Chişinăul: Poziția părții transnistrene în CUC este sfidătoare

Autorităţile de la Chişinău au anunţat că reprezentanţii Tiraspolului au distorsionat activitatea CUC derulată pe parcursul ultimelor ședințe. Delegaţia Republicii Moldova în CUC a calificat poziția părții transnistrene drept sfidătoare, menţionând că reprezentanții Tiraspolului încalcă mecanismul existent al desfăşurării misiunii de pacificare şi se opun îmbunătăţirii institutului de observatori militari.

Aceasta după ce la 17 noiembrie 2016, în oraşul Bender a avut loc şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC).

Astfel, potrivit unui comunicat de presă, conform celor convenite în cadrul şedinţei precedente a Comisiei cu privire la subiectul liberei circulații în Zona de Securitate (ZS), reprezentanții Misiunii OSCE în Republica Moldova, Ucrainei și Federației Ruse, urmau să prezinte propuneri coordonate privind ieșirea obligatorie a observatorilor militari pe teren, la solicitarea unuia dintre şefii militari superiori ai forţelor de menţinere a păcii, în cazul unor eventuale tensionări a situaţiei în ZS.

Copreședintele delegației Federației Ruse Evghenii Vereșceaga, care a condus ședința, într-o formă evazivă a informat, însă, că reprezentanții Misiunii OSCE, Ucrainei și Federației Ruse, nu au reuşit, din anumite motive, să se întrunească precum era convenit, pentru a elabora propunerile respective şi că reuniunea lor va avea loc doar săptămâna viitoare.

Constatăm, cu regret, faptul că reprezentanţii Tiraspolului, în persoana copreședintelui Oleg Beleacov, prin declaraţiile făcute pentru mass-media, de o manieră deja tradiţională, au distorsionat activitatea CUC derulată pe parcursul ultimelor ședințe, inducând astfel în eroare opinia publică. Componenta transnistreană a dat o conotație politică activităţii Comisiei, fapt calificat de celelalte componente ale CUC drept neîntemeiat şi lipsit de sens, în contextul în care, conform  Acordului din 21 iulie 1992, CUC are alte sarcini și obligațiuni“, se arată în comunicatul Delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

În acest sens, delegaţia Republicii Moldova în CUC.califică poziția părții transnistrene drept sfidătoare. Este evident faptul că, reprezentanții Tiraspolului încalcă mecanismul existent al desfăşurării misiunii de pacificare şi se opun cu vehemență îmbunătăţirii institutului de observatori militari, menit să monitorizeze eficient situația în ZS, blocând astfel înțelegerile atinse de către copreședinți.

Atragem atenţia asupra faptului că, astfel de provocări creează debandadă în activitatea CUC, iar componenta transnistreană, inclusiv copreședintele acesteia, deschis și impertinent, manifestă nedorinţa şi incapacitatea de a-şi respecta obligațiile asumate, ignorând cu desăvârşire documentele de bază ale Comisiei”, mai arată sursa citată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare