Chișinăul solicită anularea ,,sistemului de notificare” pentru elevi, părinți și profesorii școlilor cu predare în grafie latină

La Tiraspol a avut loc reuniunea grupurilor de lucru pentru educație, în formatul experților. După discuția cu directorii școlilor cu predare în grafie latină și confruntarea datelor colectate, partea moldovenească a insistat în procesul de negocieri că unele dintre angajamentele asumate nu sunt realizate de către Tiraspol.

Or, Chișinăul a solicitat expres revizuirea tarifelor pentru apă, canalizare și energie termică similar tarifelor altor școli din regiune.

La inițiativa Chișinăului, un subiect important a fost problema liberei circulații a elevilor, părinților acestora și a profesorilor, fără notificare prealabilă.

Această inițiativă a fost propusă de către reprezentantul politic din partea Chișinăului, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic în cadrul vizitei în Republica Moldova, a Reprezentantului Special al OSCE, Franco Frattini, la mijlocul lunii septembrie.

Potrivit inițiativei menționate, cei 1500 elevi din școlile cu predare în limba română trebuie să circule liber, să fie excluși din contextul politic și să fie preocupați de educație, fără aplicarea în privința acestora a sistemului de notificare.

Astăzi, Chișinăul a reiterat această inițiativă părții transnistrene și a insistat asupra faptului că soluționarea acestei probleme se tergiversează.

Un aspect important a vizat cererile și petițiile parvenite de la părinții elevilor și profesorilor școlilor menționate pentru a interveni în diferite situații ce țin de transportarea bunurilor și literaturii, precum și abordarea anumitor incidente.

Printre subiectele discutate se înscriu și subiectele ce țin de apostilare și supralegalizare, rezultatele inspecțiilor și sistemele de protejare antiincendiară, sediile adiacente ale clădirilor ce urmează să fie date în folosință.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare