Cinci plaje din Dalmația pe care merită să le vizitezi în 2018 — Moldova.org
Connect with us

Diverse

Cinci plaje din Dalmația pe care merită să le vizitezi în 2018

Publicat

pe

Croația este o destinație nouă pentru turiștii moldoveni, însă popularitatea plajelor de pe litoralul croat crește de la an la an. Industria turismului a exploadat odată cu aderarea țării la Uniunea Europeană, iar în 2018 plajele din Croația sunt pregătite mai mult ca niciodată să găzduiasă turiști cu diverse preferențe și buget.

Fie că îți planifici o călătorie cu gașca sau îți dorești o vacanță liniștită alături de partenerul tău, Croația este destinația perfectă. Croația are peste o mie de insule pitorești, orașe medievale, plaje uimitoare, golfuri romantice și ascunse, iar odată ajuns acolo vei putea alege activitățile care sunt mai aproape de sufletul tău.

Am încercat să facem un top al celor mai frumoase plaje de pe litoralul croat pentru a vă ușura căutările de vacanță, dar și să vă vor transpune imaginar în aceste zile de februarie pe una dintre plajele cu apă limpede și vederi spectaculoase.

Plaja Velika din Omis

Orașul Omis, situat la 21 km de Split are mai multe plaje care bucură ochii turiștilor, însă cea mai adorată de vizitatori rămâne a fi plaja Velika. De asemenea, plaja Velika este considerată una dintre cele mai frumoase plaje cu nisip din Croația.

Pentru că este poziționată în imediata apropiere de gura râului Cetina apa este de adâncime mică, ceea ce o face ideală pentru familii cu copii mici și nu doar. Este o plajă nisipoasă, numai bună pentru jocuri în apă. Un alt avantaj este distanța mică de centrul orașului, ceea ce vă va ajuta să combinați mai multe activități și excursii.

Bacvice

Bacvice este una dintre cele mai cunoscute plaje din orașul Split, un oraș Soare în adevăratul sens al cuvântului pentru că se poate lăuda cu 2700 de ore de soare anual. Numele Bacvice îl poartă și cartierul unde este poziționată plaja.

Golful Bacvice are o lungime de 600 m, iar partea de nisip este de 180 metri. Restul golfului este o pasarelă pavată.  Se află la cinci minute de oraş. Înconjurată de cafenele, baruri şi restaurante, Bacvice este locul unde localnicii şi vizitatorii mănâncă supe uşoare de stridii şi paste cu fructe de mare.

Această plajă a fost, de asemenea, distinsă cu steagul albastru.

Zlatni Rat

Să trecem la Brac, cea mai mare insulă din arhipeleagul Split. Ritmul de dezvoltare intens al țării face ca Brac să se transforme într-o suburbie a orașului Split, fiind conectată excelent pe cale maritimă.

Cea mai importantă atracție turistică a insulei este plaja Zlatni Rat, o destinație de vis pentru amatorii de surfing. Forma plajei se modifică în funcție de curenți și de vântul dominant, ceea ce va aduce și mai mult mister în vacanța ta acolo. Priveliștea este una de vis și vei avea în față exact imaginile celebre pe care le-ai văzut în reviste de turism atunci când se vorbea despre Croația.

Makarska

Riviera Makarska este impresionantă! Palmierii, apa cristalină, asortsate frumos cu cafenele chic îți vor face vacanța perfectă.

Plaja Makarska este potrivită familiilor cu copii, cât și aventuroșilor care vor dori să încerce activități acvatice. Este o plajă pietroasă cu apă care are o nuanță albastră și pură.

Ca bonus vei avea în față priveliștea muntelui Biokovo, cel mai înalt munte din Dalmația.

Punta rata

Această plajă a fost numită de experți, în repetate rânduri, una dintre cele mai frumoase plaje de prundiș din lume, fiind situată pe un promontoriu acoperit cu pini.

Este o plajă cu pietriș, însă dispune și de o porțiune acoperită de nisip la intrarea în mare – perfectă pentru copii. Pinii din apropierea plajei vă vor oferi umbră chiar și în cea mai aridă perioadă a zilei.

Sperăm că v-am trezit pofta de călătorii și dorința de a vizita Croația. Nu uitați că planificarea vacanței cu câteva luni înint vă va ajuta să găsiți cele mai bune opțiuni de cazare, dar și vă va ajuta să salvați ceva bani.

Călătorie frumoasă vă dorim și vă așteptăm cu impresii post vacanță în comentarii!

Citește mai departe

Diverse

Campania “Copil şcolarizat – copil protejat”: Poliţiştii au pornit în țară pentru a împărți bunuri colectate, destinate copiilor din familii defavorizate

Publicat

pe

De către

Inspectoratul General al Poliției, în comun cu Asociaţia ”Bunicii Grijulii”, Mitropolia Moldovei, Clubul de sport “Terra Valahia”, Asociața Femeilor din Poliție și alti parteneri derulează campania “Copil şcolarizat – copil protejat”.

