Chișinăul cere explicații: 500 de studenți-militari, inclusiv minori, instruiți de militari transnistreni în Zona de Securitate

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a prezidat ședința CUC care s-a desfășurat la 13 septembrie curent în orașul Bender.

În cadrul audierii raportului Comandamentului Militar Întrunit privind situația din Zona de Securitate, delegația Republicii Moldova a cerut explicații referitor la acțiunile de masă cu caracter militar organizate la 7-9 septembrie de către structurile militare ale Tiraspolului în apropiere de localitatea Merenești, în sectorul de sud al Zonei de Securitate.

La aceste acțiuni au fost implicați circa 500 de studenți-militari, inclusiv minori: cadeți, suvoroviști, care sub îndrumarea militarilor transnistreni au urmat un curs de pregătire cu utilizarea echipamentelor militare.

În altă ordine de idei, președintele Delegației Republicii Moldova a semnalat că la 6 septembrie, angajații subdiviziunilor Agenției servicii publice recent inaugurate în orașele Tiraspol și Râbnița au fost blocați la așa-numitele posturi de control instalate ilegal de către structurile de forță transnistrene. Acestora le-au fost perchiziționate automobilele de serviciu, ridicate actele de identitate, dar și formulare, ștampile și alte rechizite de lucru.

Asemenea incidente s-au produs concomitent la podurile peste râul Nistru Gura Bâcului – Bâcioc și Rezina – Râbnița.

Aceste evenimente demonstrează o încă o dată abuzurile comise de Tiraspol prin care se încalcă dreptul la libera circulație în Zona de Securitate și reprezintă un argument forte pentru promovarea conceptului privind asigurarea securității și liberei circulații în Zona de Securitate de către contingentul militar de pacificare în comun cu Poliția și așa-numita „miliție”.

Discuțiile la subiectul în cauză vor fi continuate la următoarea ședință a CUC preconizată pentru 20 septembrie 2018.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare