Chisinaul va participa la forumul comunitatii optiunii democratice

Forumul de constituire al Comunitatii optiunii democratice a statelor din regiunea marilor Baltica, Neagra si Caspica se va desfasura in perioada 1-2 decembrie la Kiev. La ultima zi de lucrari a forului in capitala ucraineana va sosi Presedintele Vladimir Voronin.

La aceasta initiativa regionala participa reprezentanti ai Georgiei, Moldovei, Ucrainei, Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Rominiei, Macedoniei si Sloveniei.

Participarea la forum a fost confirmata de reprezentantii a 15 state, inclusiv noua la nivel de presedinti. Au anuntat despre participarea la reuniune presedintii Rominiei, Estoniei, Georgiei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei, Republicii Moldova, Sloveniei si Ucrainei. in finalul reuniunii presedintii urmeaza sa semneze o declaratie comuna.

La reuniune vor fi prezenti si secretarii generali ai OSCE, Consiliului Europei si OCEMN. De asemenea, vor participa reprezentanti ai ONU, UE si NATO.

Potrivit agentiei romine Mediafax, Traian Basescu va rosti un discurs in plenul Forumului asupra responsabilitatilor ce revin Rominiei in calitate de stat membru al NATO si viitor membru al UE in ceea ce priveste asigurarea stabilitatii regionale si sprijinirea eforturilor statelor din zona pontico-caspica in directia consolidarii democratiei. Presedintele Basescu va lansa, de asemenea, conceptul Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat, care presupune o cooperare neinstututionalizata intre statele din regiune.

Forul se va desfasura in doua etape. La 1 decembrie in capitala ucraineana urmeaza sa soseasca reprezentanti ai societatii civile din statele membre, iar a doua zi, la 2 decembrie, se va desfasura partea oficiala a reuniunii cu participarea presedintilor statelor nominalizate.

Potrivit MAE ucreainean, aceasta este doar primul pas in crearea organizatiei. Urmatoarea intilnire este programata pentru primavara, in Bucuresti, apoi pentru luna iunie in Vilnius, iar in toamna anului viitor va avea loc o reuniune la Tbilisi.

Desi seful diplomatiei ucrainene, Boris Tarasiuc, a declarat anterior ca nu este vorba despre o alternativa CSI, ci despre coalizarea optiunilor democratice din statele membre, presa rusa incearca sa acrediteze ideea ca noua initiativa regionala ar fi dictata de slabirea pozitiilor CSI si de declaratiile anterioare ale unor oficiali georgieni despre intentia de a iesi din Comunitatea Statelor Independente. Directorul institutului CSI, deputat al Dumei ruse, Konstantin Zatulin, a declarat deja ca la acest for urmeaza sa fie discutat viitorul CSI si ca viitorarea organizatie ar avea drept scop crearea unui "cordon sanitar" in jurul Rusiei.

La 22 august curent presedintii Ucrainei, Poloniei, Lituaniei si Georgiei au decis sa creeze noua initiativa in scopul consolidarii democratiei, securitatii, stabilitatii si pacii in regiune. De asemenea, in declaratiile anterioare ale presedintilor Ucrainei si Georgiei se mentioneaza despre necesitatea acestei noi organizatii in contextul eliminarii liniilor de demarcatie din regiune, solutionarii conflictelor inghetate si respectarii drepturilor omului. in acelasi timp, printre obiectivele noii organizatii se numara realizarea unor proiecte comune in doemeniul colaborarii energetice si crearii coridoarelor de transport. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.