Chiril Gaburici: Vreau să aducem compania Continental-Corporation pe piața Moldovei. Statul va acorda tot suportul

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi la Sibiu, o întrevedere cu reprezentanții companiei Continental-Corporation, producător și furnizor mondial pentru sectorul automotive, cel mai mare angajator din domeniul privat din România, cu 19700 angajați și o investiție de 1,4 miliarde de euro.

Discuțiile s-au axat pe venirea pe piața din Republica Moldova, investițiile în domeniile prioritare ale economiei naționale, în special în sectorul automotive, și au fost purtate în cadrul vizitei de lucru a ministrului în România.

Potrivit unui comunicat de presă, Chiril Gaburici a menționat că, pe parcursul ultimilor ani, industria automotive din Republica Moldova a devenit unul dintre sectoarele cele mai dinamice din țara noastră, atât ca volum de investiții atrase, de circa 460 de milioane de euro, cât și ca număr de locuri de muncă create – peste 25 de mii.

De asemenea, a accentuat că Guvernul acordă o atenție deosebită sectorului automotive și dezvoltării domeniului industrial din țară. Totodată, ministrul Economiei și Infrastructurii a prezentat climatul de afaceri, potențialul investițional și perspectivele industriei auto.

„Vă încurajăm să beneficiați de facilitățile și oportunitățile investiționale oferite zonele economice libere și parcurile industriale. Îmi doresc câte o Zonă Economică Liberă sau un Parc Industrial în fiecare raion din țară. Vreau să aducem compania Continental-Corporation pe piața Moldovei, statul va acorda tot suportul necesar. Fiecare loc de muncă în calitate de inginer înseamnă încă 3 locuri în producere”, a spus Chiril Gaburici.

Potrivit directorului general Continental-Corporation, Oswald Kolb, compania are peste 240 de mii de angajați în 60 de țări și este principalul furnizor pentru industria automobilelor.

La Sibiu activează peste 4 mii de angajați, printre care o mie de ingineri în cadrul centrului de dezvoltare și cercetare. Zilnic, aici se produc aproximativ 95 mii de unități electronice de control. De asemenea, printre produsele fabricate de companie, președintele a specificat, anvelope de înaltă calitate, sisteme de asistare a șoferului, sisteme de injecție pentru motoare diesel şi pe benzină supraalimentate cu consum redus, electromobilitate, precum şi sisteme de acces fără cheie etc.

Ministrul Chiril Gaburici a mai adăugat că Ministerul Economiei și Infrastructurii sprijină mediul de afaceri și investitorii cu capital străin și autohton, și asigură competitivitatea industriei automotive. De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a accentuat că este interesat în încheierea parteneriatelor de afaceri cu producătorii și furnizorii din industria constructoare de mașini și componentelor auto.

Până în prezent, în sectorul automotive din țara noastră au investit companii de top din Germania, SUA, Japonia, Austria, Italia. În companiile din Moldova activează circa 10 mii de angajați, care produc componente și software pentru automobilele BMW, Mercedes, Toyota, Ford, Nissan, Volvo, Skoda, asigurând cu tapițerii peste 700 de mii de automobile anual.

Foto: Ministerul Economiei și Infrastructurii

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.