Chişinăul pe locul trei într-un top al oraşelor viitorului din Europa

Capitala Republicii Moldova a fost clasată pe locul trei printre oraşele de mărime medie din Europa la capitolul costuri şi eficienţă, relevă studiul fDi European Cities and Regions of the Future 2018/2019, realizat de subdiviziunea fDi Intelligence a Financial Times.

Studiul arată că Chişinăul este depăşit de oraşele Luhansk şi Mykolaiv din Ucraina, dar întrece municipii precum Iaşi din România, capitala Lituaniei Vilnius, sau Lviv din vestul Ucrainei, notează mold-street.com.

Pentru a crea o listă scurtă pentru fDi European Cities and Regions of the Future 2018/2019, divizia fDi Intelligence din Financial Times a colectat date folosind instrumentele online de ISD fDi Benchmark şi fDi Markets, precum şi alte surse.

Datele au fost colectate pentru 489 de locaţii (301 de oraşe, 150 de regiuni şi 38 de LEP-uri – Local Enterprise Partnership), în cinci categorii: Potenţialul Economic, Mediul Muncii, Eficacitatea costurilor, Infrastructura şi atitudinea prietenoasă pentru afaceri.

Locaţiile au obţinut maximum 10 puncte pentru fiecare punct de date, care au fost ponderate în funcţie de importanţa procesului de luare a deciziilor în materie de investiţii străine directe, în scopul de a compila clasamentele subcategoriei, precum şi clasamentul general al Oraşelor şi Regiunilor Europene din 2018/19.

În plus, au fost colectate sondaje în cadrul unei şase categorii, Strategia ISD, pentru care au existat 146 de observaţii. În această categorie, locaţiile au prezentat detalii despre strategia de promovare a investiţiilor străine directe, care a fost apoi marcată de panoul de evaluare al fDi.

Conform clasamentului, Londra este cea mai atractivă destinaţie pentru ISD, în ciuda deciziei Marii Britanii de a părăsi UE. Urmează Dublin, Paris şi Amsterdam.

Capitala României, Bucureşti ocupă locul 15. România este, de asemenea, singura ţară din Europa de Sud-Est pe lista celor 25 de regiuni europene ale viitorului, cu regiunea Bucureşti-Ilfov plasată pe locul 24, potrivit studiului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.