţi care au militat pentru separarea de Moldova… O să fie alegeri acolo în câteva luni. Şi acolo va fi acelaşi gen de presiune pe care l-am văzut şi în Statele Unite. Dar în Moldova sunt şi alţi factori, cum ar fi: influenţa banilor, a energiei. De aceea sunt încântat de ideea de a vinde energie în Europa de Est. Pentru că europenii cumpără ori de la noi, ori de la Putin. Putin are bani din vânzarea de petrol, dar pune presiune politică prin intermediul gazului natural. Şi dacă reuşim să rupem acest cerc, atunci influenţa sa în Europa de est va fi mai mică şi vom vedea că ţările de acolo vor fi mai puţin influenţate”, a spus Will Hurd.

Congresmanul a mai adăugat că unul dintre lucrurile pe care le-a observat în recentele sale vizite în Europa de est este că, cu cât eşti mai aproape de Rusia, cu atât e mai puţin probabil să le crezi inepţiile. Subiectul războiului hibrid al Rusiei despre Moldova a fost discutat, recent, de către Will Hurd cu președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, la Washington.

Unul dintre autorii raportului prezentat, senatorul Ben Cardin, a precizat că guvernul Federaţiei Ruse e angajat în atacuri continue împotriva instituţiilor democratice, asupra valorilor universale şi asupra domniei legii, atât în Rusia cât şi peste hotare. ”Preşedintele Vladimir Putin dispune pentru aceste atacuri de un arsenal asimetric – atacuri cibernetice, dezinformare, sprijin pentru grupurile politice din Franța, folosirea resurselor energetice în calitate de arme, crima organizată, corupţia şi agresiunea militară.

Citește mai departe

Diverse

Jurnalista rusă expulzată din Letonia a realizat un reportaj despre Moldova în care vorbește doar despre sărăcie

Publicat

pe

De către

Jurnalista rusă Olga Kurlaeva, expulzată astăzi din Letonia fiind calificată drept o amenițare la adresa securității naționale, a fost în vara anului 2017 și în Republica Moldova, unde a realizat un material propagandistic despre statul nostru, arată Deschide.md.

Într-un reportaj special al Vesti.ru, Kurlaeva prezintă statul Republica Moldova drept unul cuprins de sărăcie, degradare și fără perspective de viitor.

Jurnalista rusă formează peisajul actual din Republica Moldova în baza unor imagini de la o piață second-hand din Chișinău, precum și în baza declarațiilor oamenilor care vând vechituri acolo (toți vorbitori de limba rusă). Aceasta vrea să creeze impresia că unicul venit pe care îl mai pot dobândi moldovenii este cel din vânzarea lucrurilor agonisite de o viață.

Citește mai departe

Cultură

Scrisoare din partea echipei Ignite Chisinau: „Păstrează-ți spiritul viu, prietene”

Publicat

pe

De către

Dragă prietene,

ceea ce vreau să-ți spun acum, n-o să găsești în nicio carte.

M-am născut aici, într-un loc între două râuri, mai jos de munți și mai sus de mare, deasupra unui pământ și dedesubt la un soare. Pământul meu e deal și vale. Deseori, când apuc nițel timp liber, îmi place să urc pe o colină de unde pot vedea cum umbra norilor se întinde încet peste nemărginita verdeață a câmpurilor. De colo se văd și satele noastre, cu casele zglobii construite cu trudă de om, dar nu cu macarale cum se deprinde acum pe la orașe. Să vezi curțile noastre, acoperite de viță-de-vie, să te odihnești puțin pe pragul din fața ușii, înconjurat de o grămadă de pui aurii și să înțelegi că mai liniște ca la noi nu există.

M-am născut printre oameni simpli. Nu o să-i auzi încurcându-se în filozofii, mai degrabă vor povesti sincer despre viețile lor, vor vorbi despre trecut, ici-colo despre câtă sare se pune la brânza din Nord și cum se fac sarmale mici de un deget la Trușeni, despre politicienii deocheați, vor arunca câte o anecdotă piperată și vor anina vreun sughiț de la o rudă ori prieten care nu este alături de ei atunci când dau să închine un păhărel de sănătate. Ceea ce este frumos în ei, accesibil ca solnița pe masă, este însuflețirea lor inconfundabilă: vigoarea cu care muncesc, energia cu care își întâlnesc oaspeții și îi așază la masă, grija înalt expusă despre ce o să creadă vecinii și flerul, ah, flerul!

Ochii oamenilor noștri ard ca un foc în umbra zilei și, parcă, ar vrea să îți spună: „Păstrează-ți spiritul viu, prietene! Spiritul e moștenirea noastră culturală, puterea cu care privim cerul și talismanul pe care-l purtăm cu mândrie în noi”.

În 2018, el ne va aduna într-o prezență absolută a tot ceea ce este autentic, a tot ceea ce este omul simplu din Moldova.

Te aștept,

Să vii liber și să aduci o bucățică de fericire cu tine.

Ignite Chisinau va avea loc pe 9 februarie, ora 19:00, în incinta Tekwill. Participarea la eveniment se realizează pe baza unui bilet achiziționat în prealabil aici. Pentru mai multe informații, vizitează pagina de Facebook a evenimentului.

– – – –

Ignite se desfășoară în mai multe orașe ale lumii. Specificul său constă în prezentări dinamice și atent cronometrate, punând la dispoziția vorbitorilor 20 de slide-uri care se schimbă la intervale de 15 secunde. Provocarea constă în faptul că fiecare prezentare nu durează nici mai mult, nici mai puțin decât 5 minute.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Diverse1 minut în urmă

Cinci traficanți de droguri, reținuți. Au fost ridicate trei kilograme de droguri// VIDEO

Gruparea criminală a fost documentată timp de aproape cinci luni.

Externe13 minute în urmă

Într-o localitate din România curge apă minerală la robinet, dar locuitorii sunt nemulțumiți

Apă minerală la robinet. Nu o beau doar oamenii, ci și animalele din Pogăneşti, judeţul Timiş. Oamenii spun că apa...

Opinii52 de minute în urmă

Epoca remiterilor, pe sfârșite. Ioniță: Trebuie asigurate veniturile din interiorul țării

Transferurile de bani ale moldovenilor care muncesc peste hotare, chiar dacă rămân la un nivel destul de înalt, nu mai...

Social2 ore în urmă

Ar fi extorcat 5 000 euro pentru a aranja o sentință de achitare. Acum riscă până la 6 ani de închisoare

Un locuitor al capitalei a fost reținut de ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii anticorupție în după-amiaza zilei de...

Social3 ore în urmă

Incendiu la un restaurant din capitală. Doi bărbați s-au ales cu arsuri pe mâini// VIDEO

Incendiu în capitală. Un restaurant din sectorul Râșcani al capitalei, de pe strada Kiev, a fost cuprins ieri seara de...

Social14 ore în urmă

Cererea lui Dorin Chirtoacă de a merge la Strasbourg a fost respinsă

Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, a solicitat instanței de judecată să i se permită să meargă la Strasbourg pentru...

Externe15 ore în urmă

În Thailanda a fost reținut un fost șef Yakuza, căutat 15 ani de poliție. A fost recunoscut după ce a devenit viral pe Facebook

Poliția japoneză a arestat un șef al mafiei Yakuza, care a fugit de justiție timp de 15 ani, după ce...

Advertisement

Opinii