Cifrele îl contrazic pe Igor Dodon. Cinci cei mai importanţi donatori ai Moldovei în 2016

Preşedintele Igor Dodon, care a participat sâmbătă la controversatele evenimente de la Comrat prilejuite de „ziua creării Găgăuziei”, a spus într-un discurs că „cei mai apropiați prieteni ai Găgăuziei, dar și ai Republicii Moldova, sunt Rusia și Turcia”. Statistica privind asistenţa externă acordată Republicii Moldova în 2016 îl contrazice însă pe preşedintele Dodon.

Astfel, Radio Europa Liberă precizează cu referire la un raport dat publicităţii de Cancelaria de Stat de la Chișinău că cei mai importanţi cinci donatori ai Republicii Moldova în 2016 au fost UE, Banca Mondială, Agenţiile ONU, România şi America.

Aceşti cinci parteneri de dezvoltare au oferit 76 la sută din asistenţa de care a beneficiat Republica Moldova în 2016, restul 24 la sută din ajutoare au fost oferite de alţi 11 donatori, printre ei Suedia, Germania, Austria, Cehia, Japonia.

Nici Rusia, nici Turcia nu figurează în topul celor 16 mari donator.

Din acelaşi raport se vede clar că în regiunea sudică au fost finanţate un total de 68 de proiecte, cele mai multe în sănătate şi dezvoltarea infrastructurii de apă şi canalizare. Fiecare din aceste domenii au fost sprijinite financiar cu câte 47 şi, respectiv, 48 milioane de euro. Alte 43 de milioane de euro au cheltuit donatorii occidentali pentru proiecte de dezvoltare a administraţiei şi a societăţii civile din regiune.

Acel raport a mai relevat faptul că România a oferit Găgăuziei în perioada 2011-2015 chiar mai mulți bani decât Turcia, suma investită de Bucureşti fiind de peste 9 milioane de lei, faţă de 6,51 milioane de lei, primiţi de regiune prin Agenția Turcească TIKA, care de altfel se afla pe ultimul loc în clasamentul surselor de investiții.

Despre ajutorul primit de Automonia Găgăuză din partea Federaţiei Ruse, date sigure nu există, dar se ştie că Rusia a oferit pe parcursul anilor ajutor umanitar găgăuzilor prin completarea rezervelor materiale cu cereale și motorină, scrie Radio Europa Liberă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.