Cinci membri noi la Consiliul Superior al Procurorilor

Adunarea Generală a Procurorilor (AGP) a ales, astăzi, în baza votului secret, direct şi liber exprimat, cinci membri noi în componenţa Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Din numărul celor 632 de procurori în funcţie, la şedinţa de astăzi a AGP au fost prezenţi 573 de procurori, iar candidaţii care au acumulat cele mai multe voturi pentru a accede în componenţa CSP sunt:

  • Inga Furtună – procuror în Secţia combatere tortură în cadrul Direcţiei urmărire penală şi criminalistică a Procuraturii Generale (473 voturi);
  • Andrei Roşca – procurorul-şef al Procuraturii Rezina (411 voturi);
  • Adrian Bordianu – procuror-şef al Procuraturii Criuleni (377 voturi);
  • Angela Motuzoc – adjunctul-interimar al procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău (331 voturi);
  • Constantin Şuşu – procuror în Procuratura Sângerei (297 voturi).

Alegerile s-au desfăşurat în mod transparent, în prezenţa presei, a observatorilor din cadrul Proiectului Delegaţiei Uniunii Europene, precum şi a tuturor procurorilor şi a candidaţilor înaintaţi şi susţinuţi de structurile procuraturii de diferit nivel.

Rezultatele finale ale alegerilor au fost aprobate şi validate prin hotărîrea Adunării Generale a Procurorilor.

Potrivit noii Legi cu privire la Procuratură, mandatul membrilor aleşi ai CSP este de 4 ani, iar aceeaşi persoană nu poate deţine funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor două mandate consecutiv. De asemenea, procurorii aleşi în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, se detaşează din funcţie pe durata exercitării mandatului, iar perioada de activitate în calitate de membru CSP se include în stagiul profesional de procuror.

Mandatul noului Consiliu Superior al Procurorilor va începe imediat după expirarea, pe 19 decembrie 2017, a mandatului actualului CSP.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.