Cinci scannere mobile ale Serviciului Vamal au fost repuse în funcțiune cu asistența SUA

Cinci scanere mobile ale Serviciului Vamal au fost repuse astăzi în funcțiune, după ce au fost reutilate cu suportul SUA. Asistența tehnică oferită de Guvernul SUA se cifrează la 1,3 milioane dolari – costul părților componente pentru cele cinci echipamente de scanare.

Eficiența aplicării echipamentelor de scanare în cadrul controlului vamal este demonstrată și de datele statistice deținute.

Astfel, în perioada anului 2016 și primele 11 luni ale anului current, având funcționale doar două echipamente de scanare (posturile vamale Giurgiulești și Leușeni), Serviciul Vamal a prevenit 168 de tentative de trecere peste frontiera vamală a diferitor tipuri de bunuri de larg consum nedeclarate sau de contrabandă, în valoare totală de  aproximativ 5,3 mln lei.

Livrarea și substituirea/instalarea părților componente pentru scanerele mobile au fost realizate în cadrul Programului EXBS, finanțat de Guvernul SUA. Implementarea respectivului program este efectuată în baza Acordului interguvernamental între SUA și Republica Moldova cu privire la cooperarea în vederea facilitării acordării asistenței, semnat la Chișinău în data de 21 martie 1994.

Tot în cadrul aceluiași program, angajații Serviciului Vamal au fost instruiți în domeniul citirii imaginilor X-Ray, generate de softul electronic SIMFOX, care permite simularea cazurilor de depistare a obiectelor tăinuite de la controlul vamal.

Softul electronic de instruire SIMFOX a fost donat Serviciului Vamal de către Ambasada SUA în Moldova, sub egida căreia au fost organizate numeroase sesiuni de instruire privind detectarea armelor convenționale și de distrugere în masă, precum și a altor mărfuri de contrabandă sau cu dublă destinație.

Directorul Serviciului Vamal Vitalie Vrabie a menţionat că provocările aferente acestui domeniu determină autoritatea să depună eforturi susținute în eficientizarea activității antifraudă. “Ne bucurăm să beneficiem în continuare și de susținerea partenerilor de dezvoltare, deoarece, de cele mai multe ori, anume această asistență accelerează implementarea celor mai novatoare practici și instrumente de securizare”, a spus Vitalie Vrabie.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit a menționat că: ” Prelungirea perioadei de exploatare a scanerelor mobile cu raze X ale Serviciului Vamal este un exemplu excelent de parteneriat cu Republica Moldova pentru securizarea frontierei, prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă și facilitarea comerțului.”

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.