Cinci persoane, învinuite de însuşirea bunurilor Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie, trimise în judecată

Procuratura Anticorupţie a finalizat şi expediat în judecată cauza penală în privinţa a cinci persoane, învinuite de însuşirea bunurilor Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie, falsificând probe în procesul civil.

Potrivit actului de învinuire, pe parcursul anilor 2012 – 2016, învinuiţii, printre care şi fostul jurist al Colegiului, ar fi încercat să intre în posesia a 5 bunuri imobile, ce aparţineau CNVVC, folosind decizii de judecată false.

Pentru a intra în posesia bunurilor, inculpaţii ar fi invocat existenţa contractelor de vânzare-cumpărare, încheiate în anii 90 cu conducerea Colegiului, prin care bunurile instituţiei treceau în proprietatea persoanelor interpuse.

Ulterior, pretinșii proprietari ai bunurilor, care erau persoane interpuse, în baza contractelor menţionate, se adresau cu cereri de chemare în instanţa de judecată, prezentând probe false pentru a induce în eroare instanţa de judecată și a obţine o hotărâre judecătorească favorabilă.

De menţionat, că instanţa de judecată a fost indusă în eroare datorită unei înţelegeri prealabile dintre reclamanţi – pretinșii proprietari ai bunurilor, care prezentau probe false și prezentau un contract inexistent și pârât – reprezentantul CNVVC, care recunoștea pretenţiile reclamanţilor. După obţinerea hotărârilor judecătorești, pronunţate în baza probelor false, inculpaţii au înregistrat dreptul de proprietate asupra bunurilor CNVVC la Oficiul Cadastral Teritorial Chişinău.

În concret, este vorba despre o clădire administrativă, o farmacie, un laborator, un modul de păstrare a produselor alimentare, o şură, dar şi 12 hectare de teren.

În total, suma bunurilor adjudecate de inculpaţi depăşeşte câteva milioane de lei. În urma acţiunilor de urmărire penală, s-a stabilit că toate documentele la care făceau referire inculpaţii sunt false, începând cu contractele de vânzare-cumpărare până la actele de predare primire și dispoziţii de plată de încasarea sumelor conform contractelor de vânzare cumpărare.

Procurorii au autorizat aplicarea sechestrului asupra bunurilor, care au fost obiectul acţiunilor de însușire și au înaintat în cadrul urmăririi penale acţiuni civile privind anularea hotărârile judecătorești prin care s-a dispus recunoașterea dreptului de proprietate asupra bunurilor CNVVC.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari şi falsificarea probelor în procesul civil, inculpaţii riscă până la 15 ani de închisoare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.