Connect with us

Reintegrare

Chişinăul cere abținerea de la acțiuni unilaterale care ar putea destabiliza situația în Zona de Securitate

Publicat

pe

Reprezentanţii Republicii Moldova în CUC au făcut apel către toate delegaţiile, ca pe timpul concediului estival, să se abţină de la careva acțiuni unilaterale, care ar putea duce la destabilizarea situației în perimetrul Zonei de Securitate.

Apelul a survenit în contextul informației oficiale publicate pe site-ul Ministerului Apărării al Federației Ruse, precum că efectivul din cadrul GOTR care staționează ilegal în stânga Nistrului a început pregătirile pentru un exercițiu militar ce prevede forțarea râului Nistru. Exercițiul militar ar urma să se desfășoare la sfârșitul acestei luni unde vor fi implicaţi 50 de militari, tehnică de luptă, inclusiv blindate.

Este de menţionat, că atribuțiile declarate ale GOTR nu prevăd traversarea obstacolelor de apă, în special, în Zona de Securitate, pe perimetrul căreia este situată şi albia râului Nistru.

Astfel, acțiunile unilaterale programate de GOTR, care conform Acordului din 21 iulie 1992, trebuie să respecte neutralitatea, ar putea distorsiona și compromite operațiunea de pacificare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Cu regret, însă, constatăm că reprezentanții transnistreni și ai Federației Ruse în CUC ignorând apelul şi manifestând dezacord la cele menţionate se împotrivesc la asumarea responsabilității de a evita, pe perioada vacanţei, provocările în Zona de Securitate.

Următoarea şedinţă a CUC va avea loc pe 7 septembrie 2017.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Opinii

Opinie despre automobilele transnistrene: Facem un pas mare înapoi în calitate de stat suveran

Publicat

pe

De către

Astăzi am plecat cu un gust amar de la ședința organizată în Guvern de Biroul de Reintegrare. S-a propus discutarea admiterii automobilelor din zona transnistreană în circuitul internațional.

În rezultatul mecanismului propus Moldova va avea 3 regimuri de înmatriculare a automobilelor. Mecanismul standard cu numere moldovenești, unicul de care pot beneficia cetățenii de pe malul drept al Nistrului, regimul de numere transnistrene care pot circula liber și pe malul drept al Nistrului, cu toate consecințele de lipsă a înregistrării în registrele naționale și se mai propune un hibrid (fără ca să fie eliminată versiunea veche de înregistrare) – numere neutre cu care transninstrenii să poată circula peste hotare și care nu vor avea simbolica Republicii Moldova.

Cred că este de prisos să menționez că prin astfel de proiecte se subminează suveranitatea Republicii Moldova și efectiv este legiferat regimul de la Tiraspol prin politica pașilor mici. În același timp astfel de proiecte reprezintă riscuri majore pentru disciplina fiscală și colectările la buget. Acest mecanism crează premise noi pentru evitarea regimului de import de automobile standard și alimentarea regimului de la Tiraspol cu resurse noi financiare, înmatricularea automobilelor în regimul nou prin scheme de corupție, care nu lipsesc nici pe malul drept și nici pe malul stâng al Nistrului.

A fost adus drept argument modelul German de numere regionale. Dar în Germania numere regionale au TOATE regiunile, nu una. Haideți atunci Moldova să decidă o politică nouă de numere cu însemne regionale pe ÎNTREG teritoriul Moldovei și să avem numere distincte de Călărași, Soroca, Hâncești etc…. pe lângă cele de la Tiraspol și Râbnița. Argumentarea este primitivă și deloc echivalentă. De asemenea sunt sigur că în Germania NU figurează regimuri de import diferite și preferențiale pentru anumite regiuni. Dacă legiferăm așa proiecte pentru regiunea de est a țării, acest principiu trebuie să fie aplicat în toate regiunile țării și fiecare raion să-și facă propria politică de import automobile…. Ridicol? Da. Dar anume o astfel de soluție promovează Biroul de reintegrare și OSCE inclusiv…. acoperindu-se cu standarde tehnice de design a plăcuțelor, care nu au nici o legătură cu ce facem noi ca națiune, cum ne organizăm ca stat reîntregit…

Odată aprobat acest proiect, noi facem un pas mare înapoi în calitate de stat suveran, punem o piatră grea în transnistrizarea Moldove și în legalizarea conflictului veșnic pe teritoriul Moldovei, instituim regimuri fertile pentru corupție și evaziune fiscală care se așează pe umerii cetățenilor din dreapta Nistrului. Acesta este încă un pas spre confirmarea statuului de stat falit.

Sergiu GAIBU

Citește mai departe

Reintegrare

Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un consens privind autovehiculele din regiunea transnistreană în traficul internațional

Publicat

pe

De către

Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un consens în ceea ce privește mecanismul de admitere a autovehiculelor din regiunea transnistreană în traficul internațional.

Discuțiile au fost purtate ieri, 23 aprilie, la sediul din Chișinău a Misiunii OSCE în Republica Moldova, unde a avut loc o nouă ședință a grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor.

La ședință au participat reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului, Cristina Lesnic și Vitalii Ignatiev, și a partenerilor internaționali din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

În urma discuțiilor părțile au ajuns la un numitor comun vis-a-vis de mecanismul de admitere a autovehiculelor din regiunea transnistreană în traficul internațional, se arată într-un comunicat al Biroului politici de reintegrare.

Mecanismul în cauză nu reglementează activitatea unităților de transport ce desfășoară activitate comercială.

Astăzi, 24 aprilie, în orașul Bender va avea loc evenimentul de semnare a Deciziei protocolare cu privire la participarea mijloacelor de transport auto din regiunea transnistreană în traficul rutier internațional.

Ședința de ieri a fost cea de-a 20-a în acest an în cadrul grupului de lucru pentru transport auto și dezvoltarea infrastructurii drumurilor.

Citește mai departe

Reintegrare

Guvernul a soluționat pentru un termen de 20 de ani problema terenurilor din stânga Nistrului aparținând raionului Dubăsari

Publicat

pe

De către

În cadrul negocierilor purtate între Chișinău și Tiraspol, s-a reușit restabilirea accesului la loturile de pământ care aparțin proprietarilor din raionul Dubăsari.

Astfel, a fost obținut în premieră accesul necondiționat al proprietarilor terenurilor agricole pentru un termen de 20 de ani, cu începerea utilizării din 1 august 2018 și eliberarea certificatelor în perioada imediat următoare.

Rezultatele acțiunilor Guvernului au fost comunicate luni, 23 aprilie, în cadrul întrevederii dintre reprezentanții Biroului Politici de reintegrare și administrațiile publice locale din localitățile Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, precum și agenții economici din raionul Dubăsari.

Din anul 2014 proprietarii nu au mai avut acces la terenurile vizate, iar până atunci dreptul de utilizare era stabilit anual.

Guvernul Republicii Moldova rămâne angajat în demersuri care să ducă la rezultate concrete pentru cetățenii moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului.

Citește mai departe