Mai multe echipaje ale poliţiei au pornit în țară pentru a împărți bunurile colectate în cadrul acestei campanii.

Campania națională “Copil şcolarizat – copil protejat” , inițiată de IGP are drept scop școlarizarea a 1900 de copii cu risc de abandon școlar și diminuarea criminalității juvenile din toate raioanele țării.

Anterior, şeful Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pînzari, a publicat un clip video pe pagina sa de Facebook, în care îi îndeamnă pe toţi primarii din ţară să inscripționeze mesaje de prevenire pe trecerile de pietoni, în preajma începerii noului an şcolar.

„Se apropie noul an şcolar iată de ce noi părinţii inclusiv profesorii, poliţişti, reprezentanţii ai autorităţilor publice locale trebuie să asigurăm siguranţa copiilor noştri la începutul anului şcolar. Iată de ce am hotărât să lansez această provocare către toţi primarii din localităţile Republicii Moldova”, se conţine în mesajul lui Alexandru Pînzari

Citește mai departe

Diverse

Exponenţii Diasporei, mesaj pentru moldoveni: Nu întreba ce a făcut ţara pentru tine, întreabă ce faci tu pentru ea! Doar uniţi şi împreună reuşim!

Publicat

pe

De către

. Este mesajul transmis de Victoria Dunford, dondator al MAD-Aid, organizație de caritate din Marea Britanie, postat pe Facebook, cu ocazia Congresului Diasporei, organizat astăzi la Chişinău de Biroul Relații cu Diaspora.

“Nu întreba ce a făcut ţara pentru tine, întreabă ce faci tu pentru ea! Este un principiu după care MAD-Aid se conduce deja de 6 ani”, a mai scris Victoria Dunford. În cadrul reuniuni de astăzi, membrii Diasporei au abordat problemele cu care se confruntă, cum ar fi lipsa consulatelor în unele oraşe.

“Nu vom uita niciodată aportul dumneavoastră la dezvoltarea ţării. Tocmai de aceea, ceea ce îşi propune, astăzi, Guvernul Republicii Moldova, în obiectivul său strategic cel mai important este integrarea în comunitatea ţărilor europene, prin crearea unor condiţii de muncă, de viaţă, de dezvoltare spirituală egale cu ale cetăţenilor europeni”, a declarat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, prezentă la congress.

Citește mai departe

Diverse

Statistici: Evoluția salariului profesorilor din 2012 până în 2018

Publicat

pe

De către

Un grup de profesori din R. Moldova a inițiat o petiție prin care cer Guvernului o majorare de cel puțin 50% a salariilor cadrelor didactice și o dublare a retribuțiilor pentru personalul auxiliar din școli și grădinițe. Aceștia au anunțat că vor depune petiția la Guvern pe 5 septembrie curent și vor aștepta răspuns până în luna octombrie.

Printr-o simplă coincidență, în aceeași zi, Maia Sandu a postat pe pagina sa de Facebook o promisiune că atunci când va veni la guvernare, va crește salariile profesorilor cu exact 50%. Într-un material publicat pe Ziarul Național,  se arată cifrele salariilor pentru cadrele didactice din parioada anilor 2012 până în 2018.

Astfel, în anul 2012, salariul mediu în sistemul educației era de 3 024 de lei, în timp ce salariul mediu pe economie era de 3 477 de lei. Un profesor primea în medie în acel an 3 418 lei sau din salariul mediu pe economie.

În anii următori, când Ministerul Educației era condus de Maia Sandu, puterea salariului unui profesor a scăzut până la 89,9% din valoarea salariului mediu pe economie în 2014, deși au fost și atunci majorări ale retribuției.

Astfel, dacă în 2012 salariul mediu al unui profesor era de 3 418 lei, în 2013 acesta era de 3 402 lei, în 2014 – 3 751, 2015 – 4 330 de lei, 2016 – 4 669, 2017 – 4 957 de lei, iar în 2018 – 5 572 de lei.

După indexarea cu 8% a salariilor profesorilor, aprobată de Guvernul lui Pavel Filip și care va fi aplicată începând cu 1 septembrie curent, retribuțiile în domeniu vor crește în medie cu 417 lei.

De exemplu, salariul cadrelor didactice cu gradul didactic II crește în medie cu 391,2 lei. Indexarea se aplică în funcție de vechimea în muncă și pornește de la 368,2 lei, ajungând până la 420,8 lei pentru cei cu stagiu mare.

Pentru gradul didactic I, indexarea medie este de 417,5 lei, aceasta pornind de la 394,5 lei și ajungând la 447,1 lei. Pentru gradul didactic superior, indexarea medie este 442,8 lei, adică de la 420,8 până la 473,4 lei, pentru cei cu stagiu mare.

Citește mai departe